My sa pýtame, umelá inteligencia odpovedá: Prečo muži zarastajú na brade, a nie na čele?

Mladý muž s bradou

Muži zarastajú v určitých oblastiach tváre a má to svoj význam (Zdroj: Unsplash.com/Drew Hays)

#Keď prídu chalani do puberty, na ich brade a perách sa začnú objavovať prvé chĺpky. Aj tie sú predzvesťou prechodu do dospelosti. Zamyslel si sa niekedy nad tým, prečo chĺpky rastú práve na brade a nad perou, a nie napríklad na čele alebo na nose? Spýtali sme sa umelej inteligencie.


Tento článok vznikol aj vďaka umelej inteligencii od Open AI. Všetky naše otázky a zaujímavé odpovede nájdeš v sekcii Opýtaj sa robota.


Muži zarastajú na brade preto, že majú viac testosterónu v tele, čo spôsobuje, že vlasové folikuly na brade rastú silnejšie a rýchlejšie. Testosterón je mužský pohlavný hormón, ktorý sa vytvára v testikuloch a ovplyvňuje rast vlasov, svalov a kostí. U žien sa testosterón vyskytuje v menších množstvách, a preto nie je taký silný vplyv na rast vlasov na brade.

Muži nezarastajú na lícach alebo na nose preto, že tam nie sú také silné vlasové folikuly ako na brade. Vlasové folikuly na brade sú geneticky predurčené na silnejší rast vlasov, a preto produkujú viac testosterónu.

Na lícach a na nose sú vlasové folikuly menšie a produkujú menej testosterónu, čo spôsobuje, že tam vlasy nezarastajú tak silno. Tiež, na brade sú vlasy často tvrdšie a tmavšie ako vlasy na lícach a nose.

Chlpy na brade sú tmavšie ako na lícach pretože sú vystavené vyššiemu množstvu melanínu, ktorý je zodpovedný za farbu vlasov. Melanín sa produkuje vlasovými folikulmi a tmavosť vlasov závisí od množstva melanínu, ktorý vlasový folikul produkuje.

Vlasové folikuly na brade produkujú viac melanínu ako vlasové folikuly na lícach, preto sú chlpy na brade tmavšie. Toto môže byť ovplyvnené aj geneticky, pretože u niektorých ľudí sú vlasy na brade tmavšie ako u iných.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
My sa pýtame, umelá inteligencia odpovedá: Ak by Lincoln žil, stravoval by sa v McDonald’s?

Buď s nami aj na Instagrame a dozvieš sa o každom novom článku ako prvý!

Zdroj: hashtag.sk, openai.com
Odporúčame