Porovnali sme nové konzoly Xbox Series X a PlayStation 5: Pozri sa, čo všetko môžeš čakať od budúcnosti hrania hier

Playstation vs. Xbox. Zdroj: gamespot.com

#Tento rok sa už konečne dočkáme nových prírastkov gamerskej rodiny. Budú nimi nový Xbox, konkrétne Series X, medzi PlayStation pribudne nová konzola s číselným označením 5. My ich dnes v našom článku  porovnáme a prezradíme ti o nich trocha viac. A kto vie, možno ti v konečnom dôsledku uľahčíme aj rozhodovanie pri kúpe.

Xbox Series X

Nový Xbox bude mať silnejšie CPU, teda procesor a aj grafickú kartu. Nový Xbox bude mať grafický čip RDNA2. Pri oboch konzolách sa vyskytne nový procesor, a to AMD na novej technológií Zen 2. Dizajn sa bude podobať desktopom, vraj nám tým pádom poskytne 4-násobne väčší výkon ako to bolo pri Xbox One X a má mať aj najmenšiu hlasitosť spomedzi ostatných Xbox-ov. Jedna vec je však istá – všetky doterajšie hry budú k dispozícií aj na novej konzole.

K novému Xboxu bol predstavený taktiež nový ovládač. V strede ovládača bude tlačítko, pomocou ktorého môžete urobiť screenshot alebo aj krátke videá. Nový ovládač bude ako vždy súčasťou balenia, a ako aj pri predchádzajúcej verzii bude kompatibilný s Windows 10.

Xbox sa zaviazal, že bude mať 4K kvalitu obrazu a to pri 60 fps (snímkov za sekundu). Dodatočne by však mali pridať aj 8K. Cena celého Xboxu spolu s ovládačom by mala byť okolo 400 €. Cena však nie je zatiaľ oficiálna.

PlayStation 5

Nový PlayStation sa už tiež môže pochváliť so svojimi špecifikáciami – 8-jadrovým procesorom s SSD diskom, vďaka ktorému ťa čaká menší časť načítania hier. Novinkou je, že nové PlayStation ponúkne aj 3D zvuk, ale aj nový a drahší chladiaci systém. SSD bude na PlayStation 5 oveľa rýchlejšie a lepšie než u nového Xboxu.

Rozdiely teda nebudú až také badateľné a aj pri hrách nemusíš mať obavy, že budeš pri kúpe hociktorej konzoly o niečo ukrátený. Prítomný by mal byť podobný počet hier a dokonca zopár známejších bude možné zakúpiť k obidvom konzolám. Cena sa bude pohybovať okolo 450 €. Opäť však dodáme, že cena ešte nie je oficiálna.

Aby si si to vedel predstaviť ešte lepšie, vytvorili sme pre teba prehľadnú tabuľku, kde vidíš porovnanie zásadných špecifikácií. Ktorá konzola najviac oslovila teba? Si už rozhodnutý/á, po ktorej siahneš? Podeľ sa s nami o svoj názor v komentároch nižšie.

Foto: Marco
Foto: Marco
Zdroj: YouTube/Playstation, techradar.com, ign.com,
Odporúčame