Na vine je genetika: Dominancia jednej ruky je vecou evolúcie, pre toto je menej ľavákov

Procesy rozhodovania o dominancii ruky majú „v rukách“ gény (Zdroj: Freepik/ Racool_studio)

#Zamyslel si sa niekedy nad tým, čo predurčuje dominanciu ruky, ktorou píšeš? Väčšina populácie na svete patrí k pravákom. Predpoklad na to, ktorou rukou budeš písať, sa vyvinul už počas tvojho vývoja v maternici. Vieme, aké okolnosti to dokážu ovplyvniť.

Prevaha pravákov

 Ako určite vieš, na našej planéte je len okolo 10 percent ľavákov. Mnohými sú považovaní za niečo netypické a často sa stretávajú s mnohými komplikáciami v bežnom živote, kde je väčšina vecí prispôsobená pre pravákov.

Väčšia časť ľudskej populácie inklinuje k používaniu pravej ruky. To, prečo je tomu tak, odhalila istá štúdia, ktorú vytvorili holandskí vedci. Podelili sa o ňu v magazíne Nature, kde odhalili viaceré súvislosti, ktoré objasnili dávno riešenú dilemu.

Odhalenie už v maternici

BBC informuje, že predispozíciu na používanie ľavej alebo pravej ruky získa človek ešte v maternici. Dalo by sa povedať, že si si túto možnosť zvolil ešte v čase, kedy si o sebe vlastne ani ešte nevedel. Vedec Clyde Francks z Inštitútu Maxa Plancka pre psycholingvistiku v Holandsku hovorí, že „v ľudskom genóme je zakódovaná akási silná tendencia k pravorukosti, ale nie je to úplne dané“.

Môžu za to gény

Procesy rozhodovania o dominancii ruky majú „v rukách“ gény. Vedci uvádzajú, že sa táto „voľba“ deje náhodne. Výrazne vyššia pravdepodobnosť „ľavorukosti“ je u ľudí so zriedkavým variantom špecifického génu.

Štúdia rieši súvislosti medzi zriedkavými variantmi génov, pričom poukazuje na zložitosť ľudskej genetiky a vývoja mozgu. „Pozreli sme sa na približne 350-tisíc ľudí a hľadali sme tieto zriedkavé genetické variácie, ktoré sú súvisia s tým, že je človek ľavák. Našli sme konkrétny gén – nazýva sa TUBB4B –, v ktorom sa zriedkavé rušivé genetické varianty vyskytujú častejšie u ľavákov ako u pravákov. A to naznačuje, že gén TUBB4B kóduje proteín, ktorý sa podieľa na asymetrickom vývoji mozgu, teda na tom, ako sa ľavá a pravá strana mozgu vyvíjajú trochu inak,“ uviedol Clyde Francks.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Mávaš často strach? Vedci sú možno na stope tomu, ako nepríjemný pocit vypnúť

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame