Toto je 7 miest, ktoré ti ukážu, prečo je Orava jedným z najkrajších kútov Slovenska!

Pixabay.com

#Slovensko je plné krásnych miest, ktoré sa oplatí navštíviť aspoň jedenkrát za život. Orava ukrýva množstvo nielen prírodných, ale aj historických krás. Pozrite sa na top 7 miest, vďaka ktorým si tento kúsok Slovenska zamilujete. Zároveň ide o inšpiráciu pre výlety (nielen) počas letných mesiacov.

Oravský hrad

Dominanta a pýcha celého regiónu stojaca nad Oravským Podzámkom a riekou Oravou patrí medzi najkrajšie hradiská Slovenska. Oravský hrad mal v minulosti obrovský význam pre celé Uhorsko a to najmä vďaka jeho strategickej polohe na poľsko-uhorskej obchodnej ceste. Bol dejiskom nielen viacerých povstaní, ale aj ničivého požiaru, nacistickej okupácie, útoku Sovietov a nakoniec aj natáčania známeho filmu Upír Nosferatu.

Múzeum Oravskej dediny

Jedinečné múzeum v prírode. Spoznáte tu pravú oravskú kultúru, ako sa kedysi žilo na Orave, najmä keď zimy boli tuhé a podmienky na poľnohospodárstvo menej priaznivé, než v ostatných slovenských regiónoch. Nájdete tu pôvodné domčeky, ktoré boli odkúpené a premiestnené z rôznych miest Oravy, aby sa aj ďalšie generácie dozvedeli o skutočnej kráse oravského kraja.

Oravské Rio de Janeiro

Túžite mať fotku so sochou Ježiša Krista, no nemáte financie na cestu do Rio de Janeiro? Stačí zájsť do oravskej dedinky Klin. Samozrejme, slovenská verzia sochy sa nemôže ani zďaleka porovnávať s tou v Riu, avšak nájdete tu 9,5 metrovú sochu Krista, ktorá je vernou zmenšeninou brazílskeho originálu. Zaujímavosťou je, že ide len o tretiu napodobeninu brazílskej sochy a na našom území je najvyššou sochou vôbec.

Babia hora

Babia hora je najsevernejším bodom našej krajiny. Je dominantou celej hornej Oravy a najvyšším vrcholom Oravských Beskýd. Ak sa tam rozhodnete ísť, jednoznačne nepodceňujte svoju výbavu a výber outfitu. Babia hora je známa chladným a vlhkým počasím, preto treba rátať s jeho zmenami.

https://www.instagram.com/p/BkLORcwnXyw/?tagged=babiahora

Brestovská jaskyňa

Nájdete ju neďaleko obce Zuberec v Západných Tatrách a je jedinou sprístupnenou jaskyňou na Orave. Jedinečnou ju robí dvojkilometrový podzemný systém chodieb vytvorených potokom, ktorý dodnes jaskyňou preteká.

Juráňová dolina

Tí, ktorým vysokohorská turistika veľmi nevonia, odporúčame zaujímavú alternatívu – Juráňovú dolinu, národnú prírodnú rezerváciu blízko osady Oravice. Najprv budete obdivovať úsek Tiesňavy s vysokými a strmými skalnými rázmi, následne úzky kaňonovitý ráz vytvorený Juráňovým potokom. Trasa nie je náročná, preto je vhodná aj pre ľudí bez formy.

Oravská priehrada a Slanický ostrov

Keď sa povie Orava, hneď po Oravskom hrade ako prvá napadne Oravská priehrada. Patrí medzi najväčšie lákadlá počas leta, pretože sa v nej dá príjemne schladiť. Najzaujímavejším miestom priehrady je Ostrov umenia na Slanickom ostrove. Nájdete tu Kostol Povýšenia svätého Kríža, ktorý bol kedysi dominantou už neexistujúcej zatopenej obce Slanica.

 

Odporúčame