Horká a silná? Omyl, káva môže chutiť úplne inak, dokonca po ovocí!

Čo znamená, keď je káva ovocná?

Čo znamená, keď je káva ovocná? (Zdroj: kavickari.sk)

#Do nedávna sa veľmi neprihliadalo na chuť kávy. Kávové zrnká sa upražili do čierna, zomleli sa a zaliali vriacou vodou a aby sa káva pre jej horkú chuť dala vypiť, musela sa „doladiť“ mliekom, cukrom, alebo inými koreninami (škorica). Dôvodom, prečo sa káva pila bol kofeín.

Aké chute hľadať v káve

Dnes je káva gurmánskym zážitkom. Praží sa na rôzne stupne praženia a podľa toho, odkiaľ káva pochádza a ako bola spracovaná môže nechať pražiar vyniknúť alebo zaniknúť jej špecifické chute. Kávové zrnko pochádza z ovocného stromu a keď sa správne upraží, môže mať aj ovocné chute. Z dvoch známych druhov kávovníka má Arabika oproti Robuste oveľa pestrejšiu škálu chutí od ovocných cez orieškové až po horkasté chute kakaa. Robusta má jednoduchú ťažkú horkú chuť a oveľa viac kofeínu. Robusta sa však často pridáva v rôznych pomeroch do zmesi s Arabikou, aby bola výsledná chuť jednoduchšia a pena pri príprave espressa hustejšia. Robusta totižto vytvára pri pražení viac CO2.

Aké chute hľadať v káve
Aké chute hľadať v káve (Zdroj: zlatezrnko.sk)

Chuť kávy závisí od jej kvality

To, či je káva kvalitná a správne pražená vieme zistiť jedine pri pohľade na kávové zrnká. Tie by nemali byť vizuálne fľakaté, polámané, čierne a mastné, pretože keď sa káva spáli, všetky oleje a chute sa presunú z vnútra zrnka na jeho povrch. Napriek tomu stále natrafíte na tmavo pražené kávové zrnká, pretože keď sú upražené do čierna, nie je vidno vizuálne nedostatky a fľaky a v chuti necítiť kyslosť, ani trpkosť, ale iba zvierajúcu horkosť pripomínajúcu spáleninu, čo je pri nekvalitných kávach „menšie zlo“.

Chuť kávy závisí od jej kvality
Chuť kávy závisí od jej kvality (Zdroj: zlatezrnko.sk)

Intenzita kávy závisí od jej čerstvosti

Pred tým, ako budeme kávu degustovať, by sme si mali ešte overiť jej čerstvosť. Kávové zrnká by nemali byť pred pražením staršie ako rok. Po pražení je ich najlepšiu chuť v káve cítiť prvých 5-6 mesiacov, pokiaľ boli správne zabalené. Dátum praženia by mal byť vždy uvedený na obale. Ak by mali zrnká kávy pred pražením už viac ako rok, zistíte to jedine vďaka prekvapivo nízkej cene a po ochutnaní kávy cítiť iba prázdne chute.

Intenzita kávy závisí od jej čerstvosti
Intenzita kávy závisí od jej čerstvosti (Zdroj: zlatezrnko.sk)

Ako si správne pripraviť kávu

Správne pripravená káva je posledným krokom, ako si vychutnať rôzne chute, ktoré bývajú popísané na obale od kávových zŕn. Pokiaľ si pripravujeme espresso, je potrebné mať správne nastavený mlynček, aby káva cez espresso kávovar nepretekala ani pomaly, ani rýchlo a teda nebola ani trpká ani kyslá, ani príliš intenzívna a ani príliš vodová. Pražená by mala byť tmavšie, no nie tak, aby bolo na povrchu zrnka vidieť už vyššie spomínané oleje. Ak si kávu filtrujeme, kávové zrnká bývajú pražené ešte svetlejšie, vtedy sa ale na prípravu espressa veľmi nehodia.

Viac o tom, čo spôsobuje kyslosť alebo ovocnosť v káve sa dozviete vo videu, ktorý si pre vás pripravila baristka Monika Matúšová:

Degustátorom kávy sa môže stať úplne každý, kto si vie doma pripraviť kávu v espresso kávovare, v moka konvičke alebo cez filter, či formou zalievania. Zlaté Zrnko, pražiareň kávy s množstvom svetových ocenení pre vás pripravila degustačné balíčky spoznaj. Stačí kliknúť sem a vybrať si ten svoj. 

Zdroj: PR článok
Odporúčame