Nikam sa s nimi nepohneš: Toto je 5 mýtov o financiách, ktorým pravdepodobne veríš aj ty

Photo by Austin Distel on Unsplash

#O finančnej gramotnosti sme si už čo-to hovorili. Avšak keď sa pozrieš na vôkol zistíš, že v tvojom okolí je skutočne len málo ľudí, ktorí to s financiami vedia. Peniaze nie sú najdôležitejšie v živote, no sú nevyhnutné pre život. Najmä keď skončíš školu a zistíš, že všetko treba platiť. Ešteže sa občas nad tebou zľutujú tvoji rodičia a poskytnú ti obed či nocľah zadarmo. No ani to nebude trvať do nekonečna. Ak sa chceš pohnúť dopredu, mal by si v sebe vykoreniť týchto 5 mýtov. S vysokou pravdepodobnosťou viera v ne je zdrojom tvojich finančných suchôt.

Mýtus #1: Peniaze sú zlé a spôsobujú stres

Photo by Sara Kurfeß on Unsplash

Nič nie je dobré ani zlé. Dôležitý je postoj, aký k veciam zaujmeš. Ak si otrokom peňazí a pre päť centov si dáš prevŕtať obe kolená, šťastie nikdy nenájdeš. Ber peniaze ako vec, ktorú potrebuješ pre život. Neupni sa na ne, ani sa nestaň ich otrokom. To je ten zdravý postoj, ktorý by sme si mali všetci osvojiť.

Mýtus #2: Peniaze sú tabu

Veľa ľudí sa radšej baví o sexe, než o peniazoch. Tie sú v našej spoločnosti (bohužiaľ) tabu. Avšak ak sa nenaučíš o nich rozprávať, budeš sa musieť sám poučiť zo svojich pádov a omylov. Ak plánuješ nejakú väčšiu investíciu, určite ju preber s niekým, komu dôveruješ. Skúste dať s partiou hlavy dokopy a porozprávajte sa o tom, ako neutratiť všetko do posledného centu. Skúsenosť druhého môže byť aj tvoja skúsenosť.

Mýtus #3: Narábanie s financiami je logické a každý to vie

Photo by rawpixel on Unsplash

Nie, nevie. Preto sa vraví, že najdlhší týždeň je pred otcovou výplatou. S financiami sa musíš naučiť hospodáriť. Čím skôr, tým lepšie. Tento návyk ti ostane po celý život. Kľúčové je jedno pravidlo: Neminúť veľa peňazí na chvíľkové blbosti či všetko, čo vidíš v reklame.

Mýtus #4: Ak chceš dobre hospodáriť, musíš mať matiku v malíčku

Ani to nie je pravda. Nemusíš celé večere tráviť nad papiermi, do ktorých si budeš zapisovať všetky výdavky. Stačí dobrá aplikácia. Na trhu ich nájdeš niekoľko. Dobrá správa pre teba: Niektoré z nich sú dokonca zadarmo. Môžeš vyskúšať napríklad Spendee.

Mýtus #5: Ak zarobíš viac peňazí, zbavíš sa finančných problémov

Photo by Austin Distel on Unsplash

Nie. Vôbec to nie je tak. Nenadarmo sa hovorí, že veľká kopa pýta veľa. Ak budeš mať viac financií, určite vzrastú aj tvoje nároky. Ak budeš mať veľké oči, raz dva sa môže stať, že o pár mesiacov minieš aj nadštandardnú sumu.

Preto ak sa chceš pohnúť z miesta, skús si zvýšiť svoju finančnú gramotnosť. Tá námaha určite stojí za to.

Zdroj: mindbodygreen.com
Odporúčame