ROZHOVOR s fitness dvojicou, ktorá inšpiruje Slovákov: Život treba žiť a nie ho iba prežívať

Facebook/We lift together

#Patris a Stanley sú mladá sympatická dvojica, ktorú spája nielen vzájomná láska, ale aj vášeň k cvičeniu a zdravému životnému štýlu. Práve cvičenie a fitness centrum odštartovali príbeh ich veľkej lásky. Svojimi vypracovanými postavami a nádhernými fotografiami z ciest inšpirujú Slovákov na ich blogu We Lift Together.

Nečudo, že ich na Instagrame sleduje viac ako 19-tisíc fanúšikov. My sme ich vyspovedali a Patris nám prezradila informácie nielen o cvičení.

Ako ste sa zoznámili?
Zoznámili sme sa prostredníctvom našej spoločnej kamarátky a to cestou do útulku pre psíky. Vtedy mal Stanley akurát auto v oprave a preto dofrčal na požičanej Felícii (smiech). Bola to veľmi zábavná cesta a okamžite sme si padli do oka. Neskôr sme sa začali stretávať pravidelne vo fitku.

Je o vás známe, že sa venujete fitness. Určite ste inšpiráciou nielen pre jednotlivcov, ale aj pre páry. Chodia si ku vám po rady, ako sa dá cvičiť vo dvojici?
Fitness a hlavne zdravý životný štýl sa pre nás stal obrovskou vášňou. Každý deň nám prichádzajú správy od našich fanúšikov, ktorí nás neustále podporujú a dodávajú nám energiu, čo si nesmierne vážime a zároveň to vnímame ako hnací motor, ktorý nás posúva vpred. Niektorí z fandov potrebujú poradiť no a my sa im vždy snažíme vyhovieť.

facebook/We lift together

V čom je cvičenie vo dvojici lepšie ako keď cvičí jednotlivec?
Výhod je naozaj veľa, no možno by sme vyzdvihli zopár tých pre nás najdôležitejších. V dnešnej uponáhľanej dobe možno vidieť, ako párik do fitness centra vchádza spolu, ale hneď za turniketom sa ich cesty rozdelia a každý si ide takpovediac svoje. My si cvičenie jeden bez druhého nedokážeme už ani predstaviť. Pri cvičení v páre si dokážeme užiť naozaj veľa zábavy a to nehovoriac o vzájomnej dôvere a prehlbovaní vzťahu. Je síce pravdou, že posledné mesiace sme sa cvičeniu venovali menej, ako je u nás zvykom, čo je ale pochopiteľné pri našich potulkách svetom.

Čo by ste odporúčali na začiatok tomu, kto chce začať pracovať na svojej postave, ale nevie ako?
Čo sa týka cvičenia a tréningov, začiatky netreba určite podceňovať. Sami to dobre poznáme. Odborné vedenie a usmernenie je v tomto prípade takmer nevyhnutné. Metóda pokus/omyl sa pri začínajúcich cvičencoch nemusí vyplatiť. Je vhodné preto požiadať o pomoc skúseného a vysoko kvalifikovaného trénera a výživového poradcu.

facebook/We lift together

Sami hovoríte, že fitness je ako manželstvo. Nemôžeš podvádzať a čakať, že to bude fungovať. Čo robiť v prípade, ak sa výsledky nedostavujú a človek stráca motiváciu pokračovať v cvičení?
Presne tak. Človek nemôže očakávať maximálne výsledky s minimálnym nasadením. Obdobím stagnácie si ale prešiel nejeden cvičenec. Telo sa spočiatku formuje veľmi rýchlo, no časom si organizmus na pravidelnú záťaž privykne a výsledky sa prestanú dostavovať. Je to ale prirodzený jav. Nám často pomáhala zmena tréningového plánu či stravovania, ale občas dokáže byť nápomocná aj dlhšia pauza, počas ktorej sa môžeme venovať odlišnej pohybovej aktivite. Fitko vystriedame za plávanie či kolieskové korčule, jednoducho akýkoľvek iný šport.

