Toto je 8 najčastejších zlozvykov pri zaspávaní: Môžu ti dokonale zruinovať nasledujúci deň

Photo by Amy Treasure on Unsplash

#Ako si kto ustelie, tak bude spať. Táto ľudová múdrosť má niečo do seba. To, čo stvárate večer v posteli, má na prežitie nasledujúceho dňa oveľa väčší vplyv, než by ste si mysleli. Ak chcete zo zajtrajška vyťažiť maximum, mali by ste sa čím skôr zbaviť týchto 8 zlozvykov:

#1 Riešenie konfliktov s partnerom

Photo by Yuris Alhumaydy on Unsplash

Ak ste sa pohádali s partnerom, skúste sa udobriť skôr, než večer zaľahnete do postele. Večerný čas má byť určený na relax a uvoľnenie, nie na emocionálne náročné riešenie konfliktov. Zbytočne si tak zvýšite úroveň stresových hormónov. A práve tie bránia pokojnému spánku. Okrem toho večer bývame neraz poriadne vyčerpaní z celého pracovného dňa a preto oveľa horšie nachádzame konštruktívne riešenia.

#2 Nečistíme si pleť

Photo by Mikail Duran on Unsplash

Tento bod sa týka najmä žien. Ak prídete neskoro domov, neraz sa neviete dočkať, kedy sa konečne vyvalíte do postele. Oplatí sa však chvíľku počkať a stráviť pár minút navyše v kúpeľni. Vyčistená pleť sa v noci oveľa lepšie zregeneruje, v porovnaní s pleťou pod vrstvou „fasády.“ A ráno vás určite poteší pohľad do zrkadla.

#3 Večerné cvičenie

Photo by bruce mars on Unsplash

Na večerné cvičenie radšej zabudnite. Najmä ho v žiadnom prípade nepresúvajte do neskorých nočných hodín. Do tela si tak (zbytočne) napumpujete adrenalín, ktorý vám nedovolí zaspať. Ak si chcete zabehať, odložte si to radšej na ráno. Môže to byť pre vás krásny začiatok nového dňa.

#4 Posledná cigaretka

Photo by Hesam Sameni on Unsplash

Ak fajčíte, pravdepodobne zriedkakedy pozeráte na hodinky. No viaceré výskumy potvrdzujú, že večernú cigaretku by ste si predsa len mali odpustiť. Nikotín totiž to tiež patrí medzi stimulanty, ktorý nie je pre dobrý spánok práve najvhodnejší.

#5 Nazdravie!

Photo by Amadeo Muslimović on Unsplash

Ak sa chcete vyspať, pohár vína či iného alkoholu pred spaním radšej omietnite. I keď po vypití alkoholu môže prísť krátkodobý pocit uvoľnenia, v skutočnosti nám znemožňuje prepnúť sa do hlbšej fázy spánku. Pod vplyvom alkoholu sa častejšie prebúdzame, pričom spánok je väčšinu len plytký. Aj preto sa po večernom fláme budíme dolámaní.

#6 Sociálne média

Photo by Ludovic Toinel on Unsplash

Aj vy si pred spaním ešte pre istotu skontrolujete, čo sa deje vo virtuálnom svete? Týmto zlozvykom trpí asi väčšina ľudí. Avšak podľa vedcov je lepšie, keď túto bohumilú činnosť presunieme na ráno. Čo je nové si môžeme prečítať pri rannej kávičke. Inak sa vám ľahko môže stať, že na sociálnych sieťach v noci strávite celé hodiny. A to je vždy na úkor spánku.

#7 Večerné vypapkávanie

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Aj vy večer čo večer zaparkujete pred chladničkou? Tak určite ste už niekoľkokrát na vlastnej koži pocítili, že to nebol dvakrát dobrý nápad. Ťažký žalúdok, zlé sny či výčitky svedomia. To všetko je daň za našu pažravosť. Okrem toho si týmto nočným zlozvykom dokážeme úplne rozhodiť trávenie.

#8 Ach tie vlasy!

Photo by Chris Slupski on Unsplash

Ak ste si večer umyli vlasy a nechce sa vám čakať, kým voľne vyschnú, určite sa vám oplatí siahnuť po féne. Ísť spať s mokrými vlasmi je zlozvyk, ktorý by ste si mali odpustiť. Mokré vlasy sa na vankúši doslova lámu a okrem toho sa vám ráno budú upravovať oveľa ťažšie. Tých pár minút času, ktoré strávite ich sušením, vás rozhodne nezabije.

Zdroj: huffingtonpost.com
Odporúčame