Do vesmíru ekologicky: Japonsko vypustí vôbec prvý satelit vyrobený z dreva

Japonci plánujú do vesmíru vypustiť vôbec prvý satelit vyrobený z dreva (Zdroj: Unsplash/SpaceX)

#Keď sa hovorí o vesmírnych satelitoch, väčšina z nás si predstaví prepracované zariadenia vyrobené z rôznych druhov kovu. Keďže výskum vesmíru v súčasnosti prudko napreduje, takéto zariadenia našu planétu opúšťajú relatívne často. Vieš však, čo sa s nimi deje, keď naplnia svoju úlohu? Staré satelity buď ostanú v nekonečnom vesmíre, alebo zhoria v atmosfére. Tým ale vzniká nezanedbateľné množstvo odpadu, čo je problém, nad ktorým sa zamysleli aj japonskí vedci. Aby zamedzili znečisťovaniu vesmíru, prišli so skutočne nekonvenčným riešením. Navrhli satelit, ktorý je vyrobený z dreva.

Vôbec prvý satelit z dreva

Na prvé počutie môže znieť myšlienka vesmírneho zariadenia vyrobeného z dreva prinajmenšom zvláštne. Výskumníkov z univerzity v Kyoto a z drevárskej spoločnosti Sumitomo Forestry to však nezastavilo. Spoločne sa rozhodli prísť na to, či by niektorý z biologicky rozložiteľných materiálov mohol posúžiť ako ekologickejšia alternatíva ku kovom, z ktorých sa satelity momentálne vyrábajú.

„Všetky satelity, ktoré sa vrátia do zemskej atmosféry, zhoria a tým vzniknú drobné hliníkové častice, ktoré roky ostávajú vo vyššej vrstve atmosféry,“ upozornil japonský astronaut a vedec Takao Doi.

„Postupom času ovplyvnia životné prostredie na Zemi,“ dodal.

Aby sa popasovali s týmto problémom, sa vedci pustili do projektu, v rámci ktorého porovnávali viaceré druhy dreva a to, ako dokážu zvládnuť vesmírny štart a dlhotrvajúci let v obežnej dráhe Zeme. Počas počiatočných laboratórnych testov drevo neutrpelo merateľné zmeny vo svojej hustote a neprejavili sa na ňom ani známky poškodenia či rozkladu.

„Schopnosť dreva odolať týmto podmienkam nás ohromila,“ povedal vedúci projektu Koji Murata.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Space Perspective (@thespaceperspective)

Najvhodnejšie drevo magnólie

Po testoch v laboratóriu boli vzorky dreva poslané na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, kde takmer rok podliehali ďalším testom. Následne sa vrátili na Zem a aj tentokrát boli na dreve pozorovateľné len minimálne znaky poškodenia. Murata to pripisuje tomu, že vo vesmíre na drevo nepôsobí kyslík a nie je vystavené ani živočíchom, ktoré by ho poškodili.

Testovaných bolo viacero druhov dreva, z ktorých najlepšie obstálo drevo magnólie. Práve z toho bol zostrojený aj satelit s názvom LignoSat probe. Ten má približne veľkosť šálky a do vesmíru by sa mal dostať ešte tento rok, pričom jeho misia by mala trvať minimálne 6 mesiacov. Ak zariadenie obstojí, môže mať výrazný vplyv na podobu ďalších vesmírnych výskumov.

Sleduj náš TikTok

Zdroj: hashtag.sk, theguardian.com
Odporúčame