ROZHOVOR Grétka (28) vyštudovala politické vedy, život ju zavial do inej oblasti: Mňam, toto najviac chutí Slovákom

#Margaréta Princ Činčurová sa rozhodla vyštudovať politické vedy. V tom čase zrejme ešte netušila, že o pár rokov neskôr sa nebude zaoberať politikou, ale niečím oveľa sladším a príjemnejším – pečením. Prečítajte si rozhovor so začínajúcou cukrárkou, ktorá nám prezradila nielen aktuálne trendy v pečení, čo Slovákom najviac chutí, ale pripravila si pre vás i rýchly a jednoduchý recept.

Ako by si sa na úvod predstavila čitateľom?
Volám sa Grétka, mám 28 rokov a bývam v Lučenci. Venujem sa cukrárstvu a to konkrétne pečeniu nepoťahovaných tortičiek. Zatiaľ som len cukrár amatér a začiatočník a tak každú voľnú chvíľu venujem samovzdelávaniu sa na internete. Tam som sa naučila všetko, čo o pečení viem.

Ako si sa dostala k pečeniu? Od politických vied je to predsa len poriadne ďaleko.
Priznám sa, že varenie a pečenie ma fascinovalo už odmalička. Aktívne piecť som začala pred 3 rokmi, keď som už mala rodinku a detičky. Najprv som začala piecť cupcakes, teda muffiny s krémom.

A aké boli začiatky? Stávalo sa ti, že si vyhadzovala zle upečené zákusky, pripálené hrnce a podobne?
Presne si pamätám, že to bol mesiac po narodení druhého dieťaťa, keď som začala premýšľať nad pečením niečoho iného. Vtedy som upiekla prvú nahú tortičku s ovocím a dala ju na internetovú stránku. Zo začiatku sa mi paradoxne žiadne omyly nestávali. To prišlo až neskor.

súkromný archív Margareta Princ Činčurová

Pamätáš si na svoj prvý výtvor, ktorý si od teba niekto objednal? Čo to bolo?
Čokoládovy korpus, krém mascarpone s bielou čokoládou a ovocie. To pečiem stále, ale recepty sú už iné, mnou vymyslené a ďaleko prepracovanejšie.

Ty sa špecializuješ na pečenie nepoťahových „nahých“ tortičiek. Prečo práve táto voľba?
To ma fascinovalo hneď z úvodu. Chcela som piecť niečo iné, čo bude nielen dobre vyzerať, ale aj chutiť. Keď som začínala piecť, na Slovensku bolo takýchto cukrárov úplné minimum. Vtedy leteli vo veľkom torty s poťahom. V našom meste som nevedela o nikom a tak voľba bola jasná. Žiadne maslo, veľa mascarpone a čerstvé kvalitné ovocie. Týmto sa riadim stále.

Povedz nám z vlastnej skúsenosti, čo Slovákom najviac chutí?
Bryndzové halušky (smiech). Čo sa týka cukrárstva, tak sú to určite svieže a nepresladené torty plné ovocia. Ovocné a ľahké torty vyhrávajú nad čokoládovými na celej čiare.

súkromný archív Margareta Princ Činčurová

A čo chutí najviac tebe? Nie si ešte prejedená z toľkých krémov a sladkostí?
Priznám sa, že moju tortu papám tak trikrát do roka. Vždy sa na ňu veľmi teším a vždy poviem po prvom súste tú istú vetu: ¨Mňam, neverím že toto som upiekla ja.” Mne chutí najviac kombinácia citrónového krému, malín a karamelový krém s čučoriedkami.

Asi celosvetovo prevláda trend zdravej stravy a fitness. Myslíš na to aj pri pečení? Je napríklad možné udržať si štíhlu postavu a jesť pri tom sladké?
Určite áno, jesť treba všetko, ale s mierou a treba si vyberať, čo dáme do úst. Telo máme len jedno a preto sa oň treba poriadne starať. Aj zvnútra aj z vonka. Málokto o mne vie, že preferujem zdravú stravu a chodím pravidelne cvičiť do fitka. Čo sa pečenia týka, všetko závisí od požiadaviek konkrétneho zákazníka. Ale v konečnom dôsledku je klasická torta odo mňa úplná kalorická bomba.

súkromný archív Margareta Princ Činčurová

Platí aj v tvojom prípade, že „obuvníkove deti chodia bosé“?
Moje deti tortičky na narodeniny majú, staršia dcérka si presne nadiktuje výzor a príchuť. Ja však pre seba nepečiem. Minulý rok mi tortu na narodeniny upiekla mamina.

Menia sa trendy aj v pečení? Ak by si mala napríklad porovnať niečo spred pár rokov a teraz, aká je tá zmena? 
Určite áno, každý správny cukrár musí sledovať trendy vo svete. Aj tu však platí že v každej oblasti letí niečo iné. Či už hovoríme o vnútri torty (v Amerike sa bláznia za tortami z maslového krému) alebo o vonkajšku. Vo svete sú populárne torty pokryté krémom a dozdobené kvetmi. Nahé (rozumej bez krému zvonka) okrúhle torty už nie sú vo svete in. Výnimkou je trend tohto roka a tým sú bezpochyby tzv. lettercakes – nahé torty v tvare čísel dozdobené krémom, ovocím, sladkosťami, pusinkami a pod. Čo je vo svete in u nás väčšinou neplatí, aj keď lettercakes sú výnimkou a dá sa povedať, že úspech zožali celosvetový.

Čo je in na Slovensku?
Na Slovensku stále letia nahé torty jemne zakryté krémom, pripravované bez masla, s kopou čerstvého ovocia. Toto je celoročná záležitosť a tak sa v zime hráme na Marušku a hľadáme 12 mesiačikov, aby sme uspokojili túžby a chute náročných zákazníkov. Najväčšou zmenou za posledné roky u nás je nástup ľahkých mascarpone krémov, ktoré zákazníci pýtajú aj do poťahovaných tortičiek. Maslové a pudingové plnky idú do úzadia.

súkromný archív Margareta Princ Činčurová

Máš nejakú zaujímavú príhodu z pečenia? Napríklad pomýlená objednávka, alebo čokoľvek iné?
Ani nie, nedorozumenia sa našťastie stávajú len minimálne.

Aké máš plány a ciele do budúcnosti?
Určite by som chcela aj naďalej piecť. Veľmi ma baví učenie, takže verím vo viac príležitostí podeliť sa o svoje vedomosti a zručnosti.

Odporúčame