Legendárnu tresku v majonéze jeme iba na Slovensku: Vznikla ako núdzové riešenie, čo sa skrýva za jej popularitou?

Treska (foto: LyukSK/Wikimedia Commons)

#Kráľovná slovenských šalátov vznikla z núdze, no stačila chvíľa a zamilovalo si ju celé Slovensko. Jej veličenstvo treska v majonéze je síce socialistický výrobok, no nezničiteľné postavenie má aj dnes. Dá sa povedať, že je to také naše národné jedlo.

Legendárna treska vznikla ako núdzové riešenie, keďže v 50. rokoch sa u nás príliš ryby nekonzumovali. Kvôli ich dovozu bola cena často vysoká, tak bolo potrebné vymyslieť iný spôsob, ako zaradiť ryby do jedálnička bežných ľudí.

Za receptom stojí cukrár

Vhodným ekonomickým riešením sa zdalo zmiešanie ryby so zeleninou a majonézou. Za výsledným receptom stojí kuchár a cukrár Jozef Boško, ktorý v tom čase pracoval v bratislavskom hoteli Carlton. Obľúbený šalát nosil vtedy pomenovanie treska v remuláde. Veľmi rýchlo sa ukázalo, že pomer jednotlivých surovín odhadol dokonale. V skúšobnej výrobe sa plánovalo vyprodukovať 65 ton na rok. Plán v tom istom roku prekročili takmer dvojnásobne.

Vyrába sa jedine u nás

Treska v majonéze si podmanila slovenské chuťové bunky. No zdá sa, že len naše žalúdky túto pochúťku zvládajú. Treska v majonéze sa totiž vyrába len na Slovensku, nikde inde na svete. Dokonca v Portugalsku, kde je treska národnou rybou, o našom šaláte s majonézou ani nechyrujú.

Našich končinách je však poriadne uznávaná. Stala sa najkupovanejším desiatovým šalátom a túto prvú pozíciu okupuje už celú večnosť. Na krk jej dýcha len parížsky a rybací šalát. Tradičných výrobcov tresky je dnes už veľmi málo, najväčšie výrobné závody sú dnes v Žiline a Košiciach.

Socialistický fastfood aj liek na opicu

Spojenie tresky a rožkov (respektíve presne dvoch rožkov) je známe ako niekdajšia desiata pracujúceho ľudu či študentov. Dá sa povedať, že bola akýmsi “socialistickým fast-foodom”. Ani dnes však na obľube nestráca a pre mnohých je treska neoddeliteľnou súčasťou jedálnička.

Ďalší ale napríklad nedajú dopustiť na jej schopnosť stabilizovať rozbitý žalúdok po prehýrenej noci. Aj preto je legendárnym jedlom napríklad na internátoch, alebo pri nočnom či raňajšom rabovaní chladničky po návrate z piva.

O slovenskom unikáte sa dokonca spieva aj v pesničke od Taktikov a podobne, ako aj pri iných kultových slovenských výrobkoch, aj grafika tresky sa nedávno dostala do predaja v podobe ponožiek. Nuž darmo, treska je naša – slovenská – hviezda.

Odporúčame