Akých najväčších prehreškov sa ľudia zvyknú dopúšťať pri cvičení?
Tých dokáže byť v celku naozaj veľa. Nesprávna technika, dýchanie, neprimerané váhy, nedostatok odpočinku, zlá životospráva a tak ďalej. Ako sme už spomínali vyššie, odborné vedenie skúseného trénera je v prípade začínajúcich cvičencov naozaj nevyhnutné. Týmto dokáže človek predísť zlým návykom, ktorých sa v budúcnosti dá veľmi ťažko zbaviť.

facebook/We lift together

Blíži sa leto, dovolenky, all inclusive. Dá sa dodržiavať cvičebný režim aj na dovolenke? Ako je to u vás?
Samozrejme, že áno, ale väčšina ľudí si ide na dovolenku oddýchnuť a nie rátať kalórie a počty opakovaní v posilňovni. My sme na cestách už viac ako 5 mesiacov a sami dobre vieme, aké je ťažké nájsť fitnesscentrum v niektorých kútoch sveta. Niekedy postačí len vlastná váha tela, v lepšom prípade vám váš ochotný partner poslúži ako závažie. Čo sa týka stravy, nie každý je ako Stanley, ktorý si aj pri all inclusive sadá najbližšie k mäsu (smiech).

Keď už sme pri dovolenkách, kam plánujete ísť toto leto?
Paradoxom je, že leto budeme tráviť na Slovensku. Samozrejme, že sa nejedná o dovolenku, pretože máme už rozbehnuté a naplánované spolupráce, ktorým sa budeme naplno venovať.

Kde sa vám najviac páčilo zo všetkých ciest, ktoré ste navštívili a prečo?
Jednoznačne ostrov Nusa Penida, ktorý je časťou Bali. Indonézia je naozaj zaujímavá a na tomto ostrove sme našli skutočný pokoj. Preplnené pláže a rušné ulice nie sú nič pre nás a to bolo aj dôvodom, prečo sme navštívili tento odľahlý kus sveta. Prostredníctvom našich sociálnych sietí sa naši fanúšikovia môžu na vlastné oči presvedčiť, prečo sme si tento ostrov doslova zamilovali.

Nejdete si na nervy tým, že ste spolu nielen doma, ale trávite spolu aj voľný čas?
Popravde si život jeden bez druhého už nevieme predstaviť. Sme spolu takmer 24 hodín denne a za oboch môžeme povedať, že si vážime každú spoločne strávenú chvíľu. Áno, áno, občas nastáva ponorka, ale za ten čas čo sme spolu už vieme ako napäté situácie zvládať.

Po fyzickej stránke vyzeráte ako pár snov. Nebojíte sa jeden o druhého, či si náhodou ten druhý nevypisuje s inými, alebo sa až príliš nebezpečne netočia ľudia okolo jedného z vás?
V tomto máme obaja absolútne jasno. Dospeli sme do takého bodu, kedy si z podobných vecí doslova uťahujeme. Záleží nám na šťastí toho druhého a to je pre nás to najdôležitejšie.

Kde podľa vás začína hranica nevery?
Popravde nad podobnými vecami ani neuvažujeme, pretože máme jeden v druhom stopercentnú podporu a istotu a je to pre nás doslova neprípustné, aby sme si navzájom takto ubližovali.

Ako vyzerá váš typický deň?
Náš typický deň sa za posledných pár mesiacov podstatne zmenil. Pravidelné raňajky v pohodlí domova sme vymenili za exotické východy slnka, fitko sme zamenili za dlhé tripy na krásne nedotknuté miesta, pohodlnú a klimatizovanú jazdu autom cez mesto sme vystriedali za jazdu na skútri po nezaznačenej ceste a večeru pri telke za sledovanie hviezd na pláži.

Je niečo, čomu ďalšiemu by ste sa chceli venovať?
To, čo robíme teraz nás nesmierne napĺňa a samozrejme baví. Objavovať nami nepoznané krajiny, kultúru, nových zaujímavých ľudí a ochutnávať miestne špeciality. Stanley ako aj na Slovensku, tak aj v zahraničí pokračuje s maľovaním obrazov. Samozrejme, že je to o niečo zložitejšie popri cestovaní, ale chce sa tvorbe venovať tak často ako to len pôjde.

Facebook/We lift together

Aké máte ciele do budúcnosti?
Nájsť také miesto, ktoré nám bude po všetkých stránkach vyhovovať a na ktorom by sme mohli zotrvať čo najdlhšie. Samozrejme spolu a šťastní.

Nejaký záverečný odkaz?
Asi iba to, že každý z nás má len jeden život a mal by ho prežiť podľa svojich predstáv a prianí. A aj keď sa často obávame splniť si tie najtajnejšie sny, treba možno len zavrieť oči a vykročiť vpred a jednoducho si ich splniť. Život predsa treba žiť a nie ho len prežívať.

Si zvedavý, ako vyzerá dnešný Slovák a dnešná Slovenka? Porovnaj sa s nimi na tejto stránke.

Odporúčame