Vyrobili prvé tenisky iba pre ženy a nazvali sa podľa antilopy: Poznáš históriu tejto legendárnej značky tenisiek?

Reebok (foto: Pixabay.com)

#Hoci stála pri zrode špeciálnej atletickej obuvi, dlhé roky bola športovcami dosť prehliadaná. Nosí meno po antilope a na svojom konte má mnoho úspechov aj pádov. Dámy a páni, zoznámte sa so vznikom značky Reebok.

Prvé tretry

Priamym predkom značky Reebok bola britská firma, ktorej cieľom bolo vytvoriť obuv pre športovcov. Chceli, aby športovci mohli behať rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Okolo roku 1890 ušil Joseph William Foster prvú bežeckú obuv s klincami v podrážke, čo boli prvé atletické tretry. Špičkovým bežcom sa na nohy dostali v roku 1895 a na letných olympijských hrách v Paríži v roku 1924 obúvala britských športovcov práve táto firma.

Rýchle ako antilopa

Svetové značky majú často pomerne zvláštne mená. Sú originálne, jedinečné a často aj ľahko zapamätateľné, hoci len málokto vie, čo vlastne znamenajú. Nike sa volá podľa gréckej bohyne víťazstva, Adidas či Puma (ešte s pôvodným názvom Ruda) sa nazývajú podľa mien zakladateľov. V prípade značky Reebok vznikol názov podľa jedného druhu antilopy. V jednom z afrických jazykov je jej meno Rhebok a patrí k tým najrýchlejším na svete. Meno firme dali dvaja z Fosterových vnukov.

Značku Reebok sa podarilo presláviť Paulovi Firemanovi. Predajca s outdoorovým oblečením a vybavením sa na jednej výstave priam nadchol pre obuv Reebok. V roku 1979 si zakúpil licenciu na predaj tejto obuvi na severoamerickom trhu.

Reebok (foto: Henry Co/Unsplash.com)

Hviezda aerobiku

Zlomovým bodom bolo aj predstavenie prvej športovej obuvi výhradne pre ženy, ktorá niesla názov Freestyle a zlomila mnoho stereotypov. Priniesla úplne nový druh športu – aerobik a dokázala vniesť do bežného denného oblečenia aj športový vzhľad. Vďaka takejto revolučnej  provokácii sa značka Reebok v tom čase stala jednotkou na trhu.

Po roku 1990 sa značka pustila okrem výroby obuvi aj do ďalšieho športového oblečenia. Reebok už nebol len výrobcom pre fitness, ale začali ho vnímať aj v spojitosti so širokou škálou športov, ako je baseball, americký futbal a iné. Neskôr rozšírili svoj sortiment aj o hokejový sortiment. Niekoľko rokov bol dokonca oficiálnym dodávateľom dresov pre najväčšiu hokejovú ligu sveta – NHL.

Reebok (Foto: Xan Griffin/Unsplash.com)

Vlastní ich Adidas

Možno to mnohých prekvapí, ale Reebok je dnes súčasťou portfólia iného giganta. Od roku 2005 totiž firmu vlastní Adidas. Nemecká firma sa však rozhodla naďalej vytvárať kolekcie pre obe značky, hoci Reebook odsunula okrem NHL aj z dresov basketbalovej NBA. Aspoň kým Adidas v lige nenahradila v roku 2015 značka Nike.

Adidas aj Reebok si tak idú dnes svojou cestou, aj keď majú spoločnú krv. Od minulého roka sa napríklad v ponuke značky Reebok začali objavovať i bio tenisky vyrobené z kukurice a bavlny. Na projekte pracoval tím Future Reebok päť rokov, pričom bavlna a kukurica neboli ich prvou voľbou. “Našim cieľom je priniesť obuv založenú na bio výrobe tak, aby sa po opotrebovaní dali topánky jednoducho skompostovať,” povedal o projekte riaditeľ oddelenia Future Reebok Nill McInnis. Reebok tak, vlastne ako vždy, myslí hlavne na budúcnosť.

Odporúčame