Potrebuješ peniaze, no nevyznáš sa v pôžičkách a úveroch? Toto sú všetky úverové produkty dostupné na trhu

peniaze druhy úverov

Poznáš druhy úverov? (Zdroj: Pixabay/martaposemuckel)

#Potrebuješ peniaze a rozmýšľaš, ako si ich zabezpečiť? Pri rôznych životných situáciách môžeš čerpať rôzne pôžičky. Aby si zbytočne neprišiel o prachy, je dôležité vedieť o všetkých dostupných možnostiach. Aké možnosti na trhu aktuálne sú a na čo treba pri podpise zmluvy myslieť?

„V prvom rade si treba každý úver dopredu dobre premyslieť a zvážiť, či sa bez neho neviete zaobísť. Brať si úver na dovolenku alebo mobil je nezmysel, ktorý vás bude stáť zbytočne veľa peňazí. V extrémnom prípade v praxi vidíme, že mladý človek dokáže za prvých desať rokov od prvého zamestnania kombináciou úverov a nadmernej spotreby minúť peniaze, za ktoré by si kúpil 1-izbový byt,“ radí Marián Búlik, finančný analytik známej firmy.

Úver

Sú to cudzie peniaze, ktoré môžeš ľubovoľne použiť. Dostaneš ich okamžite, no zaväzuješ sa k tomu, že ich v dohodnutej lehote aj splatíš. Čo z toho má inštitúcia, ktorá ti euríčka požičia? Úroky.

Spotrebiteľský úver

Jedným z najbežnejších východísk, ktoré ponúka každá banka je spotrebiteľský úver. Rozlišuje účelový – vieš, na čo peniaze minieš a aj to banke doložíš a neúčelový – banke je jedno, na čo peniažky spotrebuješ. V súčasnosti ide o najrozšírenejší úverový produkt na trhu. Výhodou je, že za spotrebiteľský úver banke nemusíš ručiť nehnuteľnosťou, často vlastne ničím. Nevýhodou je zase väčšia úroková sadzba oproti úverom isteným nehnuteľnosťou. Vo výsledku teda banke zaplatíš omnoho viac, než si požičiaš.

Hypotekárny úver

Obľúbený spôsob, ako prísť k vlastnému bývaniu. Zvyčajne ide o účelový úver na financovanie potrieb spojených s bývaním. Na hypotéku potrebuješ založiť v prospech banky nehnuteľnosť, zato však dostaneš výhodnú a nízku úrokovú sadzbu. Zaujímavý je aj úver zo stavebného sporenia, poskytovaný stavebnými sporiteľňami, vďaka ktorému možno dosiahnuť ešte výhodnejšie podmienky než pri hypotéke poskytovanej bankou.


Aké sú najčastejšie dôvody na zamietnutie hypotéky a úveru? Pozri, s čím sa oplatí rátať


Kontokorentný úver

Máš na účte 500 eur, ale potrebuješ 600? Môžeš využiť kontokorentný úver, vďaka ktorému vieš prečerpať prostriedky na svojom účte do mínusu. Peniaze navyše môžeš mať takto k dispozícii prakticky neustále a čerpať ich opakovane, zvyčajne vždy po zaplatení časti alebo celej mínusovej čiastky. Ak si v mínuse a tvoj šéf ti práve pošle výplatu, platba bude automaticky použitá na úhradu mínusu na konte. Výhodou je, že ak ti z účtu odchádza veľa pravidelných platieb, nemusíš byť stále v strese, či tam máš dostatok financií. Nevýhodou sú zase pomerne nevýhodné úrokové sadzby.

Revolvingový úver

Je založený na princípe opakovania. Banka ti dopredu prizná nejaký úverový limit, a ty ho máš neustále k dispozícii. Tento úver môžeš čerpať opakovane až do vyčerpania úverového limitu, takže ak ti banka poskytne 1000 eur a ty ich minieš, viac ti už v ten mesiac nepožičia. Najskôr jej musíš peniažky vrátiť. Najčastejším typom revolvingového úveru sú kreditné karty.

„Rozhodne netreba siahať po úročenom splátkovom predaji, požičiavať si peniaze z kreditnej karty nad hranicu bezúročného obdobia či siahnuť po prečerpaní účtu. Vo všetkých prípadoch ide o veľmi drahé úvery,“ radí na záver Búlik.

Zdroj: Hashtag.sk
Odporúčame