Ísť na záchod či piť vo vesmíre je fuška: Pozri sa, ako vyzerá bežný život astronautov

Astronaut

Astronaut v beztiažovom stave (Zdroj: GettyImages)

#Život astronautov je náročný. Roky sú zvyknutí vykonávať potrebu, sprchovať sa, jesť, piť či cvičiť na Zemi s gravitačným pôsobením. Ako však človek dokáže všetky tieto každodenné rutiny vykonávať aj bez gravitácie? Pozreli sme sa, ako žijú astronauti na Medzinárodnej vesmírne stanici (ISS).

V článku sa dočítaš, ako astronauti:

Špeciálna strava a pitie so slamkami

Astronauti vo vesmíre majú špeciálnu stravu. Neberú si tam jablká, tvarohové koláče ani vyprážané rezne. Táto strava je navrhnutá tak, aby zabezpečila potrebné živiny a energiu pre telo pri bezgravitačnom prostredí. Vyrába vo forme lyofilizovaných jedál, ktoré sa zmrazia a následne sa z nich odstráni väčšina vody. Majú vďaka tomu dlhšiu trvanlivosť a zároveň sú ľahké na prepravu.

Astronauti si ich pripravujú a ohrievajú pomocou špeciálnych zariadení, ktoré sú k dispozícii na palube vesmírnych staníc. Okrem jedla musia prijať aj dostatok tekutín. V bezgravitačnom prostredí je však iný tlak ako na Zemi. Preto tekutiny konzumujú pomocou trubičiek alebo vreciek s ventilom, ktoré vytvárajú tlak v nádobách a umožňujú pohodlné pitie. Vyzerá to ako cuckanie z krabičkového džúsu.

Všetky potraviny a nápoje sa musia pred odoslaním do vesmíru dôkladne otestovať a schváliť na použitie. Zdroje na Medzinárodnej vesmírnej stanici sú obmedzené. Do výšky 400 kilometrov nad Zemou nepošleš jedlo, kedy sa ti zaumieni. Transfer je pravidelný a deje sa najmä počas výmeny posádky.

Stolicu aj moč riadne skladujú

Vo vesmíre astronauti používajú špeciálne toalety. Sú navrhnuté tak, aby minimalizovali množstvo odpadových produktov, a.k.a veď vieš, čoho. Tieto toalety majú rôzne časti a zariadenia, ktoré umožňujú oddelenie moču a stolice a následné spracovanie odpadových produktov.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Hľadáš dlhodobú brigádu, pri ktorej si zvládneš užiť leto? Pridaj sa do nášho tímu!

Na veľkú potrebu používajú astronauti WC s podobným princípom ako na Zemi. Musia však použiť pripínacie pásy a nohy si pripevniť k podlahe toalety, aby sa udržali na mieste. Oddeľovacie zariadenia na toalete vo vesmíre majú rôzne mechanizmy, ktoré zaisťujú, aby sa stolica nevznáša vo vzduchu. Namiesto toho sa zhromažďuje v nádobe a následne sa spracováva a skladuje pre návrat na Zem. Áno, svoje záležitosti si berú so sebou domov.

Na malú potrebu astronauti používajú oddelené ženské a mužské toaletné vrecká, ktoré sa pripevňujú k telu. Moč sa následne skladuje rovnako ako pri veľkej potrebe. Všetky odpadové produkty sú spracované a uložené na palube vesmírnych staníc a následne odoslané späť na Zem na recykláciu.

Pospíš si na stojáka?

Spánok vo vesmíre môže byť pre astronautov pomerne náročný. V bezgravitačnom prostredí neexistuje nám známy horizontálny spánok, pretože neexistuje ani pojem „hore“. Namiesto toho astronauti spia na vertikálnych stenách, ktoré sú vybavené špeciálnymi spánkovými vreckami.

Tieto spánkové vrecia sú navrhnuté tak, aby umožňovali astronautom pohodlný a bezpečný spánok aj v prostredí bez gravitácie. Astronauti si môžu vybrať, či budú spať vo vertikálnom alebo horizontálnom postavení. Každý astronaut preferuje niečo iné a v podstate je jedno, ako spíš.

Niekedy si astronauti dokonca priviažu nohy alebo ruky k stene, aby sa uistili, že sa v noci nebudú vznášať náhodne po stanici. Vesmírne stanice sú tiež vybavené špeciálnymi osvetleniami, ktoré regulujú rytmus spánku a bdelosti a pomáhajú tak astronautom prispôsobiť sa rôznym časovým pásmam. ISS totiž obehne okolo Zeme za hodinu a pol.

Cvičenie nie je hobby, ale práca

Cvičenie vo vesmíre je dôležitou súčasťou zdravia a pohody astronautov. V prostredí bez gravitácie sa ich svalová hmotnosť a kostná denzita znižujú. Vo vesmíre nie je gravitačná príťažlivosti, ktorá by pomáhala udržiavať kostnú hmotu a svalové tkanivá tak ako u nás na Zemi. Astronauti musia pravidelne cvičiť, aby si udržali fyzickú kondíciu a boli zdraví.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Čo je slam poetry? Zabudni na stand-up, mikrofón dnes patrí básnikom

Na palube vesmírnych staníc sú však obmedzené priestory. Majú tam komory vybavené špeciálnymi cvičebnými prístrojmi a zariadeniami. Stroje sú navrhnuté tak, aby umožnili astronautom cvičiť aj bez gravitácie, pričom minimalizujú množstvo energie a pohybu, ktorý by mohol destabilizovať stanicu.

Medzi najpoužívanejšie príslušenstvo patrí bežecký pás, vesmírne bicykle, eliptické tréningové stroje a hydraulické zariadenia. Tieto prístroje musia byť stabilné, schopné prispôsobiť sa beztlakovému prostrediu a zároveň poskytovať potrebnú fyzickú námahu.

Astronauti cvičia aj vďaka rôznym cvičebným programom. Zahŕňajú najmä posilňovania svalových tkanív. Pre nich nie je cvičenie hobby, ale prácou. Je považované za dôležitú súčasť každodenného života astronautov. Ak by pravidelne necvičili, svaly by im ochabli a mali by problém s chôdzou na Zemi.

Sprcha bez tečúcej vody

Na vesmírnych staniciach sa nenachádzajú sprchy. Najmä kvôli zmene tlaku oproti tomu zemskému nie je možné odvádzať vodu, ktorá by sa na stanici hromadila. Ak by si sa tam začal sprchovať, mohlo by to viesť k problémom s tlakom a destabilizácii celej stanice.

Astronauti sa musia sprchovať pomocou špeciálnych zariadení, ktoré umožňujú umývanie tela a vlasov bez použitia vody. Tieto zariadenia sa nazývajú sprchové obaly. Umývajú sa mäkkými hadičkami vo vákuovom vaku, ktorý je naplnený trochou vody s čistiacim prostriedkom. Musia si navyše obliecť špeciálne odevy, až potom sa môžu začať umývať.

Keď sú hotoví, vak sa odstráni a voda s mydlom sa z vákuového vaku odsaje do zásobníka odpadu. Tento proces je pomerne zdĺhavý a zložitý, no nevyhnutný. Nestačí si vliezť do vane a pustiť vodu. Voda po sprchovaní sa podobne ako moč udržuje v zásobníkoch, ktoré sa neskôr na Zemi vyčistia a odpad sa zničí.

Čistenie zubov len so zatvorenými ústami

Astronauti si čistia zuby podobne ako na Zemi, no musia používať špeciálne nástroje a zariadenia. Zuby si nemôžu čistiť tradičným spôsobom s vodou a pastou. Namiesto toho používajú špeciálne gélové pasty na zuby, ktoré sa nanášajú na zubnú kefku.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Pikantné zákutia Tinderu: Načapala som priateľa swipovať, potom prišiel ďalší šok

Tieto pasty neobsahujú vodu, ale sú namiesto toho vyrobené z glycerínu a kyseliny citrónovej, ktoré pomáhajú odstraňovať povlak a nečistoty z povrchu zubov. Pri čistení astronauti používajú zubné kefky s mäkkými štetinami. Gélovej pasty si nanášajú len veľmi málo.

Vodu si zvyčajne srknú do úst a umývajú si zuby so zatvorenými zubami, aby sa pasta, voda alebo sliny nedostali na palubu stanice. Odpad, teda vyplachovanie úst, končí tradične v odpade, ktorý sa až na Zemi zničí, respektíve putuje do čističky.

Vracajú ako v lietadle

Aj astronautom môže občas vo vesmíre prísť nevoľno. Začína to nepohodlím a bolesťami, pretože ich telá sa musia prispôsobiť nižšej až nulovej gravitácii. Ak by ISS pravidelne rotovala okolo svojej osi, mali by na jej palube gravitáciu. Pointou ISS ale je, že je laboratóriom bez gravitácie a tieto podmienky musia astronauti znášať.

Na vracanie sú určené špeciálne vrecúška, ktorá musia astronauti rozbaliť, priložiť si ich k tvári a vykonať potrebu. Tieto vrecká potom treba ihneď zavrieť a izolovať. Odkladajú sa a spoločne s iným odpadom sa ničia až na Zemi.

Chcel/a si niekedy byť astronautom/astronautkou?

Sleduj náš TikTok

Zdroj: hashtag.sk, humans-in-space.jaxa.jp, vedantu.com, esa.int
Odporúčame