Hľadáš po škole svoju prvú prácu? Tieto chyby robia študenti najčastejšie, vyvaruj sa im

O prácu musíš bojovať

O prácu musíš bojovať (Zdroj: Unsplash.com/Razvan Chisu)

#Trh práce každoročne počas leta zaplavia noví absolventi, ktorí si začínajú hľadať svoje miesto. Aj keď niektorí sa vedia zamestnať už ihneď po skončení štúdia, tisíce mladých ľudí nie a doslova čakajú na tú najlepšiu príležitosť.

To je však obrovská chyba. Práca nikdy nepríde sama a ak sa o ňu nebudeš usilovať, nikdy ju nezískaš. Dobré ponuky odchádzajú vždy prvé a preto ti poradíme, ako získať prvú prácu rýchlo, jednoducho, no najmä v odbore, v ktorom si študoval a baví ťa.


Hľadáš si novú prácu, alebo len máš chuť na zmenu? Bohatý výber rôznych ponúk nájdeš na kariera.sk.


Posledné prázdniny

Či už máš za sebou maturity alebo štátne skúšky z univerzity, nemáš už nárok na tzv. posledné prázdniny. Maturanti, ktorí nepokračujú vo vysokoškolskom štúdiu a taktiež študenti vysokých škôl, ktorí nemajú záujem o doktorandské štúdium, majú presne 8 kalendárnych dní, aby so sebou niečo robili. Do tej doby sa musíš buď zamestnať, založiť si živnosť, prihlásiť sa na úrade práce alebo si začať sám platiť odvody.

Žiadne posledné prázdniny neexistujú, mal si ich dosť a v práci ťa predsa čaká dovolenka – máš na ňu nárok po 3 mesiacoch. Počas posledného školského roka si začínaj hľadať prácu, v ktorej nie je nutný nástup ihneď. Najlepšie je dohodnúť sa so zamestnávateľom, prípadne sa vo firme „oťukať“ pri práci na dohodu. Posledné prázdniny sú pre teba rok pred oficiálnym ukončením štúdia.

Brigáda už počas školy

Mnohí študenti už počas letných prázdnin alebo dokonca počas celého školského roka zarezávajú. Nie je to na smiech, ide totiž o prvú prácu. Aj keď počas nej nezarobíš veľa, získaš mimoriadne cenné skúsenosti a naučíš sa niečo o zodpovednosti či o hodnote peňazí. Je pri tom jedno, akú brigádu vykonávaš, z každej sa časom môže stať práca na trvalý úväzok.

Nejeden tvoj kamarát ti isto povie, že z dlhoročnej brigády sa napokon stala plnohodnotná práca. Vyskúšať si prvú brigádu je najlepšie už vo veku 15 – 16 rokov, teda niekedy v období prvého roku na strednej škole. Nikde nie je napísané, že nemôžeš brigády meniť každé leto. Čím viac ich vyskúšaš, tým väčší prehľad a skúsenosti naberieš. Taktiež ti to dá len body navyše pri písaní tvojho životopisu.

Za prácou sa oplatí vycestovať
Za prácou sa oplatí vycestovať (Zdroj: Unsplash.com/Shridhar Gupta)

Prázdny životopis

Aj keď brigády sa v životopise nepíšu do sekcie „práca“, ale patria do „pracovných skúseností“, je lepšie ich mať čo najviac a čo najbližšie k práci, ktorú chceš v budúcnosti aj vykonávať. Ak si stihol pobehať desať firiem, v ktorých si brigádnicky pracoval, nepíš si ich do životopisu všetky, ale vyber tri, ktoré sa budúcej práci najviac podobajú a máš z nich najviac skúseností.

Prázdny životopis nie je dobrá vizitka študenta ani strednej a už vôbec nie vysokej školy. Zaplniť ho ale nemusíš len brigádami, ale aj kurzami, stážami, súťažami či inými príležitosťami, ktoré si ako študent využil. Životopis je prvá vec, ktorú zamestnávateľ od teba dostane do rúk, preto sa snaž, aby vyzeral bohato, pútavo a zaujímavo.

Práca v rodnom meste

Za prácou sa cestuje. Nie každý má možnosť pracovať v rodnom meste a nechuť cestovať pár kilometrov od domu ťa môže pripraviť o dobrú prácu. Nezameriavaj sa len na pracovné ponuky v tvojom meste, ale aj v širšom okolí. Nájdi vhodné cestovné spojenia a zaraď aj tie mestá, ktoré majú z tvojho bydliska dobrú dostupnosť. V prípade, že máš už vlastné auto, máš vyhraté.

Pri cestovaní je nutné vziať do úvahy viaceré faktory. Ak precestuješ viac za prácou, ktorú by si mohol za rovnaké peniaze vykonávať aj v rodnom meste, ide o vyhodené peniaze. Ak máš ale možnosť kariérneho rastu a časom budeš zarábať viac, stojí to za to. Byť flexibilný je pre zamestnávateľa jedna z najdôležitejších požiadaviek, aké sú od zamestnancov vyžadované.

Tá „správna“

Máš vyhliadnutú firmu, pre ktorú chceš pracovať? To je skvelý kotviaci bod, no daj si pozor, aby si kvôli nej neostal stáť na jednom mieste. Ak aktuálne táto firma nehľadá zamestnancov, alebo nie si prijatý počas výberového konania, netrucuj. Hľadaj niečo obdobné a skús sa prihlásiť na post nabudúce.

Zamrznúť na jednom mieste nie je správne. Musíš vedieť prijať aj prehru, zatnúť zuby a vytrvať. Vysnívaná práca ťa pravdepodobne nečaká hneď na druhý deň po prevzatí maturitného vysvedčenia a taktiež nebudeš zarábať tisíce mesačne. Aj toto je flexibilita, ktorou dnes musíš disponovať.

Nastúpil si do zamestnania ihneď po škole?


Chceš byť nonstop v obraze?

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame