Jakub sa venuje fitness fotografii, fotil aj Schwarzeneggera: Arnold je veľký pohoďák, spravil gesto, aké mu nezabudnem

Jakub sa vďaka svojej práci stretol aj s Arnoldom Schwarzeneggerom.

Jakub Csontos je vo svete fitness uznávaným fotografom. (Zdroj: Archív Jakuba Csontosa)

#Po prvýkrát sa Jakub dostal k fotoaparátu už ako dieťa, keď od dedka dostal starý digitál. Napriek tomu, že dedko aj otec vtedy asi desaťročného Jakuba sa o fotografiu zaujímali, uňho prevažovali iné záujmy. „Počas štúdia na strednej škole som siahol po otcovom Pentaxe K10D, s ktorým som ale fotil iba v automatickom režime, keďže som neovládal teoretickú stránku fotografie,“ vysvetľuje Jakub.

K poloprofesionálnej technike sa dostal až skrz Igora Kopčeka v roku 2016, ktorý naštartoval aj jeho kariéru fitness fotografa. „Môžem teda povedať, že som okolo fotografie chodil od mlada skrz deda a otca, no dostihlo ma to len nedávno,“ hovorí.

Okrem fitness fotografie sa Jakub venuje aj iným žánrom.
Jakub sa nezameriava len na fitness fotografiu. (Zdroj: Archív Jakuba Csontosa)

Začínal ako pomocník v backstage na fitness súťaži

Práve fitness fotografia tvorí dnes drvivú väčšinu Jakubovej foto práce, no neboli to objektívy, ktoré by ho k tomuto športu prilákali. „Na strednej škole som začal s cvičením v posilňovni a asi ako väčšina mladých chlapcov, ktorí okúsia železo, už som sa videl stojac na pódiu natretý nutellou a pózujúc v plavkách,“ spomína s úsmevom Jakub.


Janka je jedna z našich najlepších bikinifitnessiek: Baby, ak chcete pevný a guľatý zadok, robte toto!


Bolo to práve v roku 2011, kedy najúspešnejší slovenský kulturista Jaro Horváth absolvoval svoju poslednú, najveľkolepejšiu súťaž – Mr. Olympia. Vtedy tínedžer Jakub začal sledovať všetky videá, ktoré s Jarom Horváthom vychádzali. Poväčšine ich mal „na svedomí“ Igor Kopček, ktorý Horváthovi pomáhal s prípravou a taktiež šéfoval veľkému fitness portálu.

„O rok neskôr títo dvaja muži spoločne organizovali Majstrovstvá Slovenska v kulturistike. Nemal som v tej dobe veľa peňazí. Pravdu povediac, nemal som žiadne, ale vedel som, že tam chcem byť. Napísal som teda e-mail Igorovi, či by som nemohol s mojím vtedajším sparingom prísť pomáhať – nosiť stoly, pripravovať backstage, podávať vodu Jarovi Horváthovi a leštiť mu topánky. V podstate čokoľvek, len aby som sa k hviezde zo súťaže Mr. Olympia dostal a videl súťaž,“ spomína s úsmevom Jakub.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Csontos (@jakub_csontos),

Odpoveď bola pozitívna a po súťaži ostal s organizátorom Kopčekom v kontakte – Jakub študoval grafický dizajn a Kopček občas potreboval nejaké grafické práce. Neskôr sa ich spolupráca rozrástla a Jakub začal aj fotografovať.

Dnes sú to už štyri roky, odkedy začal Jakub s Igorom Kopčekom cestovať po svete na medzinárodné súťaže a fotiť kulturistov a fitnessky na pódiu, pričom spoločne nafotili státisíce fotografií. „Aj to je jeden z dôvodov, prečo som sa od fitness fotografie neodklonil. Športovci sa menia, taktiež kategórie a človeku to občas príde monotónne, ale skupina ľudí okolo mňa je ako rodina,“ vysvetľuje Jakub.

No ako sám hovorí, nie je to len o tom – ide aj o schopnosť zachytiť moment, ktorý sa už nemusí opakovať. „Fotograf si musí správne načasovať, kedy stlačí spúšť, aby odfotografoval športovca v správnej póze a musí si byť istý, že fotografia bude svetelne a kompozične správna,“ dodáva.

Jakub dnes fotí tie najväčšie hviezdy.
Pred objektívom Jakubovi pózovali tie najväčšie hviezdy kulturistiky a fitness. (Zdroj: Archív Jakuba Csontosa)

Náročná práca aj mnoho cestovania

Vďaka fitness fotografii má Jakub aj mnoho zážitkov, ktoré pribúdajú každou cestou do zahraničia a vždy zbiera nové skúsenosti. „Málokto to vie, ale fotografovať fitness súťaž je istý druh sebapoškodzovania,“ smeje sa Jakub. „Napríklad Majstrovstvá Európy sa konajú štyri dni. Od 08:00 do 20:00 človek stojí na nohách a fotí viac ako 1 200 pretekárov. Ak je sám, nemôže ísť ani na toaletu, lebo príde o fotky. Večer zje niečo malé a zvyčajne do tretej ráno fotografie spracúva a rozposiela médiám. A toto sa opakuje štyri dni.“


Hviezda fitness vpustila ľudí do súkromia: Majster sveta Michal ukázal svoj deň, nudiť sa nestíha ani chvíľu


Okrem náročných dní však Jakub absolvoval aj niekoľko desiatok ciest do zahraničia, vďaka ktorým mohol spoznať nové krajiny a kultúry. „Väčšinou na súťaž cestujem iba aby som vykonal svoju prácu. Je to samozrejme škoda, ale počas súťažnej sezóny sú súťaže víkend za víkendom a človek nemá čas chodiť po krajine, no občas sa podarí aj to. Keď cestujem mimo Európy, snažím sa pricestovať o pár dní skôr, aby som mal čas spoznať nové miesta,“ hovorí Jakub.

Za posledné tri roky navštívil Spojené arabské emiráty, USA, Čínu, Afriku a mnoho krajín v Európe. „Možno tým nepoteším európskych patriotov, ale USA, UAE a Hongkong si získali miesto v mojom srdci,“ prezrádza.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Csontos (@jakub_csontos),

Kam Arnold príde, tam si robí žarty

Vďaka tomu, že Jakub Csontos je vždy tam, kde sú najväčšie hviezdy bodybuildingu a fitness, niekoľkokrát bol aj na súťaži Arnold Classic. Tá sa spája s menom legendy kulturistiky a fitness Arnoldom Schwarzzenegerom a sám bodybuilder a bývalý guvernér na súťažiach tiež nechýba.

„Arnold je veľký frajer. Mnoho ľudí si myslí, že je taký „pohoďák“ iba pred kamerami, ale nie je to pravda,“ vysvetľuje Jakub, ktorý Arnolda fotí na každej takejto súťaži. Ako fotografi najväčšej svetovej federácie IFBB majú zvyčajne prístup všade – aj do backstageu. „V zákulisí súťaží Arnold Classic sa zvyčajne Arnold pohybuje bez ochranky. Kam príde, tam si robí žarty a človek nemá absolútne pocit, že ide o aktuálne jednu z najznámejších osôb na tejto planéte, ktorá má toho toľko za sebou,“ opisuje Jakub.

Jakubovi sa podarilo získať podpis Arnolda Schwarzeneggera.
Unikátny podpis Arnolda Schwarzeneggera na albume s jeho fotkami. (Zdroj: Archív Jakuba Csontosa)

Schwarzenegger pri Jakubovi porušil nepísané pravidlo

Práve so Schwarzzenegerom súvisí aj jeden z najemotívnejších zážitkov v Csontosovej fotografickej kariére. Napriek tomu, že Arnold sa na súťažiach pohybuje aj bez ochranky, čo sa týka spoločných fotografií a autogramov taký prístupný, bohužiaľ, nie je.

„Môj strýko je Arnoldov veľký fanúšik, čo som dlho nevedel a keď sa dozvedel, že budem mať možnosť sa s ním stretnúť, nevedel, čo skôr. Napokon mi ale doniesol album plný Arnoldových fotografií. Keďže išlo o môj prvý Arnold Classic, netušil som, aké opatrenia tam budú a či sa mi podarí poprosiť ho o autogram. Dokonca ma vtedy Igor Kopček stopol s tým, že žiadne autogramy nedáva,“ rozpráva Jakub. Napriek Kopčekovmu ráznemu verdiktu a jeho skúsenostiam po dvadsiatich stretnutiach s Arnoldom Schwarzzenegerom si Jakub radšej album starostlivo zabalil.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Csontos (@jakub_csontos),

Vyzeralo to, že upozornenie bude napokon pravdivé a mladý fotograf sa domov naozaj vráti bez podpisu. Dokonca si v hlave začínal vymýšľať správu, ktorú pošle strýkovi. „Mal som neuveriteľné šťastie, pretože sa mi podarilo Arnolda zastihnúť, keď čakal, kedy ho zavolajú na pódium. Podpísal mi album a dokonca sa mi podarilo aj odfotiť sa s ním,“ opisuje Jakub.

Najšťastnejší moment však prišiel až mesiac potom, keď svojmu strýkovi album odovzdával. „Strýkovi som ihneď po podpise napísal že to nepodpísal. Keď som mu ale podal podpísaný album, dojalo ho to k slzám a ja som v tej chvíli mal tiež poriadny „knedlík v krku“. Druhý najkrajší zážitok zo súťaží je tiež spojený s Arnoldom, pretože sa mi ho podarilo odfotiť s mojou manželkou a to len pár hodín po incidente, keď ho divák kopol do chrbta,“ dodáva Jakub.

Jakub sa vďaka svojej práci stretol aj s Arnoldom Schwarzeneggerom.
Jakub Csontos je vo svete fitness uznávaným fotografom. (Zdroj: Archív Jakuba Csontosa)

Rešpekt voči kulturistom je na mieste

Okrem Arnolda Schwarzzegera sa Jakub pravidelne stretáva aj s mnohými svetovými hviezdami kulturistiky, no rešpekt voči nim aj po desiatkach stretnutí nestratil. Prečo? „Sú to ľudia, ktorí obetovali obrovskú časť svojho života niečomu, čo dáva zmysel iba zlomku populácie. Siahajú na dno svojich fyzických aj psychických síl, čiže nemať rešpekt k takýmto ľuďom nie je na mieste,“ vysvetľuje Jakub.

Napriek tomu všetkému sa to podľa neho nevylučuje s kamarátstvom. „Avšak preto, že sa s týmito ľuďmi stretávam počas súťaží, znamená to, že sú v tvrdej diéte, ktorú nie každý zvláda s úsmevom ako napríklad Roelly Winklaar. Vtedy si človek dvakrát rozmyslí, či sa chce kamarátsky prihovárať 135kg vážiacemu monštru alebo radšej odcupitá preč,“ smeje sa Jakub. Napriek tomu sa snaží chvíle so športovcami využiť a keď vidí, že sú v dobrej nálade, vždy sa prihovorí.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Csontos (@jakub_csontos),

Fotiť Oktagon Prime bol zážitok

Jakub však určite nie je jednosmerne zameraný fotograf a v jeho portfóliu nájdete mnoho žánrov aj napriek tomu, že dnes u  neho fitness fotografia pomaly vytlačila ostatné žánre. „Donedávna som mal najradšej fotenie produktov a interiérov, kedy má človek dostatok času na každý detail a netlačí ho moment,“ vysvetľuje Jakub. Na druhej strane fotenie športu prináša zážitok a musíte byť v neustálom strehu. Aj chvíľka rozptýlenia stačí na to, aby človek prišiel o moment, ktorý sa už nezopakuje.


Manželka známeho boxera má telo bohyne: Dominika inšpiruje mnohé ženy, získa si aj teba?


Okrem športovej fotografie v podobe fitness a kulturistiky šikovný fotograf fotil aj populárny Oktagon Prime 1 a 2. „MMA je moja srdcovka a na rovinu poviem, že fotiť tieto podujatia som šiel zadarmo. Oproti fitness je to neskutočná dynamika, človek zabúda aj dýchať a musí mať oči neustále na stopkách. Jedno zaváhanie a fighter leží na zemi,“ opisuje Csontos.

Tým, že sám trénuje, má aj miernu výhodu oproti fotografom, ktorí prídu len spraviť fotografie a inak ich tento šport nezaujíma. Bojovníkov vie vďaka vlastnému tréningu do istej miery prečítať, no samozrejme platí, že čím je fighter lepší, tým ťažšie je predvídať jeho pohyby. „Hovorí sa, že robiť  by sme mali veci za peniaze a nie pre peniaze. No v tomto prípade to robím pre zážitok, čo je ešte viac. Veľmi ma teší, keď vidím svoje fotografie rozhádzané kade-tade po sociálnych sieťach,“ hovorí Jakub.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Csontos (@jakub_csontos),

Umelecká škola nie je nevyhnutnosťou

„Pre mňa je fotografia zachytenie reality. Preto je pre mňa najpodstatnejšie, aby bola prirodzená a technicky zvládnutá,“ vysvetľuje Jakub Csontos. Dodáva, že všetky fitness fotografie sú fotené do finálnej podoby, čo znamená, že sa ďalej neupravujú.

Na takýchto súťažiach na to totiž nie je čas ani kapacita. „Keď ale fotím niečo, čo ma netlačí termínom, s fotkou sa rád pohrám. Avšak má to tiež svoje hranice. Nerobím fotomontáže, ale fotografiu, čo sa žiaľ v tejto dobe nie vždy rozlišuje,“ konštatuje Jakub.


Slovenská fitnesska v emotívnom videu na ceste k víťazstvu: Zuzana Kardošová sa nevzdáva a pracuje na sebe


Sám fotograf absolvoval umeleckú školu v Košiciach, no je to pre fotografa potrebné? „Určite nie. Tak ako všetky umelecké odbory a školy, je to podľa môjho názoru len na to, aby študent dostal základné vedomosti. Teda aspoň tak to bolo na Slovensku za čias, keď som študoval ja, čo ale nebolo tak dávno,“ povedal Jakub.

Sám konštatuje, že najviac sa za štyri roky štúdia na strednej škole zdokonalil samoštúdiom. „Nebudem preháňať, keď poviem, že som nastupoval do školy s väčšou znalosťou Photoshopu ako učiteľ grafiky. Je však pravdou že väčšina pedagógov nemala žiadnu prax napríklad v odbore grafiky,“ hovorí.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Csontos (@jakub_csontos),

Drahá technika nie je všetko

Čo by teda Jakub Csontos poradil začínajúcim fotografom? „Aby predali svoj mobil, oblečenie, ideálne aj otcove auto a kúpili si najdrahšiu zrkadlovku na trhu a najťažší objektív aký unesú,“ smeje sa Jakub a dodáva, že opak je samozrejme pravdou. Ak sa však človek chce venovať foteniu, mal byť na to mať cit a rozumieť základnej teórii. „Môžeš mať techniku za tisíce eur, ale to nikam nevedie. Žiaľ, stretávam sa s tým čoraz častejšie,“ hovorí Jakub, podľa ktorého veľa fotografov neovláda manuálny režim.

„Slovo uzávierka počuli iba keď chceli ísť tunelom Branisko a ohnisková vzdialenosť je pre nich asi vzdialenosť na opekačke,“ dodáva. Ak sa chcete začať venovať fotografii, na začiatok vám bude podľa Jakuba stačiť aj zrkadlovka z bazáru a 50mm objektív.

„Odporúčam sa na začiatok nezameriavať na jeden žáner a skúsiť si ich čo naviac. V dnešnej dobe sa za malý peniaz dajú prenajať štúdiá, kde sa za krátky čas dá naučiť práca s umelým svetlom, čo je obrovská skúsenosť. Hlavné je neprestávať fotiť,“ radí Jakub, podľa ktorého sa po zvládnutí nudnej teórie manuálneho režimu rýchlo dostaví úžasný pocit z fotografií, ktoré neboli fotené na trápne „áčko“ a teda automatický režim.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Csontos (@jakub_csontos),

Csontos to všetko zvládol a dnes fotí profesionálne fotky na vrcholných podujatiach sveta fitness. Aj napriek neustálemu stretávaniu sa s osobnosťami a cestovaniu na celosvetové podujatia má Jakub ešte dva sny. „Prvým je fotiť na pódiu Olympie súboj Phila Heatha a Kaia Greena a druhým je fotografovať event UFC. Avšak som človek, ktorý žije pri zemi a myslím, že ostanú iba snami, no uvidíme, čo prinesie budúcnosť,“ hovorí na záver Jakub Csontos, ktorému budeme v jeho ďalšej kariére držať prsty a veríme, že si budeme môcť pozrieť ešte nemálo jeho fotografií z rôznych podujatí.

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame