Nepodceňuj ústne maturity: Spoznaj 7 základných trikov, ktoré ti pomôžu s učením!

zapisovanie poznámok

Aké jednoduché triky ti pomôžu s učrním? (Zdroj: Unsplash/green-chameleon)

#Len blázon by sa chcel učiť na vlastných chybách. Toto platí aj v prípade štúdia. Ak chceš byť úspešný, určite sa ti oplatí inšpirovať sa radami študentov, ktorí vedia, ako si uľahčiť štúdium. Nemusíš nad skriptami stráviť celé hodiny. Stačí, ak si rozumne zadelíš čas a vyhneš sa zbytočným chybám.

Dnes sme pre teba vybrali tie najlepšie študijné rady, vďaka ktorým môže byť tvoje snaženie korunované úspechom. Nestačí ich však len prebehnúť očkom.

#1 Nečakaj, kým ťa kopne múza

Pretože ti hrozí, že sa nikdy nedočkáš toho „zázračného“ kopanca. Miesto nárazového učenia pár nocí pred skúškou sa na ňu skús pravidelne pripravovať už počas semestra. Aj keď to znie ako utópia, ide to. Stačí, ak si každý deň vyčleníš aspoň pár minút času, aby si upevnil učivo. Systém je v tomto prípade viac než dôležitý.


MATURITY 2022: Tu sú všetky testy z písomnej časti + odpovede z jazykov a neoficiálne kľúče zo slovenčiny a matematiky


#2 Všetko si zapisuj

Prebytočné informácie ti budú len zbytočne preťažovať myseľ a ty si ich budeš aj tak musieť neustále pripomínať, aby ti nevyfučali z hlavy. Všetko podstatné si zapisuj. Všetky dátumy skúšok, odovzdania záverečných prác, zdroje literatúry. Zaberie ti to len pár minút času, no značne ti to uľahčí život.

písanie poznámok detail na ruku
Všetko podstatné si zapíš aby si nemusel dôležité dátumy držať v hlave (Zdroj: Pexels.com)

#3 Stop rušivým elementom

Ak sa chceš učiť, urob všetko preto, aby ťa pri tom nikto nerušil. Vypni si čet, telefón a aj všetky upozornenia. Ak sa dá, tak si pre istotu nechaj mobil vo vedľajšej izbe. Pri vyhľadávaní dôležitých informácii na internete nepreskakuj na stránky, ktoré nemajú nič spoločné s danou problematikou. Najťažšie je začať, potom to ide oveľa ľahšie.

#4 Vyhni sa multitaskingu

Pretože multitasking v skutočnosti vôbec nefunguje. Oveľa efektívnejšie je venovať sa jednej činnosti. Celý sa do nej ponor a nepreskakuj na nič iné, kým ju nedokončíš. Je to veľmi efektívny spôsob, pretože ak nebudeš mať na výber, neostane ti nič iné, než danú úlohu urobiť. A to aj v prípade, že sa ti do nej vôbec nechcelo.


Pomôžeme zmaturovať aj tým najväčším flákačom: Stačí dodržať tieto rady


#5 Ver si

Ak si budeš nadávať do absolútnych hlupákov, tvoj životný postoj sa automaticky pretaví do tvojich študijných výsledkov. Ver si! Viera vo vlastné sily je absolútny základ. Škoda, že predmet pozitívneho myslenia ešte stále nie je v školských osnovách. Na kvalite naladenia myšlienok skutočne záleží. Ak sa premeníš na kôpku nešťastia, len ťažko objavíš svoje skryté rezervy.

#6 Nastav si časovač

Nad knihami sa nedá presedieť celé hodiny. Je dokázané, že človek sa nedokáže na jednu činnosť sústrediť dlhšie než 30 až 45 minút. Preto si rozdeľ učenie do časových blokov. Stopni si polhodinku a potom si daj maximálne 10-minútovú prestávku. Daj si však pozor, aby si sa potom opäť pustil do učenia. Inak ti hrozí, že prestávka sa pretiahne na dobu neurčitú. Existuje dokonca technika zvaná pomodoro, ktorá sa zaoberá ideálnym plánovaním času.

#7 Rozmeň si to na drobné

Málokomu sa chce bezhlavo pustiť do veľkého projektu, ktorý mu zaberie niekoľko dní, týždňov či mesiacov. Ak sa chystáš na písanie diplomovky, alebo sa chceš pustiť do úlohy, o ktorej vopred vieš, že ti zaberie kvantum času, skús ju rozdeliť do malých úsekov. Ak splníš čiastkové ciele, budeš mať zo seba oveľa lepší pocit, čo ti dodá silu a energiu do ďalších úloh.

Veľa šťastia pri štúdiu!

Zdroj: daniel-wong.com
Odporúčame