#Približne rok 1000. Chudobnejšia časť roľníkov v oblasti dnešného Neapolu si v peci pečie svoje tradičné jedlo, na ktoré dáva typické dostupné potraviny. Iné totiž nepoznali. Rok 1820 – ľudstvo sa dočkalo prvej pizzerie, ktorá sa nachádzala, ako inak, v Neapole. Strih do súčasnosti. 7. december 2017, deň, kedy sa jedno z najpopulárnejších jedál na svete dostáva na zoznam nehmotného svetového kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.
Táto informácia prišla od talianskeho ministra poľnohospodárstva Maurizia Martinu, ktorý na svojom Twitteri informoval svet o tejto dôležitej udalosti: „Umenie prípravy pizze, tak ako ju robia v Neapole, je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Vyhrali sme!“
L’arte del pizzaiuolo napoletano è patrimonio culturale dell’Umanità Unesco. Vittoria! Identità enogastronomica italiana sempre più tutelata nel mondo #pizzaUnesco pic.twitter.com/MgQ5izZWbf
— Maurizio Martina (@maumartina) December 7, 2017
Toto rozhodnutie, ktoré s hrdosťou privítala aj Asociácia pravej neapolskej pizze (Associazione Verace Pizza Napoletana – APVN) prijali na zasadnutí UNESCO na juhokórejskom ostrove Čedžu. Pizza sa teší veľkej obľube po celom svete, ale v Neapole tvrdia, že práve ich verzia je skutočný originál. Asociácia pravej neapolskej pizze už dávnejšie stanovila veľmi špecifické smernice na výrobu tejto autentickej pečenej pochúťky, ktoré upravujú aj ingrediencie a techniky použité pri jej príprave.
Čo by ste teda mali robiť pri príprave pravej neapolskej pizze? Inšpirujte sa napríklad týmto videom.
Zdieľať na