Vegánske BALANS bistro je skutočný love brand: Dokonalé chute odrovnajú aj milovníkov mäsa

Jedlo v BALANS bistro Bratislava

Bratislavské bistro BALANS ponúka skutočné vegánske chuťovky (Zdroj: čiližrút)

#Toto bistro nie je len alternatíva alebo náhrada. Vegánske BALANS bistro je totiž nadupané chuťami a nápadmi. Kedysi dávno som mal predstavu, že človek je vegán len preto, že je proti zabíjaniu zvierat a neznáša mäso.

Preto som si vždy robil srandu, keď sa robili veci, ako vegan segedín, vegan syr, guláš či čokoľvek, čo malo pripomínať mäso alebo mliečny výrobok, ale nebolo ním. Keď chceš mäso, daj si ho. A ak tvrdíš, že nie, tak načo robíš niečo, čo sa naň má čo najviac podobať? Už sa na tom len sám smejem.

 Viac mojich blogov si prečítaš na Instagrame čiližrút.


Reštaurácia Mezcalli: Kúsok Mexika v centre Bratislavy, vražedné kombinácie chutí aj choroba z lásky


Viac vegánskej stravy pomáha planéte

Dnes viem, že to nie je len o zabíjaní zvieratiek. Hoci aj to je veľmi dôležitá téma a aj tu sa treba zaoberať pôvodom, prístupom a udržateľnosťou. Ja nie som vegán ani vegetarián. Ale môj prístup ku konzumácii mäsa sa zásadným spôsobom zmenil aj vďaka mojej manželke, ktorá mi dokázala veľa vecí vysvetliť.

Ide o planétu, ktorú si masovými chovmi, plienením, tvorením odpadu a emisií pri chovoch či neskutočne agresívnych výlovoch rýb totálne devastujeme. Takmer nenávratne. A ak chceme čo i len troška pomôcť, tak sa to dá aj zero waste prístupom či zaradením väčšieho množstva „plant based“ (rastlinných) jedál. Ich produkcia rozhodne nemá taký ničivý vplyv na miesto, kde žijeme. Mäso si dajme výnimočne – raz, dvkrát týždenne – a to z kvalitného a udržateľného zdroja. Možností je dnes už dosť, poďme teda radšej po kvalite, ako po kvantite.

Vegánske syrové tyčinky v Balans Bistre
Aj vegánsky syr môže chutiť famózne (Zdroj: čiližrút)

Nesyrový „syr“ aj nemäsové rebierka

A zrazu dáva zmysel neservírovať len mrkvu s petržlenom a korienkami. A rozhodne má zmysel robiť veci ako Balans. Jedlá nadupané chuťami, často nerozoznateľné od mäsovej variácie, dokonca aj lepšie, vďaka čomu sem aj my nevegáni môžeme chodiť s obrovskou radosťou.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Najdrahší život je vo Švajčiarsku a v Amerike: Ako je na tom Slovensko a naši susedia Česi?

Sem nejdeš za kompromisom, sem ideš na perfektne vyladené jedlo, ktoré ti odpáli dekel, otvorí ti úplne nové obzory a ukáže novú cestu a chute. Ako napríklad syrové tyčinky na fotke. Keby som sedel na Champs-Élysées v bistre a servírujú mi toto jedlo ako tradičný, lokálny či preslávený syr s ôsmimi michelinskými hviezdami, tak im stopercentne verím a krochkám si – také dobré to je.

Tento „syr“ je chrumkavý, ťahavý, chutí výborne a hranolky k nemu sú dokonalo vypečené. Skús ho najbližšie, keď dostaneš chuť na syr. Výborne k nemu pasovala aj odporúčaná leánka od @styri_kopce zo Svätého Jura. Nezabudni ochutnať burgre, výborné rebierka, quesadillu či bowl, ktorý je takisto explóziou chutí. Ale aj kopec iných dobrôt.

Obed vo vegánskom bistre BALANS
Do BALANS bistra si môžeš zájsť aj na chutný obed (Zdroj: čiližrút)

Vegánsky krémeš ťa dostane!

Balans myslí aj na rýchle, vyvážené a chutné obedy. Každý deň nachystajú silnú polievku a jedno jedlo. Či už to bude segedín, voňavé karí, prívarok s fašírkou alebo čokoľvek iné, jedno je isté. Bude to chutné, bude ťa to baviť a budeš sa chcieť vrátiť znova. To sa nám tu totiž stáva bez rozdielu všetkým. Či si mäsožravec dennodenný, či chceš urobiť niečo pre seba alebo pre planétu, či si vegán, alebo máš rád plnochutné jedlo.

Otázka je, čo s dezertami? Bez masla, bez mlieka, bez smotany a vajec? Dá sa vôbec vytvoriť niečo iné ako orechové cesto s ovocím? No dá. Napríklad, ako ti budú znieť dukátové buchtičky zo škoricového drdolu s tom yum krémom a ovocnou omáčkou? A vegánsky krémeš? Veď to je popretie existencie krémešu! Trt makový! Je to jeden z najlepších krémešov, aké som jedol.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Prečo nie je okej, keď cítiš šťastie a spokojnosť len na dovolenke? Prezradíme ti 3 tipy ako to zmeniť!
Krémeš v bistre BALANS
Nezabudnuteľný krémeš (Zdroj: čiližrút)

Streetfood plný chutí a textúr

A môže byť jeden z najlepších mäsovo-syrových sendvičov, ktoré som jedol za dlhú dobu, práve z vegánskej reštaurácie? Bez mäsa a syra – a napriek tomu s parádnym „mäsom a syrom“? Veru môže. Tu sa s tým nekašlú a robia fakt jedno z najlepších streetfood jedál v Bratislave vôbec.

Cubano bol v dokonalom a chrumkavom špaldovom pečive (ktoré inak prekvapivo elegantne zvláda aj donášku). Syr bol výraznejší a chutnejší ako v mnohých iných klasických prevedeniach. Jemne kyslasto marinovaný sejtan, sladká horčicová omáčka a perfektné „pickles“ dotvárali celok, ktorého chute, textúry a šťavy spôsobujú až extatické stavy.

Sendvič Cubano v bistre BALANS
Mäsovo-syrový sendvič Cubano je explóziou chutí (Zdroj: čiližrút)
@balansbistro je istota na obed (alebo akékoľvek iné jedlo či dezert), ktoré je chutné, má nápad, hrá farbami, textúrami a basta. A kašli na predsudky, jesť občas vegánsky urobí dobre aj tebe, aj planéte, aj Balansu. A spoznáš super chute a možnosti. Odbúraš predsudok, že ide o kompromis. Lebo jedlo od Balansu rozhodne nie je kompromis. Je to zážitok „se fším fšudy“. Love brand.

Oslovilo ťa vegánske jedlo z BALANS bistra?


Buď s nami aj na Instagrame a dozvieš sa o každom novom článku ako prvý!

Zdroj: hashtag.sk, Instagram/cilizrut
Odporúčame