Apple vstúpilo do vôd bankovníctva a prichádza s novou kreditnou kartou: Aké sú jej výhody a prečo ju kritizujú?

Apple Card (foto: Unsplash.com)

#Ak si vlastníkom niektorého z produktov od spoločnosti Apple, určite už vieš, že niektoré opatrenia sú nevyhnutnosťou. Nájde sa len málo odvážlivcov, ktorí napríklad svoj iPhone používajú bez ochranného obalu či skla. A výnimkou očividne nie je ani novinka kreditná karta Apple Card. Najskôr však pár základných informácii, ktoré by si mal vedieť.

Moderný minimalistický dizajn

Spoločnosť sa rozhodne chcela odlíšiť od iných kariet na trhu a prísť s jedinečným vzhľadom, ktorý na prvý pohľad nadchne. Karta neobsahuje žiadne identifikačné údaje a ani žiadne čísla. Apple takto kladie dôraz na bezpečnosť a súkromie používateľov. Číslo Apple Card sa bezpečne uloží do zariadenia, a nebude ho vidieť obchodník ani výrobca. Fyzická karta nepodporuje možnosť ani bezkontaktných platieb. Na tie budeš musieť použiť svoj iPhone či Apple Watch. 

Žiadne nečakané poplatky

Apple zdôrazňuje, že vydanie karty, jej používanie, a taktiež aj platby, sú bez poplatkov. Samozrejme, ide o kreditnú kartu, teda z požičaných peňazí, ktoré utratíš na nákupy, zaplatíš úroky. Čo sa týka úrokov, na oficiálnej stránke Apple uvádza, že budú patriť medzi najnižšie na trhu. 

Zdroj: Apple

Odmena za každý nákup

Naozaj je tomu tak. Z každej sumy, ktorú v obchode zaplatíš, dostaneš určité percento z nákupu späť na kartu. Ide o klasický cashback systém. Na svoje ušetrené peniaze pritom nebudeš musieť čakať do konca mesiaca. Na účet sa pripisujú každý deň, čiže ich budeš môcť použiť okamžite. Pri platbe fyzickou kartou dostaneš 1 % z nákupu, pri platení prostredníctvom Apple Pay 2 % a za nákupy výrobkov priamo od výrobcu až 3 %.

Rýchla registrácia a účet takmer do 1 minúty

Pre registráciu ti úplne postačí tvoj iPhone, konkrétne aplikácia Wallet. V nej vyplníš pár údajov ako adresu, dátum narodenia, úroveň príjmov a štyri posledné čísla sociálneho poistenia. Získané informácie sú odoslané do spoločnosti Goldman Sachs, ktorá tvoju žiadosť potvrdí alebo zamietne. Vo väčšine prípadov vraj potvrdenie prebehne aj za menej ako minútu. Po schválení sa tvoja karta objaví v aplikácii Wallet pripravená na použitie. Čo sa týka fyzickej karty, tá by mala byť na adresu doručená do niekoľkých dní.

Goldman Sachs Group, Inc. je americká nadnárodná investičná banka a spoločnosť poskytujúca finančné služby so sídlom v New Yorku. Pre firmu to bol aj určitý druh výzvy, keďže ide o prvú kreditnú kartu, ktorú vydali.

Príklad si môžu brať aj mnohé slovenské banky

Celý účet je prepojený s aplikáciou Wallet a musíme uznať, že sa im prostredie aplikácie veľmi podarilo. Všetko je prehľadné, rozdelené do rôznych kategórii, grafov a podobne. Na začiatku používania je karta v aplikácii biela, no po pribúdajúcich nákupov sa na nej začnú objavovať rôzne farby, ktoré symbolizujú rôzne kategórie obchodníkov:

  • zelená – cestovanie
  • červená – zdravie
  • žltá – nakupovanie
  • ružová – zábava
  • oranžová – jedlo a nápoje
  • modrá – doprava
  • fialová – služby

Používateľ tak môže prehľadne vidieť, za čo utráca najviac peňazí. Aplikácia Wallet je prepojená s Apple Maps, môžeš teda presne vidieť, kde bola transakcia vykonaná. Ďalej ponúka rôzne štatistiky, koľko si denne, týždenne či mesačne utratil, a tiež, koľko peňazí si získal pomocou cashbacku. 

Foto: Unsplash.com

Kvalitu Apple nedomyslel

Samotné Apple začalo upozorňovať na povlak karty, ktorý sa môže časom poškodiť. Dokonca zverejnil príručku, kde môžu používatelia nájsť návod na jej správne používanie a čistenie. Spoločnosť varuje na rôzne prípady, ktoré by mohli viesť k poškodeniu karty, napríklad vkladanie do džínsov či kožených peňaženiek môže zmeniť jej farbu. Taktiež odkladanie v blízkosti magnetov môže viesť k jej znehodnoteniu. Apple odporúča kartu odkladať do peňaženiek či obalov z mäkkého materiálu alebo do plastového púzdra pre platobné karty.

Môžeš ju používať aj ty?

Žiaľ, momentálne nie. Ako to už pri spoločnosti Apple býva, zo začiatku svoje najnovšie služby väčšinou sprístupní len na domácom trhu, výnimkou nie je ani Apple Card. No nie je vylúčené, že v blízkej budúcnosti môžeme očakávať rozšírenie do ďalších krajín sveta. Každopádne, ide o zaujímavú novinku a nevieme sa dočkať, kedy bude dostupná aj na Slovensku.

Zdroj: Apple
Zdroj: Hashtag.sk, Apple.com
Odporúčame