Legendárna značka, ktorá stvorila Super Maria: Nintendo podnikalo aj s instantnou ryžou či hotelmi lásky

Foto: Mike Meyers/Unsplash.com

#Japonská značka Nintendo ovplyvňuje herný trh od svojich počiatkov až dodnes. Pritom v čase svojho vzniku o hracích konzolách ani nechyrovali. Kým je táto kultová firma, ktorá priniesla na trh legendárny Game Boy, alebo kultovú sériu hier so Super Mariom?

Na začiatku hracie karty

Kým teraz je značka Nintendo známa vďaka herným konzolám, v čase svojho vzniku sa zameriavala výhradne na predaj ručne vyrábaných kariet. Tie si priam okamžite získali u ľudí obrovskú popularitu. Dokonca sa v roku 1959 dohodli aj so značkou Disney, vďaka čomu sa na svetlo sveta dostali aj karty s najznámejšími obľúbenými rozprávkovými postavičkami.

Karty od Nintenda (foto: Unsplash.com)

Rýchlo rozrastajúce sa Nintendo malo záujem rozšíriť svoje pôsobenie. Okrem iného si založili napríklad spoločnosť predávajúcu instantnú ryžu, vlastnú taxislužbu ale aj sieť “hotelov lásky”. Žiadny z týchto pokusov však nebol úspešný.

Sedemdesiate roky tak značke prinášali viac dlhov ako úspechov. Nintendo však zachránil nečakaný hrdina. Radový zamestnanec Gunpei Yokoi, pracujúci na montážnej linke, vytvoril robotickú ruku. Vtedajší prezident spoločnosti mu ponúkol, že ju začnú vyrábať a odvtedy sa Nintendo začalo venovať výrobe elektronických hračiek. Stihli to tak akurát, práve vtedy totiž začali byť trendom videohry.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kevin Kenson (@kevinkenson),

Prvé konzoly a zrod Super Maria

Najskôr si zaistili práva na prvú komerčnú konzolu distribuovanú po celom svete – Magnavox Odyssey. Ich prvá vlastná videohra vyšla v roku 1975 pod názvom EVR Race. Po nej prišla hra Donkey Kong, v ktorej sa prvýkrát objavila najznámejšia postavička Nintenda – inštalatér Mario. Vtedy však bol známy ako Jumpman.

Foto: Pixabay.com

Zlomový bol aj rok 1989, kedy sa na trh dostala prenosná konzola Game Boy. Predtým im síce vyšla konzola Game & Watch, no väčšieho úspechu sa nedočkali. Práve s Game Boyom sa spája aj jedna z najznámejších videohier a tým je Tetris. To je tá hra, kde na seba skladáš rôzne tvary do riadkov a snažíš sa ich úplne zaplniť. Nástupca Game Boya – Super Nintendo Entertainment System zase priniesol novú podobu Zeldy, Maria a debutovala aj hra Super Mario Kart.

Foto: Pixabay.com

Toto ešte musíte vedieť:

  • Maskot Nintenda Mario získal meno podľa prenajímateľa kancelárií, v ktorých sídlila spoločnosť Nintendo of America. Volal sa Mario Segale.
  • Obľúbený Game Boy sa stal prvou konzolou, ktorá letela do vesmíru. Vzal si ju so sebou ruský kozmonaut Alexander Serebrov, aby si tam mohol zahrať Tetris.
  • Bratia inštalatéri, Mario a Luigi, dnes účinkujú vo viac ako 200 hrách na 37 rôznych platformách.
Odporúčame