Tempeh, Seitan, Beyond Meat a iné náhrady mäsa: Zistili sme pravdu – ako chutia a z čoho sa vlastne vyrábajú?

náhrady mäsa

Náhrady mäsa vedia chuťou prekvapiť (Zdroj: GettyImages)

#V súčasnosti vegetariánstvo a vegánstvo prestáva byť akýmsi moderným trendom, či životným štýlom, stáva sa hnutím. Nejde len o vnútorné presvedčenie alebo chuť mäsa, ale o spôsob, ako sa na náš tanier dostáva. Náhrady mäsa sú veľmi obľúbené a niektoré skutočne pripomínajú mäso. Ich štruktúra, zloženie ale aj chuť si zamilujú aj najväčší mäsožravci. Myslíš, že je takýto životný štýl predražený? V tomto rebríčku si rozhodne nájde to pravé aj tvoja peňaženka.


Horká a silná? Omyl, káva môže chutiť úplne inak, dokonca po ovocí!


Možno ťa to prekvapí, no náhrady mäsa nie sú len novodobým vynálezom. Množstvo z nich existovalo už v minulosti, no boli využívané ako príloha, alebo sa na ne jednoducho neupriamovala pozornosť. Existuje skutočne široké spektrum kvalitných náhrad. Tebe ostáva len vybrať si tú svoju.

Beyond meat, alebo ako pomôcť planéte

Svetom sa rozšírila veľmi populárna značka Beyond Meat, ktorá ponúka kvalitné náhrady mäsa. Chuťou, farbou a dokonca aj vôňou sú vernou kópiou fašírok, či burgrov. Dostať ich aj na Slovensku. Od roku 2019 túto značku kúpiš v sieti potravín Yeme, Metro a Kaufland.

Hoci táto alternatíva znie ako ideálne riešenie, pre nás stredoeurópanov to stále nie je úplne ono. Treba sa totiž zamyslieť aj nad tým, že hoci je výroba tohto „mäsa“ ekologická, mala by byť taká aj jeho preprava. Opak je však pravdou. Zakladateľky vegánskej reštaurácie Balans bistro v podcaste Podgast uviedli, že túto náhradu nepoužívajú práve kvôli neekologickej doprave, ktorá by zanechávala veľkú uhlíkovú stopu.

Laktózová tolerancia klímy

Ak chceš prejsť „len“ na vegetariánsku stravu, tieto syry ti určite budú chutiť. Môžeš si ich vyrobiť aj doma, takže ťa to nebude stáť veľa, budeš ekologický a za pár minút budeš mať doma plnohodnotnú náhradu mäsa.

Klobása Glamorgan je lahôdka, ktorá vyzerá ako jej mäsová sesternica. Receptúra pochádza z krajiny Glamorgan, ktorá sa nachádza vo Wales. Zloženie je pomerne jednoduché a základom je syr, do ktorého sa primiešava pór alebo jarná cibuľka a strúhanka. Vyrobiť si ju môžeš ľahko aj doma. Syr je najlepšie mäkký, aby udržal textúru. Pridať môžeš aj bylinky, koreniny alebo chilli.

Huby namiesto kuraciny

Pokiaľ je tvojím cieľom vegánska strava, určite by si mal siahnuť po týchto hubách. Svojím zložením pripomínajú kuracie mäso a pripravovať si ich môžeš na rovnaké spôsoby. Ak sa vydáš do lesa, daj si veľký pozor, aby si rozoznal tie správne. Dostaneš sa k nim však úplne zadarmo a ešte s pekným výletom ako bonus.

Huba Sírovec je pomerne jednoduchá na rozoznanie a určite si už na ňu niekedy natrafil. Rastie priamo na kmeni stromov a vytvára pomerne veľké hlúbiky. Práve tie sú jemné a lahodné. Pokojne ich môžeš obaliť v trojobale a vypražiť aj na štedrovečerný stôl.

sírovec Zdroj: Pixabay/tassilo111
Sírovec si už v lese možno niekedy videl (Zdroj: Pixabay/tassilo111)

Rastlinná báza pre vegánov

Rastlinné náhrady mäsa sú pomerne bežné a väčšinou ich nájdeš v každom väčšom supermarkete. Ich cena sa pohybuje okolo troch eur a s prípadnou akciou ich nájdeš aj lacnejšie. Pripraviť si ich môžeš aj doma, no keďže sa niektoré pripravujú fermentáciou, musíš si dávať veľký pozor, aby výsledok nebol toxický.

Tempeh a Oncom pochádzajú z Indonézie. Tempeh je vyrábaný procesom fermentácie väčšinou sójových bôbov. Tie sa zmiešajú s plesňami rodu Rhizopus oligosporus alebo Aspergillus oryzae a natlačia do formy. Výsledkom je tvrdá hmota bielej farby, ktorá neobsahuje žiadnu soľ, len proteíny a minerálne látky. Oncom sa vyrába podobným spôsobom, akurát sa pri ňom používajú zvyškové produkty z iných náhrad – sója, tofu či rôzne lieskovce. Existujú dva typy, a to červený a čierny oncom. 

Seitan a Mock Duck – tieto náhrady mäsa sú vyrobené z pšeničného gluténu, preto rozhodne nie sú vhodné pre ľudí s intoleranciou na lepok. Pokiaľ však takouto nepríjemnosťou netrpíš, rozhodne si pochutíš. Zložením úplne kopírujú mäso, dokonca sa skôr podobajú na jeho šľachovité časti. Ak by si si chcel takúto náhradu vyrobiť, môžeš skúsiť virálny recept, kde si „mäso“ jednoducho vymiesiš.

Vegánstvo nie je len o zdraví

Mnoho ľudí si myslí, že vegánstvo je zdravý životný štýl, na ktorý postupne prejdeme všetci. Nie je to však tak. Samozrejme, ústredná myšlienka vegánstva je o pomoci klíme, zlepšení životných podmienok zvierat a celkové upravenie fungovania priemyslu. Vegánstvo totiž nezhŕňa len stravu, ale aj oblečenie, kozmetiku a mnohé ďalšie.

„Ak chceš začať týmto životným štýlom, dôležité je ísť na to postupne. „Napríklad najskôr začať vyradením mlieka a dať si čas, kým človek otestuje a nájde si svoje rastlinné mlieka. Tak nehrozí, že človek zostane v šoku z toho, čo má jesť, keď zrazu vyradí všetko. Takáto rýchla zmena zvyčajne vedie k tomu, že je človek hladný, nevie čo ďalej a potom zje to, čo už pozná,“ vysvetľuje Nikoleta Kováčová známa tiež aj ako Surová dcérka.

Pozor na minerálne látky a vitamíny

Železo a zinok sú minerály, ktoré musia byť zastúpené v každom type stravy. Sú dôležité pre správne fungovanie cievneho systému aj zloženia krvi. Hoci v rastlinách sú zastúpené v pomerne veľkom množstve, musíš si dať pozor na to, aby si mal tieto druhy rastlín vo svojom jedálničku aj ty.

„Pri vegánskej strave si treba dať pozor na niektoré iné ale aj rovnaké látky ako pri bežnej strave. U nás treba ideálne celoročne doplňovať vitamín D, lebo zo slnka väčšina ľudí neprijme dostatok ani v lete. Pre druhy stravovania kde chýbajú vnútornosti a iné živočíšne zdroje vitamínu B12, treba ísť priamo k zdroju a zaobstarať si doplnok. Z iných vecí si treba určite sledovať dostatok vápnika, omega 3 mastných kyselín, jódu. Pre niektoré ženy, ktoré horšie vstrebávajú železo, si treba odsledovať aj jeho dostatok,“ doplnila Nikoleta.

Priprav si vegánsky obed ešte dnes

Receptov na prípravu náhrad mäsa nájdeš na internete kopec. Dokonca nájdeš alternatívu takmer ku každému tradičnému slovenskému jedlu. Ak by si sa chcel inšpirovať, mal by si začať sledovať napríklad YouTube kanál Surová dcérkaMy sme si dnes pre teba vybrali alternatívu bryndzových halušiek. Dáš im šancu?


Čo ty a náhrady mäsa, dal by si im šancu? Daj nám vedieť v komentári svojho favorita!

Zdroj: hashtag.sk, goodhousekeeping.com, wikipedia.org, lekar.sk, podgast

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť