Čitateľský denník: Bol učiteľ, pracoval v Tatra banke a skončil v ruskom zajatí: Čo skrýva Tajovského známa poviedka?

Čo skrýva Tajovského známa poviedka?(Zdroj: freepik.com / rawpixel.com)

#Jozef Gregor Tajovský sa narodil v roku 1874 v Tajove. Jeho otec bol miestny remeselník a mal veľa detí, takže nie je prekvapujúce, že Tajovský vyrastal v dome starého otca. Základné vzdelanie získal v rodnom Tajove, neskôr v Banskej Bystrici a v Kláštore pod Znievom. Stal sa z neho učiteľ a za života vystriedal mnoho miest, keďže sa často dostával do konfliktov. Nakoniec to zabalil a rozhodol sa znova študovať – tentokrát v Prahe, A vybral si pomerne prozaický odbor: obchod. Po škole pracoval napríklad aj v Tatra banke, súčasne však prispieval do Ľudových novín.

V roku 1907 sa jeho manželkou stala žena, v literárnom svete známa Hana Gregorová. Počas prvej svetovej vojny ho povolali, skončil však v ruskom zajatí. Po skončení vojny bol penzionovaný a zvyšok života strávil aj s manželkou v Bratislave, kde boli významnými podporovateľmi začínajúcich autorov. Jeho rodný kraj bol však pre neho dôležitý po celý život: mal významné miesto v jeho tvorbe a po smrti v roku 1940 sa tam vrátili aj jeho pozostatky: pochovali ho na tajovskom cintoríne.

Jeho diela zostávajú dodnes dôležitou súčasťou slovenskej literatúry: je to séria scén, zamrznutých v čase, ktoré zobrazujú každodenný život našich predkov, ich mentalitu, ich bolesti a radosti a svet, v ktorom žili. Dnes sa pozrieme na slovenskú realitu v poviedke Mamka Pôstková.

Podcast Schooltagu na rôzne predmety, z ktorých môžeš aj ty maturovať. Určite nepremeškaj ani jeden diel. Pokúsime sa prebrať všetky maturitné otázky z daných predmetov. Nájdeš nás na podcastových a streamovacích platformách ako Apple Podcasts alebo Spotify. Takisto sme celý podcast zavesili na Youtube. Viac našich noviniek môžeš sledovať aj na našom Instagrame.

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame