Sviatok milovníkov jedla: Neapolská pizza je už súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO

pixabay.com

#Približne rok 1000. Chudobnejšia časť roľníkov v oblasti dnešného Neapolu si v peci pečie svoje tradičné jedlo, na ktoré dáva typické dostupné potraviny. Iné totiž nepoznali. Rok 1820 – ľudstvo sa dočkalo prvej pizzerie, ktorá sa nachádzala, ako inak, v Neapole. Strih do súčasnosti. 7. december 2017, deň, kedy sa jedno z najpopulárnejších jedál na svete dostáva na zoznam nehmotného svetového kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

pixabay.com

Táto informácia prišla od talianskeho ministra poľnohospodárstva Maurizia Martinu, ktorý na svojom Twitteri informoval svet o tejto dôležitej udalosti: „Umenie prípravy pizze, tak ako ju robia v Neapole, je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Vyhrali sme!“ 

Toto rozhodnutie, ktoré s hrdosťou privítala aj Asociácia pravej neapolskej pizze (Associazione Verace Pizza Napoletana – APVN) prijali na zasadnutí UNESCO na juhokórejskom ostrove Čedžu. Pizza sa teší veľkej obľube po celom svete, ale v Neapole tvrdia, že práve ich verzia je skutočný originál. Asociácia pravej neapolskej pizze už dávnejšie stanovila veľmi špecifické smernice na výrobu tejto autentickej pečenej pochúťky, ktoré upravujú aj ingrediencie a techniky použité pri jej príprave.

Čo by ste teda mali robiť pri príprave pravej neapolskej pizze? Inšpirujte sa napríklad týmto videom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť