5 dôvodov, prečo by ste nemali zmeškať nový seriálový poklad: Dark je európska odpoveď Amerike

Netflix

#Seriály sa nakrúcajú a pozerajú dekády, takpovediac, od výmyslu televízie. V posledných piatich rokoch si však prešli skutočnou renesanciou a to nielen, čo sa týka záujmu, ale najmä kvality. Zároveň vzniká akýsi nový žáner, ktorý sa na kilometre vzďaľuje od 20-minútovému sitcomu a pracuje skôr s filmovou atmosférou. S tou výnimkou, že kým klasický film si pozriete za dve hodiny, seriálu dnes dokážete venovať aj desať. Bez prestávky. Takým seriálom je aj novinka Dark. Prinášavame vám teda 5 dôvodov, prečo by ste tento seriál nemali zmeškať.

Európska odpoveď na Stranger Things

Vlne, ktorú v posledných rokoch vyvolal seriál Stranger Things, sa takmer nedalo uniknúť. Vzhľadom na to, že v oboch prípadoch ide o produkciu Netflixu, pôsobí Dark tak trocha ako nemecká odpoveď na známejší seriál. Nepracuje natoľko s retro odkazmi, ako to robia Američania, hoci aj tie sa v ňom z času na čas objavia. Skôr sa sustreďuje na budovanie temnej atmosféry, ako napovedá už samotný názov. Aj keď sú medzi postavami deti a tínedžeri, cieľová skupina Dark je určite o niečo staršia, ako pri Stranger Things.

>> Najočakávanejší seriál roka sa vracia: Prečo sa nevieme dočkať druhej série Stranger Things? <<

Je to poriadne zamotané

Dark je tak trochu mysterióznym seriálom s nádychom škandinávskej kriminálky, zasadeným do prostredia mladých ľudí. Nie je to však len temná atmosféra, ktorá tento seriál robí tak zaujímavým. Dej je od prvých momentov poriadne zamotaný. A keď má už človek pocit, že sa v ňom začína orientovať, príde niečo nové, čo mu úplne vyvráti jeho doterajšie teórie.

Nový žáner

Ako by sa dal nazvať žáner, ktorý škatuľkuje projekty ako Narcos, True Detective, Fargo alebo Dark? Nie sú to len obyčajné seriály, zároveň sú príliš dlhé na to, aby boli filmami. Ak nám to podmienky dovoľujú, len zriedka končíme pri jednej epizóde za večer. A úplne najlepšie je absolvovať si intenzívny desaťhodinový maratón niekedy cez víkend. Nový žáner generácie Netflix je na to ideálny.

https://www.youtube.com/watch?v=zy0b9e40tK8

Nie je to Amerika

Netflix priniesol už niekoľko mimoriadne kvalitných seriálov, na čele s Narcos, OA alebo zmieňovaným Stranger Things. Všetko však pochádza zo Spojených štátov. Dark ukazuje, že aj v Nemecku sa produkuje kvalita a to nielen pre filmové plátna. Navyše, človek si môže priamo porovnať, ako vyzerajú seriály či filmy s podobnou témou, keď ju spracúvajú v USA respektíve v Európe.

>> 5 dôvodov prečo musíte vidieť jeden z najlepších seriálov súčasnosti: Príbeh narkobarónov z Kolumbie pripúta ku kreslu <<

Hudba

 

Efekty, kamera, dej… Čo však ideálne dotvára temný seriál? Hudba. Sountrack vytvoril Austrálčan žijúci na Islande – Ben Frost, ktorý patrí medzi najvýraznejšie mená experimentálnej elektronickej hudby v súčasnosti. O vokál zvučky sa zase postarala Rakúšanka Anja Plaschg alias Soap&Skin, spoluprácou s nemeckým triom Moderat. Všetkých troch interpretov sme v priebehu rokov viackrát videli aj na Slovensku. Soap&Skin dokonca ešte ako tínedžerku na bratislavskom festivale Wilsonic, Moderat naposledy na minuloročnom Grape festivale.

Odporúčame