ROZHOVOR Slovák Daniel Minárik: Má len niečo cez dvadsať a natáča autá za milióny eur

Daniel Minárik (zdroj foto: Daniel Minárik)

#Ak si milovníkom prepychových áut, meno Daniela Minárika (21) ti určite niečo hovorí. Na sociálnej sieti Daybyme robí radosť svojim fanúšikom štýlovými fotografiami jedinečných automobilových kúskov. V tejto oblasti patrí k špičke, cestuje po celom svete a sedí v autách za milióny eur.

Na Daybyme či tvojom Instagrame vidíme množstvo unikátnych motoristických kúskov. Ako sa ti k nim ako mladému fotografovi zo Slovenska podarilo dostať?

Na začiatku mi pomohol Adam Slobodník, s ktorým som sa zoznámil na vysokej škole. Fotil perfektné automotive fotky a hneď som si pomyslel, že toto by ma bavilo. Spýtal som ho, či by ma niekedy nezobral so sebou na fotenie a vďaka nemu som sa dostal do tejto komunity. Okrem fotenia som začal točiť videá a s Adamom sme cestovali spolu ako tím – on fotil, ja som nakrúcal. Mňa to časom začalo ťahať viac do zahraničia, predsa len sa tam človek dostane k zaujímavejším autám a klientom, ako na Slovensku.

Bolo náročné získať kontakty v zahraničí?

Na začiatku som sa snažil oslovovať ľudí cez Instagram, s čím mi veľmi pomohol aj môj kamarát Peter, ktorý sa pohyboval v autičkárskej komunite. Po čase sa ľudia začali ozývať sami, no stále neprestávam oslovovať majiteľov áut sám. Tí zahraniční sú väčšinou veľmi milí, napíšu „jasné, dá sa, keď tu budeš, ozvi sa“.

Majitelia takýchto áut asi nemajú problémy s peniazmi, ako sa ti s nimi komunikuje? Nie sú arogantní?

Naopak, sú veľmi milí, prajní ľudia, radi vyhovejú, ak majú čas. Povolaním sú rôzni – niekto investuje do start-upov, niekto má vlastnú firmu, iný ju mal a predal, ďalší zas stavia autá. V zahraničí je to inak ako na Slovensku. Keď človek odparkuje pri ceste miliónové auto a niekto príde, či si ho môže odfotiť, majitelia sú v pohode. Nechajú človeka často aj sadnúť, radi prehodia pár slov a podelia sa o radosť. Nie je s tým žiadny problém.

Mohol si niektoré z tých áut aj šoférovať?

Áno, niekedy sa podarí. Naposledy to bolo Porsche 959 na pobreží Pacifiku v L.A. Ide o jedno z áut, ktorých cena presahuje milión eur.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

GRUPPE B. @drivecoffee #959 #Porsche #Porschemoment #daybyme

Príspevok, ktorý zdieľa Daniel Minárik (@minarikd),

Nemal si trochu strach?

Mal som rešpekt. Ale keďže mi verili majitelia a sami mi šoférovanie navrhli, aby som mal radosť a zážitok, nebál som sa. Iná situácia by asi bola, keby som sám videl, že z takého nápadu nie sú nadšení. Zaujímavé je, že keď mám možnosť šoférovať nejaké lepšie auto na Slovensku, tak prvé, čo počujem pri prebratí je „opatrne, neprevráť to na strechu.“

Sú u nás majitelia luxusných áut iní ako v zahraničí?

Z majiteľov takýchto áut na Slovensku mám niekedy pocit, že im vadí už len pohľad človeka na ich auto – asi majú strach, že im niekto poškriabe lak očami. Akoby mali pocit, že by sa asi ani baviť nemali s niekým, kto takéto auto nemá. Slováci sú v tomto priveľmi pyšní, aj keď poznám veľa výnimiek. Aspoň ja mám viacero takýchto zážitkov. Odporúčal by som každému takémuto človeku ísť sa pozrieť napríklad do Dubaja, tam by si možno uvedomili, akou „veľkou rybou“ naozaj sú.

Ktoré bolo úplne prvé exkluzívnejšie auto, ku ktorému si sa dostal?

Asi prvým fakt jedinečným autom bolo Ferarri F40. Bol to obrovský zážitok sedieť na spolujazdcovi, zatiaľ čo majiteľ vykrajoval serpentíny v Dolomitoch . Natočil som krátke video, ktoré sa majiteľovi veľmi páčilo a keď ho pridal na svoj Instagram, mi začali chodiť ponuky zo zahraničia.  

Čiže na začiatku si vlastne míňal svoje peniaze, aby si si takéto autá vôbec mohol odfotiť a natočiť?

Áno, aj tak stále často chodíme. Je to investícia, ako do ktoréhokoľvek iného projektu. Nafotiť alebo natočiť takéto jedinečné autá určite pomôže človeku presadiť sa v budúcnosti. A to nielen doma, ale aj v zahraničí. Stále nám však ide v prvom rade o tie zážitky, keďže máme autá naozaj radi. Aj dnes robím polovicu vecí len pre radosť z toho, že sa môžem k niektorým autám dostať.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

LA nightlife.🌴 #Porsche959 #PorscheMoment #GruppeB #daybyme

Príspevok, ktorý zdieľa Daniel Minárik (@minarikd),

Spomínaš si na svoju prvú platenú zákazku v zahraničí? Bol si nervózny?

