RECENZIA Priemerný Detektív Pikachu poteší každého fanúšika Pokémonov: Užijú si ho však aj ostatní?

YouTuber prezraidil, na ktorých pokémonoch by si chcel pochutnať (Zdroj: Continental Film)

#Osobne som ešte zažil tú éru, kedy sme si ako deti nemohli nechať ujsť nový diel populárneho seriálu Pokémon. Na škole sa vo veľkom menili kartičky týchto roztomilých postavičiek a úprimne, na chvíľu som podľahol aj obrovskému šialenstvu okolo mobilnej hry Pokémon Go. Vysoké očakávania pred úplne prvým celovečerným hraným filmom boli teda na mieste. Poďme sa pozrieť na to, ako to dopadlo.

Záhada, ktorú treba vyriešiť

Pokémoni sú gigantickým fenoménom posledných generácií. Vo filme sa okrem obľúbenej elektrizujúcej príšerky Pikachu v úlohe detektíva predvedie aj množstvo iných pokémonov s unikátnymi schopnosťami aj povahami. Príbeh začína záhadným zmiznutím špičkového detektíva Harryho Goodmana. Táto udalosť prinúti jeho syna Tima pátrať po tom, čo sa stalo. Pri odhaľovaní záhady mu asistuje detektív Pikachu, otcov parťák, rozkošný a vtipný supersliedič.

Foto: Continental Film

Novovzniknutá dvojica je ako stvorená na spoluprácu, keďže Tim je jediným človekom, ktorý rozumie reči svojho pokémonského partnera, zatiaľ čo ostatní počujú len známe „pika – pika“. Ak chcú spoločne prísť záhade na kĺb, čaká ich obrovské dobrodružstvo v neónom ožiarených uliciach veľkomesta Ryme City. Ľudia a pokémoni tam žijú bok po boku bez toho, aby tušili, že ich spolunažívanie bude čeliť nevídanej hrozbe.

Zmeny (ne)potešia

Na úvod je dôležité povedať, že tvorcovia úplne upustili od seriálového konceptu, ktorý sa sústredil na vyhrávanie bojových turnajov medzi pokémonmi pod koučovaním svojich trénerov. Dostávame sa do sveta, kde ľudia a obľúbené príšerky žijú spoločne, čo sa nemusí na prvý pohľad páčiť každému divákovi.

Zdroj: YouTube/Warner Bros.

Po záhadnom zmiznutí svojho otca sa Tim stretáva s rozkošným Pikachu, ktorý síce takmer vôbec nemá šajnu, ako používať svoje schopnosti, no za to je nahláškovaný, ukecaný a závislý na káve. Je vidieť, že Ryan Reynolds si túto postavu užil naplno, vďaka čomu na teba čaká množstvo zábavných momentov. Žiaľ, len máloktoré z nich dokážu naplno pobaviť, zatiaľ čo iné sa zase opakujú a tým pádom sa rýchlo „okukajú“.

Deravý scenár

Pre scenáristov Dana Hernandeza a Benjiho Samita išlo o vôbec prvý celovečerný projekt, čo sa podpísalo hlavne po to, že celý film nedokáže do svojho žánru priniesť absolútne nič nové a spolieha sa na staré známe zvraty a vývoj deja, ktorého koniec staršiemu divákovi dôjde omnoho skôr, ako by on sám chcel. Príliš teda nepomohla ani úprava od scenáristu Dereka Connollyho (Jurský svet, Star Wars Epizóda IX).

Je smutné, že aj v roku 2019 je nutné sa pozastaviť pri odfláknutom CGI. Efekty v niektorých scénach sú na skutočne veľmi nízkej úrovni a doslova to bije do očí. Hudba Henryho Jackmana neponúka žiadny pamätný motív, no pri tomto žánri sa to zase ani nevyžaduje. I keď to neznamená, že tu nemohol byť.

Zdroj: YouTube/Warner Bros.

Premárnená príležitosť

Pokémon: Detektív Pikachu je v mnohých ohľadoch premárnenou príležitosťou. Zoznámenie hlavného dua je vskutku prirýchle, záporák je nevýrazný a jeho úmysly dosť nelogické a vo finále si tvorcovia zabetónovali potenciálne pokračovanie.

Aj keď ukážky prezentovali dospelý film plný toho, čo sme na tomto fenoméne milovali, v konečnom dôsledku je z toho len priemerne vyzerajúci projekt, ktorý si nájde skôr mladšieho diváka. A to je naozaj veľká škoda.

Hodnotenie: #####

Dostal si chuť zájsť na niečo do kina? Pozri na program CINEMAXU vo vašom meste!

Zdroj: Cinemax, Hashtag
Odporúčame