#Nový školský rok je už tu a s ním prichádzajú aj každodenné starosti. Každé ráno rozmýšľaš, či vlastne máš všetky knihy, čo si oblečieš a v neposlednom rade aj nad tým, čo si vezmeš na desiatu. Ak ťa už omrzeli salámové či šunkové chlebíky, tento článok je venovaný práve tebe!
Prinášame zopár super tipov na rýchlu, zdravú a najmä výživnú desiatu či raňajky do školy. Rýchlo zistíš, že to nemusí byť len o pečive alebo polotovaroch kúpených z bufetu!
Ovocie a zelenina
Základom každej dobrej a zdravej desiaty sú okrem iného aj ovocie a zelenina. Obsahujú množstvo prospešných látok, ako vitamíny a minerály. Dodajú ti energiu a nezaťažia žalúdok. Ak bývaš na dedine a doma máte záhradu či sad s ovocnými stromami, o to lepšie! Jablká, hrušky, hrozno, nektárinky či dokonca rôzne druhy orechov, napríklad lieskovce, dozrievajú práve v tomto období.
Ak ich nenájdeš na záhrade, určite ich objavíš v obchode. A spolu s nimi aj druhy ovocia, ktoré u nás bežne nerastie. Postaraj sa o to, aby si mal na desiatu denne aspoň jeden kus ovocia či zeleniny. Vybera si podľa svojej chuti.
Jogurty
Či máš rád klasické mliečne alebo si vyberieš vegánske alternatívy, jogurty by mali byť súčasťou jedálnička každého školáka. Pozor, vyberaj si len čisté neochutené a nesladené verzie. Môžeš si do nich pridať takmer hocičo, od cereálií, cez ovocie, až po ovsené vločky, čokoládu, mandle či kokos. Fantázii a chutiam sa medze nekladú.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Raňajkové kaše
Keď sme spomenuli ovsené vločky, určite je na mieste spomenúť aj ovsenú kašu. Hovorí sa, že ak ti ovsená kaša nechutí, pravdepodobne ju nerobíš správne. Čosi pravdy na tom bude. Tie najľahšie ovsené kaše nemusíš ani variť – stačí, ak vločky postoja pár hodín, ideálne cez noc v mlieku.
Potom si do kaše môžeš pridať čokoľvek podľa vlastnej chuti. Ak ťa nebavia ovsené vločky, môžeš skúsiť pšeno, pohánku či krupicovú kašu. Aj z nich sa dajú vyčariť plnohodnotné raňajky či desiaty do školy. Dobrou voľbou je aj mliečna ryža, ktorú si buď uvar doma alebo kúp z obchodu.
Cottage syr alebo tvaroh
Bielkoviny sú dôležité pre celkové fungovanie organizmu, nielen pre rast svalov. Syr typu cottage, prípadne aj tvaroh nie je určený len pre tých, ktorí chodia do posilky každý deň. Dá sa z nich spraviť kvalitná desiata.
V regáloch obchodov nájdeš varianty naslano aj nasladko. Cottage naslano skvelo chutí v spojení s celozrnným chlebíkom, šunkou s vysokým podielom mäsa a paradajkou či reďkovkou.
Rôzne nátierky
Rybacia, mrkvová, bryndzová alebo vajíčková. Domáce nátierky sa stále tešia veľkej obľube u školákov. S niekoľkými kúskami zeleniny či celozrnnou bagetkou dokážu vykúzliť super desiatu. Dobrou alternatívou je aj hummus – nátierka z cíceru, ktorú môžeš jesť samotnú, so zeleninou alebo aj na pečive. Ďalšou zaujímavou alternatívou je aj bylinkové maslo.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Müsli a proteínové tyčinky
Ako skvelý sladký snack namiesto klasickej sladkosti dobre poslúži aj müsli tyčinka či proteínová tyčinka. Ľahšie je ich kúpiť v obchode, ak však túžiš po zdravšom stravovaní, pokojne si ich môžeš vyrobiť doma. Na internete nájdeš množstvo skvelých receptov.
Ďalšie alternatívy zdravých raňajok
A na záver ďalších pár tipov na hotové jedlá, ktoré si môžeš spraviť na raňajky či na desiatu do školy. Rozhodne zasýtia tvoj hladný žalúdok:
- smoothie bowl
- mini palacinky/plnené palacinky
- proteínové sušienky
- tortillová pizza
- hrianka s bielym jogurtom, škoricou, broskyňou a sirupom na dosladenie
- hrianka s avokádom a zeleninou
- chlebík s arašidovým maslom a ovocím
- muffiny na rôzne spôsoby
- wrap so šunkou a zeleninou a vajíčkom
- vajíčková omeleta
- slané/sladké šaláty
- toasty na rôzne spôsoby
- ľahké koláčiky (perník, bábovka, bublanina)
- škoricové/orechové slimáky
- domáce sushi (dá sa spraviť aj bez ryby)
- plnené croissanty
Na pitie si dopraj niečo, čo udrží tvoje telo hydratované po celý deň. Najlepšou voľbou je čistá voda alebo bylinkový čaj, prípadne si môžeš raz za čas dopriať zriedenú stopercentnú ovocnú šťavu, neperlivú minerálku, kefírový alebo iný mliečny nápoj.
Zdieľať na