Slovenský pár vďaka Instagramu pracoval v Hong Kongu, Kambodži i na Bali: Na tuctové fotky zabudni, táto dvojica ťa štýlom prekvapí

Foto: Peter Sedláčik, Zuzana Gálová

#Éra toho, kedy blogy vyrastajú ako huby po daždi pomaly utícha a ľudia namiesto toho používajú na prezentáciu Instagram. Odlíšiť sa od ostatných a nepôsobiť tuctovo dá poriadne zabrať. Peter Sedláčik a Zuzana Gálová si vymysleli originálnu spôsob fotografovania. Že ide o pravých cestovateľov dosvedčuje aj fakt, že si zbalili kufre, odišli žiť do Austrálie a cestujú kade-tade. Prečítaj si, ako vznikol ich blog, aká destinácia ich najviac prekvapila alebo aj to, čomu ich naučilo cestovanie.

Minulý týždeň sme s Petrom a Žužu priniesli rozhovor o Austrálii, práci a o tom, ako sa spoznali. Dnes sa budeme venovať hlavne ich blogu a sociálnym sieťam.

Ako vznikla myšlienka založiť si spoločný blog? Pamätáte si na tú situáciu?

6 rokov dozadu na našej prvej dovolenke v Portugalsku sme sa prichytili, že máme dokopy päť foťákov. Cítili sme, že by sme sa v našom prístupe k fotografii radi realizovali kreatívne. V jeden moment sme sa navzájom odfotili a to bol podnet na vznik nášho spoločného projektu – Lens Between Us.

Foto: Peter Sedláčik, Zuzana Gálová

Prečo práve názov Lens Between Us?

Lens – objektív je v podstate jediný objekt, ktorý sa nachádza medzi nami pri zachytení momentu. Zároveň je to nástroj, ktorý nám pomáha vymedziť, koľko chceme v zábere ukázať.

S akým zámerom ste si ho založili a čo ste od neho očakávali?

Zámer bol spoločný projekt , ktorý nás baví a zároveň náš denník. Pod každou fotografiou máme napísané miesto a dátum, kde sme fotky spravili. Cieľ v tomto prípade neexistuje, budeme to robiť, pokiaľ nás to bude baviť a napĺňať.

Pri fotografiách využívate takzvaný dyptich. Čo to je za techniku?

Dyptich pochádza zo spojenia dvoch gréckych slov. Väčšinou referuje k umeleckej práci spojenia napríklad dvoch fotografií dokopy, pričom to otvára cestu k vytvoreniu príbehu. V našom prípade to dáva možnosť pozorovateľovi vidieť fotografovaný objekt a zároveň to, čo sa deje za fotografom.

Foto: Peter Sedláčik, Zuzana Gálová

Čím fotografujete?

Každý svojim fotoaparátom. Ja odjakživa používam Canon a Zuzka strieda. Niekedy, ak nemáme pri sebe foťáky, sa nebojíme použiť mobil.

Veľa vašich fotiek vyzerá ako skvele zachytené momentky. Ako vznikajú naozaj? Je to skôr pocitové, alebo podrobne premyslené?

Je to veľmi pocitové. Ocitneme sa na pre nás zaujímavom mieste a spontánne sa to rozhodneme zaznamenať.

Na čo dbáte pri postprodukcii?

Na konzistentnosť. Snažíme sa doladiť rovnakú farebnú úpravu, kompozíciu a sveteľnosť.

Váš Instagram @lensbetweenus má takmer 31-tisíc followerov. Aký je podľa vás kľúč k takémuto peknému číslu?

Na začiatku sme si vytvorili blog na vtedajšom Tumblr, ktorý po čase nabral na úspechu. Neskôr sme si založili účty na Facebooku a Instagrame, zároveň máme aj web lensbetweenus.com. Veríme, že počet followerov odzrkadľuje fakt, že sa tento nápad ľuďom páči. Veľmi nás to teší.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lens Between Us (@lensbetweenus),

Aká destinácia vás najviac prekvapila a čím to bolo?

Najviac nás prekvapila svojou krásou Tasmánia, ktorá je súčasťou Austrálie. Mali sme pocit, že na jednom ostrove sme spoznávali celý svet. Bolo tam všetko, pláže, hory, lesy, nádherná príroda.

Čo rozhoduje u vás pri výbere dovolenkovej destinácie? 

Dá sa povedať, že my nedovolenkujeme. Vďaka práci sa dostaneme počas roka na rôzne miesta, kde popri tom vždy s nadšením spoznávame danú destináciu. Na reálnej dovolenke v rezorte sme ešte neboli. Hovorili sme si či by sme vôbec vedeli ostať ležať pri bazéne alebo na pláži, asi aj áno. Zároveň musíme povedať, že momentálne žijeme na Bondi beach, čo je jedna z najikonickejších pláži v Austrálii. To nám dáva pocit, že žijeme v dovolenkovej destinácii.

Na čo si potrpíte a naopak, čo sú podľa vás pri cestovaní vyhodené peniaze?

Nemáme špeciálne požiadavky, jedine spoznávať kultúru tak, že sa rozprávame s domácimi. Pri cestovaní neexistuje fakt ako vyhodené peniaze. Čo je pre niekoho zbytočné, môže byť pre druhého zážitok na celý život.

Čo vás naučilo cestovanie?

Pokore, tolerancii, otvorenosti, a že sa môžeme spoliehať len samy na seba.

Koľko krajín ste už navštívili a kam sa najbližšie chystáte?

Nie sme fanúšikovia rátania krajín. Neberieme to ako súťaž, kde by sme rátali a zvyšovali si skóre. Tento rok bol celkom plodný. Boli sme doma na Slovensku, v Singapure, Malajzii, na Bali, pracovne v Kambodži, Zuzka v Japonsku, či po rôznych miestach v rámci Austrálie. Najradšej by sme sa na Vianoce vrátili na Slovensko, ale pravdepodobne nás nepustí cena leteniek, ktorá je v tomto období na svojom maxime.

Foto: Peter Sedláčik

Vďaka vašej práci sa vám naskytla aj príležitosť odísť do Hong Kongu. O čo išlo a ako hodnotíte túto skúsenosť?

Boli sme pozvaní na spoluprácu s Hong Kong Tourism Board, kde nás požiadali o vytvorenie desiatich fotografií v štýle Lens Between Us. Bola to krásna skúsenosť. Uvedomili sme si, že od nás nežiadajú veľa, tak sme vytvorili video a zároveň cestovateľský ebook, ktorý si môže ktokoľvek stiahnuť zadarmo na našej stránke. Nájde tam inšpiráciu na miesta, ktoré sme navštívili a z nášho pohľadu stálo za to ich vidieť.

Viete o nejakej dvojici, ktorá fotí podobne ako vy?

Lens Between Us je celkom špecifický koncept, ktorý je natoľko výrazný svojou formou, že niekedy to najjednoduchšie, čo môžeme spraviť, je zachytiť daný moment v danú chvíľu dokumentárnym štýlom fotografie. Kreativite sa medze nekladú. Myslíme si, že sa neustále máme kam posúvať a aj samotný koncept ma možnosti uberať sa rôznymi smermi, ak to tak budeme cítiť.

Ak zbadáte, že niekto pri fotení okopíroval váš nápad, ako reagujete?

Osobne sa veľmi poteším, keď vidím, že niekto zazdieľal fotografiu našim štýlom. Mám nastavenú notifikáciu na #lensbetweenus takže ak nás označia, vždy dám like či koment.

Foto: Peter Sedláčik, Zuzana Gálová

Aké sú vaše ďalšie plány v súvislosti s blogom a fotografovaním, ale i v súkromí?

Naplno sa venovať tomu čo nás baví. Pracovať v kreatívnom prostredí – Zuzka sa venuje ilustrácií a práci v našom vlastnom štúdiu, ja som pred nedávno začal s vlogovaním a naďalej sa chcem venovať fotografii, dizajnu a tvorbe videí. Prinášať výsledky pre našich klientov. Venovať sa práci na našom ďalšom projekte Study Anywhere. Neustále sa vzdelávať v tom, čo nás baví. V neposlednom rade si nájsť čas na neziskové projekty, kde vieme pomôcť tým, ktorí pomoc potrebujú. Na jar sa vraciame na Slovensko, takže nás čaká nová etapa v našom živote.

Zdroj: Lens Between Us, hashtag.sk
Odporúčame