Historický objav v Jemene: 2 000 rokov stará múmia bola nájdená v odpadkovom koši

múmia

V odpadkovom koši bola nájdená aj múmia stará 2 000 rokov (flickr/Coralie Mercier)

#Ak čítaš náš portál, určite už vieš, že mnoho historicky významných objavov  sa podarilo na celkom nezvyčajných miestach. Do tejto kategórie spadá aj objavenie 2000-ročnej múmie. V hlavnom meste Jemenu, Saane, totiž podľa All That’s Interesting tento historický artefakt našli v smetnom koši.

Múmia v odpadkovom koši

Prastarú múmiu objavili miestni obyvatelia medzi sáčkami s odpadom. Pozostatky tela boli uložené vo fetálnej pozícií a zabalené vo zvieracej koži. To zodpovedá štandardom, akými boli telá z tej doby balzamované. Podľa Business Insider dotyčná osoba zomrela pravdepodobne v treťom alebo štvrtom storočí pred našim letopočtom. Práve v tomto období bolo kráľovstvo Sáby na vrchole svojich síl a významu. Išlo o kráľovstvo, ktoré sa rozprestieralo na území dnešnej Etiópie a Jemenu, pričom obchodná sieť  impéria pokrývala celý Stredný východ.

Ako sa však ukázalo, nie všetko ohľadom nájdenej múmie zodpovedalo vtedajším pohrebným zvykom. Telu chýbali vnútorné orgány, za čo sú podľa odborníkov zodpovední vykrádači hrobov, ktorí s pozostatkami nesprávne manipulovali. Bohužiaľ nejde o jedinú známku nevhodného zaobchádzania. Telo sa následkom vystavenia slnečnému žiareniu, vode a iných materiálov, s ktorými v odpadkovom koši prišlo do kontaktu, začalo rozkladať. Momentálne je už ale v rukách odborníkov z múzea.

Nelegálny obchod s artefaktmi

„Múmia bola prevezená do Národného múzea v meste Saana, kde ju odborníci zabezpečia pred začínajúcim bakteriálnym rozkladom a podrobne ju preskúmajú,“ oznámila Organizácia starožitníctiev a múzeí v Saane.

Vzhľadom na to, že Jemen má problémy zo zachovaním historických artefaktov kvôli roky pretrvávajúcej občianskej vojne, vyvolal stav nájdenej múmie u obyvateľov rozhorčenie.

„Môj žiaľ a hnev vyvolaný osudom krajiny a jej obyvateľov je neopísateľný,“ uviedol bývalý jemenský minister kultúry Khaled Al-Ruwaishan.

I napriek snahe o ochranu historických nálezov je nelegálne obchodovanie s artefaktmi v krajine stále lukratívnym biznisom. V prípade, že sa „obchodníkom“ nepodarí nájsť kupca, sa však artefaktov zbavujú. Práve tak sa podľa expertov dostala múmia do smetného koša.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Kráľovský nález hodný zlata: Chceš vedieť, aký vzácny tovar prevážal 500-ročný vrak lode pri Baltskom mori?

„Pašerák sa možno bál, že ho prichytia a bude musieť čeliť legálnym následkom,“ povedal nemenovaný archeológ, „a tak ju skrátka vyhodil.“

Okrem pašerákov aj občianska vojna

Ak by sa však aj archeológom podarilo získať múmie a ďalšie artefakty z rúk pašerákov, problém stále predstavuje občianska vojna. Kvôli nej totiž múzeám či univerzitám chýbajú potrebné zdroje, vďaka ktorým by mohli historické pamiatky uchovávať.

„Múmie sa začali rozkladať a sú infikované baktériami. Je to preto, že nemáme elektrinu a zariadenia, ktoré ich majú udržiavať. Potrebujeme chemikálie, ktorými by sme múmie každých šesť mesiacov dezinfikovali, no kvôli súčasnej politickej situácii ich nemáme,“ povedal ešte v roku 2017 Abdelrahman Jarallah z katedry starožitností univerzity v Saane.

„Kvôli tejto vojne bolo zničených mnoho miest, no niektoré objekty prežili a tie musíme zachovať,“ dodal profesor Ameeda Shaalan.


Buď s nami aj na Instagrame a dozvieš sa o každom novom článku ako prvý!

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame