Juh Slovenska ukrýva poklad, ktorý nám môže svet závidieť: Pevnostný systém vzbudzuje obdiv ešte aj dnes

Fortifikačný systém mesta Komárno (foto: wikimedia.org)

#Naša krajina síce svojou veľkosťou príliš neohúri, no nájdeme v nej množstvo unikátnych miest, ktoré zaujmú nielen svojou dychvyrážajúcou prírodou, ale aj úctyhodnými stavbami. My ti dnes predstavíme práve takúto impozantnú stavbu, ktorú nájdeš v Komárne.

Najväčší systém v Rakúsko-Uhorsku

Celý názov tejto unikátnej stavby je Fortifikačný systém mesta Komárno a ide o spleť bášt a opevnení nielen na území mesta, ale aj na protiľahlých brehoch riek Dunaj a Váh, ktorá spolu s centrálnou pevnosťou tvorí Komárňanský pevnostný systém. Ten je najväčším fortifikačným systémom na území Slovenska a tiež bývalého Rakúska-Uhorska. Jeho stavba začala v roku 1546 postavením prvej pevnosti na mieste zaniknutého hradu a dostavaná bola o jedenásť rokov neskôr.

Fortifikačný systém mesta Komárno (zdroj: wikimedia.org)

Túto pevnosť značne poničila povodeň v roku 1570 preto bola takmer tri desiatky rokov obnovovaná. Staviteľom sa ale táto obrana stále zdala nedostačujúca a preto dobudovali Novú pevnosť. Približne v tomto období zároveň vznikla aj známejšia pevnosť v Leopoldove, ktorej časť teraz slúži ako väznica pre najhorších zločinov na Slovensku

Dražba

Obe komárňanské pevnosti však poškodili zemetrasenia v rokoch 1763 a 1783. Po druhom zemetrasení už očividne nemali pôvodní majitelia záujem o neustálu údržbu a rozhodli sa ich predať v dražbe. Začiatkom 18. storočia došlo k prebudovaniu celého systému, ku ktorému bola ešte vybudovaná z kameňa a tehál Palatínska línia s piatimi bastiónmi. Tým sa dosiahol vrchol v budovaní komárňanského pevnostného systému v kline sútoku riek Váh a Dunaj.

Fortifikačný systém mesta Komárno (zdroj: wikimedia.org)

V 60-tych rokoch 18. storočia boli ešte postupne dokončené predmostia na Váhu a Dunaji (hlavnou časťou je tu Pevnosť Csillág), Vážska línia (pozostávajúca zo šiestich objektov) a Sandbergská pevnosť. V rokoch 1871 – 1877 bol ako posledný objekt pevnostného reťazca postavená Igmandská pevnosť, a to už podľa najmodernejších projektov vtedajšej doby.

Budúce svetové dedičstvo

V 20. storočí postupne pretrvávali snahy o obnovenie objektov, ktoré v minulosti tvorili tento unikátny pevnostný systém. Z pôvodného systému opevnení sú zachované všetky hlavné objekty okrem časti na ľavom brehu Váhu. Uznania na Slovensku sa mu dostalo v roku 1970, kedy bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a zahŕňa neuveriteľných 45 objektov. To však nie je všetko, Komárňanský pevnostný systém je zapísaný aj do predbežného zoznamu svetového dedičstva UNESCO a my veríme, že jedného dňa sa dočká aj tohto celosvetového uznania.

Navštívil si už toto unikátne miesto? Nezabudni sa s nami podeliť o fotografie. Takisto sleduj náš Instagram a počas cestovania nezabudni pri fotkách používať náš hashtag #cestujemshashtagom.

Zdroj: wikipedia.org
Odporúčame