Bolo to v lete 2017. Majiteľ firmy The Outlierman, ktorá vyrába veci pre automotive fanúšikov, ako šoférske kožené rukavice, tašky, kravaty s motívom áut, ma zavolal na týždeň do Talianska, aby sme vytvorili kontent pre jeho značku. Nervozitu ohľadne spokojnosti so svojou prácou som necítil – vždy som si stál za svojou robotou, v tomto som si veril.

Snažil si sa aj nejako zlepšovať? Existujú na oblasť auto-moto napríklad nejaké tutoriály?

Fotenie a nakrúcanie áut nie je také časté a obľúbené ako napríklad fotenie krajiniek alebo jedla, takže je na túto tému aj oveľa menej materiálu. Človek sa veľa naučí hlavne praxou. Dnes chodím nakrúcať väčšinou s kamarátom Ottom, čo je tiež veľký prínos – máme viac nápadov aj nakrúteného materiálu a snažíme sa jeden od druhého niečo naučiť.

V čom si spravil asi najväčší pokrok?

Nemyslím, že by som v minulosti niečo robil veľmi zle, ale pár vecí by som dnes spravil inak. Najviac som sa zlepšil asi v strihu – vždy sa dá urobiť na 100 rôznych spôsobov.

Aké autá fotíš najradšej a kde?

Medzi moje obľúbené značky patrí Ferrari, Porsche, Pagani…Samozrejme najlepšie vyniknú tieto autá tam, kde by ste ich najmenej čakali – teda v prírode, v horách. V reálnom živote ich tam stretnete veľmi ojedinele, preto majú na fotke niečo do seba. Ja osobne rád fotím aj v garáži, je to taký underground štýl.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

007 from @kessel_ch 🇮🇹 #pagani #huayra #daybyme #dnescestujem

Príspevok, ktorý zdieľa Daniel Minárik (@minarikd),


A čo počasie, ktoré sa k autám hodí najlepšie? Slnko, idylka z pohľadnice?

Naopak, priame slnko cez obed je najhoršie,  všetko je ploché, autá strácajú krivky. Ja mám rád, keď je pod mrakom, hmla, ponurejšia atmosféra – napríklad také Alpy, keď z oblakov trčia skaly…. Vtedy lepšie vyniknú farby. Točil som však asi v každom počasí – v slnku, daždi, snehu, vo vetre. Keď to robíme radi, je to jedno.

Čo ťa napĺňa viac – fotenie alebo natáčanie?

Iba s fotografiami sa človek ťažko odlíši, pretože dobrých fotografov je strašne veľa. Videu sa toľko ľudí nevenuje. Ja ho spájam aj s fotografovaním, a to je dosť veľká výhoda. Baví ma robiť oboje, najmä samotná výroba. Tá postprodukcia možno o trochu menej.

Vďaka autám si sa dostal do mnohých európskych krajín, do L.A., Dubaja… Ktorá ťa zaujala najviac?

Najviac na mňa zapôsobil Dubaj. Bol som tam prvýkrát, takže bol pre mňa niečím novým. Bežnejšie modely od Ferrari, Lamborghini – to sú autá pri ktorých na Slovensku povieme wow, ale tam sú pokladané za „normálku“.  

Kam by si sa chcel ešte posunúť, čo ťa láka?

Chcel by som pokračovať vo väčšom, častejšie, stretnúť ešte viac ľudí, vidieť vysnené a raritnejšie autá. Mám ešte jednu túžbu, a tou sú jachty. Tento rok by sa to malo podariť. Uvidíme, určite to bude náročnejšie ako nakrúcanie a fotenie áut.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Probably the only GT which is driven more sideways than straight. @powerslidelover #Ford #GT #heisallergictotractioncontrol #daybyme

Príspevok, ktorý zdieľa Daniel Minárik (@minarikd),

Čo hovoria na tvoju kariéru rodičia? Nebáli sa o teba, keď si sa vybral do sveta?

Mama je určite rada, vždy ma vo všetkom podporovala. Skôr moji starí rodičia celkom nerozumeli, prečo sa namiesto učenia fotím. Ale moje fotografie sa im páčili. Ukázal som im, že sa dajú robiť takéto veci a veľa cestovať a ani nemusím chodiť do školy.

Študuješ marketingovú komunikáciu, chystáš sa ju aj dokončiť popri všetkom tom cestovaní?

Bakalára určite dokončím a ďalej uvidím. Ja som na školu až tak veľmi nechcel ísť, bolo to skôr kvôli rodičom a tomu, že som nič iné v zálohe nemal. Teraz mám ponuky ísť do zahraničia aj na dlhšie obdobie. Možno by som išiel vyskúšať aj takýto iný život.

Myslíš, že sa videami budeš živiť celý život?

Nie, určite nechcem v štyridsiatke behať s kamerou. Teraz ma nakrúcanie baví, a budúcnosť veľmi neriešim, ale určite ide o dočasnú záležitosť. S autami by som však chcel pracovať aj neskôr.

Aké auto by si chcel mať ty?  

Teraz mi je to úplne jedno, sám auto nemám a odveziem sa rád v hocičom mimo vlaku. Musel by som veľmi veľa zarábať, aby som si mohol dovoliť jedno z tých, ktoré fotím.

Sleduj skvelé fotky áut od Daniela na Instagrame a Daybyme!

Odporúčame