Máš panický strach zo skúšok? Pomocou týchto skvelých stratégií ho raz-dva prekonáš

Photo by Startup Stock Photos from Pexels

#Strach zo skúšky dokáže niekedy doslova paralyzovať. Vo väčšej či menšej miere ho na vlastnej koži zažil každý z nás. Ak však pred každou skúškou tráviš na záchode celé hodiny, niekoľko nocí pred tým nespíš a oblieva ťa studený pot, sú to jednoznačné signály toho, že strach ťa úplne opantal. Vždy sa to dá zmeniť. Dnes ti ukážeme zopár osvedčených metód, pomocou ktorých svoj strach zo skúšky určite prekonáš.

#1 Skús sa na strach pozrieť inak

Photo by Murilo Folgosi from Pexels

Uhol pohľadu dokáže fakt veľa. Premeň strach zo skúšky na nadšenie. Teraz máš príležitosť ukázať, čo v tebe naozaj je. V súčasnosti nemusíme utekať pred mamutom. No príznaky strachu či stresu z potenciálneho nebezpečenstva ostávajú stále tie isté.

Vždy však máme možnosť využiť ich v náš prospech. Bije ti srdce a máš stiahnutý žalúdok? Nevadí. Telo tú skúšku očakáva. Tak mu daj možnosť vyniknúť. Aj vrcholoví športovci dokážu premeniť strach na nadšenie. Preto sa nimi môžeš inšpirovať aj ty.

#2 Priprav sa a o ostatné sa nestaraj

Nič tvoj strach zo zlyhania neprekoná lepšie, ako fakty. Učil si sa? Tak máš v rukáve skutočné eso. Sústreď sa na to, čo vieš. Miesto strachu sa sústreď na úspech. Zopakuj si kľúčové slová. A najmä, neber sa tak vážne. Cesta k úspechu sa nezaobíde bez menších či väčších zlyhaní.

Je to naozaj tak. Veľmi pomáha aj sústredenie sa na drobné, každodenné víťazstvá. Podarilo sa ti prácu odovzdať načas? Tak určite máš bod k dobru. Keď sa to spočíta, dostaneš k dispozícii množstvo užitočných faktov, ktoré ti pomôžu prekonať tvoj strach.

#3 Uvoľni sa

Photo by Kasuma from Pexels

Dôležité je naučiť sa dôkladne si uvoľniť telo. Nech sa deje čokoľvek, skús postupne uvoľniť všetky svaly na tele. Stres a strach zo zlyhania sa prejavuje predovšetkým veľkým napätím v tele. Ak sa ho zbavíš, máš z veľkej časti vyhrané.

Zaberie ti to len pár minút času. Ten sa dá nájsť pred každou skúškou. Môže ti pomôcť aj hlboké dýchanie. Skús sa nadýchnuť hlboko do brucha a pomaly vydýchnuť. Už po pár nádychoch a výdychoch sa budeš cítiť oveľa lepšie.

#4 Učiteľ nie je tvojím nepriateľom

Mnohí študenti sú presvedčení o tom, že učiteľ či profesor je ich úhlavný nepriateľ, ktorého cieľom je ti dokázať, že si absolútna nula. Nie je to tak. Pre profesora je skúška čistá rutina, pri ktorej overuje vedomosti študentov.

Babrať sa so študentom, ktorý nie je pripravený, ani pre neho nie je žiadna zábava. Aj preňho je jednoduchšie pracovať so študentom, ktorý nezanevrel na štúdium. Preto ak sa bojíš skúšky, skús si uvedomiť, že ty a profesor ste v skutočnosti jeden tím.

#5 Zjedz aspoň niečo

Pexels.com

A to aj v prípade, ak máš pocit, že do teba nič nevlezie. Stačí jogurt, proteínová tyčinka či iná maličkosť. Pred skúškou sa nemusíš vyhýbať ani cukru. Ten je nevyhnutným zdrojom energie, ktorú určite využiješ. Nezabudni ani na pitný režim. Pi dostatok čistej vody. Vyhneš sa tak zbytočným bolestiam hlavy. Veľa šťastia na skúške!

Zdroj: collegeinfogeek.com
Odporúčame