#Rok 2022 bol pre podnikateľov v gastre jeden z najnáročnejších. Napriek tomu, že toto odvetvie služieb trpelo, sa stalo silnejším ale aj kreatívnejším. Hovoria o tom aj výsledky Best Chef Awards či udeľovanie Michelinských hviezd reštauráciám prestížneho zoznamu La Liste. Tento rebríček však hovorí o niečom inom. Ak si na roadtripe po Európe, a máš chuť dopriať si niečo extra, navštív tieto gastropodniky.
Odporúčania milovníkov jedla
Chápeme, že nie každý má rozpočet na návštevu luxusných michellinských podnikov. Cestovať sa dá aj low-cost, pochopiteľne. V prípade tohto zoznamu Forbes prináša odporúčania od pomerne obyčajných ľudí, ktorí milujú dobré jedlo. So svetom sa podelili o svoje skúsenosti – kde sa dobre najedli, čím ich svetová gastronómia prekvapila, ktoré podniky v ich očiach excelovali.
Kto teda hodnotil?
Tohto prieskumu sa zúčastnili tri kľúčové osobnosti, ktoré tvoria pomyselnú porotu. Prvým je ambasádor kulinárskeho sveta a producent dokumentov o michelinských reštauráciách, Kristian Brask Thomsen, ďalším potápač a „hľadač“ najzaujímavejších reštaurácií sveta, Marco Inveznizzi, a trojicu uzatvára litovská supermodelka Aiste Miseviciute, ktorá sa vďaka svojmu blogu Who Said that Models Don’t Eat dostala do povedomia verejnosti v oblasti gastronómie.
Famózne i napriek anonymite
Trojicou vybraté reštaurácie nie sú ničím výnimočné alebo slávne. Teda, zatiaľ. Podľa „poroty“ tieto európske reštaurácie rozhodne stoja o tvoj záujem. Aj napriek tomu, že ich nepoznajú tisíce ľudí, majú byť na čo hrdé, pretože svojím návštevníkom majú čo ponúknuť. Minimálne radosť z dobrého jedla pre kulinárov!
AlpiNN, Marebbe, Taliansko
Ako pre Forbes vysvetlil Marco Inveznizzi, túto reštauráciu, ktorú má pod patronátom slávny šéfkuchár Norbert Niedelkofler, nájdeš na vrchole majestátnych Dolomitov v Taliansku. Počas ochutnávania špecialít ťa opantá úžasné prostredie – horské výšiny, či kontakt s prírodou asi nemáš každý deň pri obede.
„Hostia si tu môžu pochutiť na horami inšpirovanom menu ktoré je založené na prísne dodržiavanej sezónnosti a tom najzelenšom prístupe k miestnym surovinám v jedinečnom jedálenskom priestore. Vyzerá ako obývačka a má úchvatný 270-stupňový výhľad na údolia a zasnežené hory,“ dodáva.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Bagá, Jaén, Španielsko
Táto reštaurácia je počinom šéfkuchára Pedra Sáncheza, ktorý si ju otvoril vo svojom rodnom meste. Prešiel si klasickou školou kulinárstva vo Francúzsku (konkrétne v Château de Bagnols), kde skúsenosti získaval po boku španielskej kuchárskej legendy. Šéfkuchár Martín Berasateguj mu dal skutočne skvelý základ!
„Varí technicky dokonale a lahodne…“ vyjadrila sa pre Forbes Aiste Miseviciute, „…zároveň však veľmi odvážne, pričom zakaždým posúva hranice kreativity. Pedrov talent vidíte na tanieri. Veď koho iného by napadlo podávať 180-dňové hovädzie s vanilkovou omáčkou, alebo medovníky s opečenou cesnakovou pralinkou? A napriek tomu vďaka jeho zručnosti tieto kombinácie dokonale fungujú,“ dodáva členka „poroty“.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ikoyi, Londýn
„Jeden z najvizionárskejších európskych šéfkuchárov súčasnej generácie,“. Tak znie vyjadrenie Aiste Miseviciute na osobu spoluzakladateľa reštaurácie Ikoyi, Jeremyho Chana.
Reštaurácia sa špecializuje na pochutiny z nigérijskej kuchyne. „O dve Michelinské hviezdy a päť rokov neskôr reštaurácia Ikoyi už samú seba prerástla. Jedlá, ktoré tu podávajú, sú stále do značnej miery založené na dômyselnom využívaní západoafrických korenín, ale viac sa zameriava na interpretácie britských sezónnych jedál a na výberové suroviny,“ zhodnotila supermodelka.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Lafleur, Frankfurt
„Uprostred výškových budov a sveta finančníkov objavíte vo veľkej záhrade s palmami reštauráciu Lafleur ovenčenú dvoma michelinskými hviezdami,“ uvádza do situácie Brask Thomsen.
Šéfkuchár Andreas Krolik sa venuje vegánskej „haute cuisinie“ už od roku 2014, teda skôr ako sa vegánstvo stalo trendom. Podľa Thomsena to robí intenzívne, hĺbkovo, a komplexne. Údajne jednoducho zabudneš, že ti na tanieri chýbajú morské plody, či mäso.
„V skutočnosti však v Lafleur majú dva jedálne lístky. Ten klasickejší je postavený na morských plodoch, kaviári, mäse či foie gras – a je to úžasné, ale jeho vegánske menu je neskutočné,“ dodáva.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
La Villa Madie, Cassis, Francúzsko
Trojhviezdičková reštaurácia La Villa Madie s výhľadom na stredozemné more, v prístave Cassis, ktorú vedie šéfkuchár Dimitri Droisneau, rodák z Normandie. V minulosti pracoval v špičkových reštauráciách v Paríži, no pred 15 rokmi sa presťahoval na juh Francúzska, kde spoločne s manželkou prevzal reštauráciu La Villa Madie.
„Jeho láska k južnému Francúzsku sa odráža v jeho jedle. Je plné slnka, farieb a majstrovsky vyvážených chutí. Táto reštaurácia je bezpochyby jednou z mojich najlepších objavov roka,“ hodnotí Aiste.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Buď s nami aj na Instagrame a dozvieš sa o každom novom článku ako prvý!
Zdieľať na