Potrebuješ nové fonty do svojho počítača? Poradíme, kde ich nájdeš, aj ako nainštaluješ

Pomôžeme ti zohnať fonty do počítača

Pomôžeme ti zohnať fonty do počítača (Zdroj: Unsplash.com/Dayne Topkin)

#Grafici či videomakeri využívajú rôzne druhy a typy fontov každý deň. Nájdeš ich, ako inak, na internete. Drvivá väčšina z nich je zadarmo a niektoré dokonca obsahujú aj diakritiku. Najprv sa pozrieme na to, kde hľadať knižnicu fontov a ako ich inštalovať, prípadne odinštalovať. Na záver si predstavíme aj zopár stránok, kde si môžeš bezplatné fonty sťahovať.


Apple event plný príjemných prekvapení: Nadupané Mac Studio, nový 5K monitor aj zadosťučinenie pre iPad Air


Knižnica fontov

Ak náhodou nevieš, čo je font, tak v skratke – ide o konkrétnu podobu písma príslušnej veľkosti, hrúbky a štýlu. Rozdiely vo fontoch si vieš všimnúť aj na našom webe, stačí si porovnať nadpisy a samotný odsek. Každý operačný systém má svoje prednastavené fonty, ktoré využíva. MacOS má napríklad San Francisco a Windows zasa Segoe. Toto sú názvy fontov, podľa ktorých ich nájdeš na internete.

Rovnako má každý operačný systém aj svoju vlastnú knižnicu, kde nainštalované fonty nájdeš. Nestačí len stiahnuť písmo, na to, aby si ho mohol využívať napr. vo Worde, Photoshope či Premiere Pro, ho musíš nainštalovať do systému. Ak si chceš pozrieť, akými fontami aktuálne disponuješ, stačí si otvoriť knižnicu fontov.

Windows: Ak máš tento operačný systém, otvor svoj disk (C:), ktorý nájdeš v Tomto počítači a prejdi do spodnej kolonky Windows. Po jej otvorení nájdeš priečinok Fonts, čo je už spomínaná knižnica.

macOS: Apple má tento prístup o niečo jednoduchší. Všetky svoje fonty nájdeš v aplikácii Font Book.

Na Windowse nájdeš knižnicu v zložke Fonts
Na Windowse nájdeš knižnicu v zložke Fonts (Screenshot: hashtag.sk)

Fonty nainštaluješ a odinštaluješ veľmi jednoducho

Odinštalovanie fontov je mimoriadne jednoduché. Ak si sa už dostal do knižnice, jednoducho ho odstráň cez pravé tlačidlo na myši/touchpade. Ešte predtým ho však pre istotu otvor dvojklikom, kde sa ti zobrazí pomocou vety Kŕdeľ ďatľov učí koňa žrať kôru. Táto veta obsahuje všetku slovenskú diakritiku. Takto si budeš istý, že mažeš ten správny font. MacOS pracuje s knižnicou rovnako.

Pozrime sa však na samotnú inštaláciu. Odporúčame ti sťahovať dva typy formátov, a to .ttf (TrueType Font) a .otf (OpenType Font). Oba typy fungujú na Windowse aj na macOS. Ak už takýto formát stiahneš, nainštaluj ho cez pravé tlačidlo na myši/touchbare alebo ho rozklikni a hľadaj tlačidlo Inštalovať. Samotný súbor môžeš po inštalácii vymazať, aj keď ti odporúčam vytvoriť si na cloude priečinok s fontami, aby si pri prechode na nové zariadenie o nič neprišiel.

macOS má knižnicu v aplikácii Font Book
macOS má knižnicu v aplikácii Font Book (Zdroj: Apple)

Weby pre bezplatné sťahovanie fontov

Existujú stovky, možno až tisícky webov, na ktorých sa dajú legálne sťahovať fonty. Ak sa už k nejakému dostaneš a potrebuješ hľadať font s diakritikou, odporúčame do preview skopírovať známy text Kŕdeľ ďatľov učí koňa žrať kôru. V prípade, že font obsahuje našu diakritiku, túto vetu napíše správne.

DaFont

DaFont je zrejme najznámejšia a najvyužívanejšia webstránka na sťahovanie fontov. Vyhľadať si na nej vieš písma podľa tém, autora či štýlu, ale aj pozrieť si rebríčky najlepších či najnovších. Niektoré fonty dokonca obsahujú aj licenciu, ktorú dostaneš pribalenú v balíku .zip. Máš dokonca možnosť aj podporiť autora a to rôznou sumou. Obsahuje zvyčajne základné fonty, no nájdeš tam aj neoficiálne písma známych filmov.

Web DaFont
Web DaFont (Screenshot: dafont.com)

1001 Free Fonts

1001 sa rozložením veľmi podobá na DaFont. Tieto dve stránku sú ako súrodenci. Na rozdiel od vyššie spomínanej, tu si musíš za sťahovanie viacerých fontov zaplatiť. Stránka ponúka 10-tisíc typov písma a ak ich chceš všetky, neobmedzená licencia stojí necelých 20 dolárov. Ak ale hľadáš jeden – dva fonty, platiť, samozrejme, nemusíš. V prípade, že by si mal výčitky, môžeš prispieť dizajnérovi daného fontu.

Web 1001 Free Fonts
Web 1001 Free Fonts (Screenshot: 1001freefonts.com)

Be Fonts

Be Fonts ti na rozdiel od prechádzajúcich webov ukáže písma už zasadené v grafike. Miesto čierneho fontu na bielom podklade tak pozeráš na font v navrhnutej grafike, ku ktorej sa podľa autora najviac hodí. Väčšina z nich sa dá bezplatne využívať a dizajnér ti k nej pribalí aj licenciu. Podľa tagov, ktoré nájdeš vo vlastnostiach každého fontu, si vieš nájsť podobné štýly písma.

Web Be Fonts (Screenshot: befonts.com)
Web Be Fonts (Screenshot: befonts.com)

Abstract Fonts

Na webe Abstract Fonts si sám vyberáš, či chceš využívať formát .ttf aleb .otf (odporúčame ten prvý). Čaká ťa pekne nadizajnovaná stránka s množstvom fontov aj od samotných výrobcov. Ihneď sme našli napríklad Heineken. Vo vlastnostiach fontu nájdeš počet znakov, ktoré obsahuje, a všetky ich vidíš aj v mape znakov.

Web Abstract Fonts
Web Abstract Fonts (Screenshot: abstractfonts.com)

My Fonts

Ak ti nevadí zaplatiť si za fonty, ktoré inde len tak nenájdeš, odporúčame navštíviť web My Fonts. Niektoré fonty stoja pár dolárov, iné pár desiatok. Každopádne k nim dostaneš pribalenú oficiálnu licenciu. Mnohé z nich by si na free stránkach hľadal zbytočne. Podobne ako pri Be Fonts, aj My Fonts ich má priamo v ukážkach s grafikou, do ktorej sa hodia.

Web My Fonts
Web My Fonts (Screenshot: myfonts.com)

Chceš byť nonstop v obraze?

Zdroj: hashtag.sk, makeuseof.com
Odporúčame