Záhrada v lodnom kontajneri? V Nitre chodia do vychytanej reštiky, ktorú otvoril skúsený šéfkuchár

Šéfkuchár reštaurácie Záhrada Martin Pajer

Martin Pajer vedie nitriansku reštauráciu Záhrada (Zdroj: Facebook/zahrada.restauracia)

#Martin Pajer má za sebou 18-ročné skúsenosti v gastre. Pracoval v cateringu, pod palcom mal otvorenie bratislavskej plesovej sezóny, obchodného centra Eurovea či Magio pláže, ale aj catering počas samitu NATO či na šamorínskych dostihoch X-Bionic.

➡️Milí naši zákazníci 🧡⬅️⬅️Po dlhšej dobe Vás pozývame na letnú grilovačku v Záhrade 🔥🔥 Ponúkame Vám marinované…

Posted by Zahrada on Wednesday, July 27, 2022

Skúsený záhradkár

Stál pri zrode ružinovskej reštaurácie Wakelake, legendárnej Savoy Restaurant v luxusnom hoteli Carlton aj tatranskej prevádzky Happy End, kde pôsobil ako šéfkuchár. „Pracoval som mesačne aj 380 hodín, bol som v podstate nonstop za volantom,“ hovorí pre #Hashtag.

Nekonečné cestovanie do Bratislavy ho vyčerpávalo a keďže neskôr mu okrem manželky do rodiny pribudla aj dcérka, rozhodol sa otvoriť si vlastnú prevádzku a zužitkovať svoje dlhoročné skúsenosti z gastra v rodnom meste.

„Uvedomil som si, že chcem stráviť viac času pri rodine, a tak som zmenil pôsobisko,“ hovorí Martin. „V Nitre som hľadal netradičné miesto, v ktorom by som Nitranom vedel sprostredkovať moje dlhoročné know-how, predstaviť im kvalitnú gastronómiu založenú na metóde pomalého varenia sous-vide a pekné miesto na trávenie času s rodinou, priateľmi či obchodnými partnermi.“

Reštaurácia Záhrada
Exteriér reštaurácie Záhrada v Nitre (Zdroj: Facebook/zahrada.restauracia)

„Nie“ a „nedá sa“ nepozná

A tak pred dvoma rokmi vznikla Záhrada, ktorá sa za pomerne krátky čas stala obľúbeným podnikom domácich. Na prázdnom pozemku v blízkosti prírody zmajstroval reštauráciu zo starých lodných kontajnerov. „Sme v peknom prostredí, obklopení zeleňou. Ľuďom sa páčia naše záhradné akcie, počas ktorých jedlo pripravujeme aj naživo pred zákazníkmi,“ hovorí Martin. Začiatky však neboli jednoduché, keďže len mesiac po otvorení prevádzky musel reštauráciu kvôli pandémii zatvoriť.

„Neviem povedať nie alebo nedá sa,“ odpovedá na otázku, čo je podľa neho najsilnejšou stránkou Záhrady. „Motivuje ma hlavne spätná väzba od ľudí. Keď k nám prídu po svadbe na večeru, poďakovať sa za skvelo zvládnutý event a zážitok na celý život. Alebo, keď sa k nám vracajú zákazníci, aby sme im pripravili už štvrtú cateringovú akciu a sami navrhnú tykanie, pretože sa u nás cítia ako doma.“

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Seriál Formula 1: Drive to Survive ti do detailov zrekapituluje dianie posledných ročníkov kráľovnej motoršportu

Drahšie menučko

„Chcel by som v Záhrade premietať filmy a ponúkať zážitkové večere, s ktorými mám dlhoročné skúsenosti,“ hovorí Martin o tom, čo pre reštauráciu chystá v blízkej budúcnosti. Snahu o rozvoj mu však kazí séria problémov, ktorým v súčasnosti čelí celý gastro sektor.

Rastúce ceny energií aj vstupných surovín, málo kvalitného personálu aj konkurencia, ktorá podlieza ceny. „Ľudia si už teraz uťahujú opasky a reštaurácie vynechávajú, pretože nevedia, čo bude o rok. Ceny tovarov šli rapídne hore a ak sa potvrdia najpesimistickejšie predpovede o drahej elektrine či plyne, napríklad 200 gramov bravčového rezňa bude stáť po započítaní všetkých nákladov až štyri eurá,“ vysvetľuje Martin.

Denné menučko, ktoré si aktuálne v Záhrade dáš za 6 eur, tak bude po novom roku pravdepodobne minulosťou. „Ak sa splnia všetky predpovede, o rok bude stáť denné menu 8 až 9 eur,“ dodáva Martin.

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame