Čo sa dá stihnúť za jediné žmurknutie oka? Masívne neutrónové hviezdy stihnú vzniknúť aj zaniknúť

Zobrazená čierna diera vo vesmíre

Čierna diera dokáže pohltiť neutrónové hviezdy (Zdroj: Pixabay/WebTechExperts)

#Jedno žmurknutie oka trvá priemerne pár sto milisekúnd a tento časový úsek približne zodpovedá aj existencii masívnych neutrónových hviezd. Hoci si žmurknutie bežne uvedomuješ, asi si nevieš predstaviť, že za tento krátky čas dokáže niečo vzniknúť a hneď aj zaniknúť. Taký je však životný cyklus spomenutých hviezd.

Čo nás masívne neutrónové hviezdy môžu naučiť?

Vedci považujú neutrónové hviezdy za najexotickejšie objekty, hneď po čiernych dierach. Ich hmotnosť je väčšia ako hmotnosť Slnka. Sú neuveriteľne husté, zažiaria v dvoch zábleskoch gama žiarenia a aj to je dostatok času na to, aby povedali niečo o živote, o smrti a o zrodení čiernych dier.

Astronómia nedávno objavili vzory v oscilácii svetla, ktoré zanechávajú dve rôzne sady kolidujúcich neutrónových hviezd. To naznačuje prestávku na ich ceste od super hustého objektu k nekončenej jame temnoty. Táto pauza v rozmedzí od 10 do 300 milisekúnd sa technicky rovná dvom novovytvoreným megaveľkým neutrónovým hviezdam.

O nich vedci predpokladajú, že sa točia dostatočne rýchlo, aby nakrátko oddialili svoj nevyhnutný osud zakončený zrútením do čiernej diery. Presný sled udalostí nie je stále dobre pochopený. Vznikajú, keď obyčajnejšie hviezdy spália zvyšok svojho paliva, pričom jadro s hmotnosťou približne 1,1 až 2,3 hmotnosti Slnka je príliš studené, aby odolalo tlaku vlastnej gravitácie.

Od neutrónovej hviezdy k čiernej diere

Pridaním trochu viac hmoty, napríklad spojením dvoch neutrónových hviezd dohromady, sa z hustej kvapky častíc dostávame až k srdcu čiernej diery. Cesta od neutrónovej hviezdy k čiernej diere však nie je taká jednoduchá, ako sa zdá.

Začiatkom minulého roka fyzici pozorovali záblesk gama žiarenia s názvom GRB 180618A, ktorý bol zaznamenaný už v roku 2018. Sotva o deň neskôr, táto ťažká neutrónová hviezda už jednoducho nebola. Nepochybne podľahla svojej mimoriadnej hmotnosti a premenila sa na niečo, z čoho nemôže uniknúť ani svetlo.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Jedinečné časozberné snímky NASA: Fascinujúce video zobrazuje 133 dní života povrchu Slnka do jednej hodiny

V 90 – tych rokoch bolo pozorovanie gama zábleskov presnejšie popísané ako kváziperiodická oscilácia. Ako zmes stúpajúcich a klesajúcich frekvencií, ktoré opísali posledné momenty masívnych objektov, keď sa navzájom obiehajú a potom sa zrážajú.

Každá kolízia vytvorila objekt približne o 20 % väčší ako súčasný držiteľ rekordu ťažkej neutrónovej hviezdy. Hmotnosť vypočítali na 2,14 násobok hmotnosti Slnka. Mali tiež dvakrát väčší priemer, než typická neutrónová hviezda. Otáčali sa mimoriadnym tempom, 78 tisíc krát za minútu, čo dokázali vykonať počas svojho krátkeho života v zlomku sekundy. Ako sa to môže týkať iných zlúčení hviezd a vytvárania čiernych dier, nateraz ostáva otázkou budúceho výskumu.


Buď s nami aj na Instagrame a dozvieš sa o každom novom článku ako prvý!

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame