Vedcom sa podarila unikátna vec: Svetlo dokázali spomaliť tisícnásobne, čo by mohlo hroziť?

Takýto významný pokrok vo vede je naozaj dobrou správou (Zdroj: Freepik/standret)

#Premýšľal si niekedy nad tým, čo by sa asi stalo, keby sa spomalilo svetlo? Absolútna tma nie je odpoveďou. Vedci prišli s omnoho relevantnejšou teóriou, ktorá sa ukázala ako prelomová vo viacerých oblastiach. Experti prišli s novým nápadom na to, ako svetlo reálne spomaliť bez toho, aby sa udiala nejaká katastrofa. Tento objav je kľúčovým pre mnohé oblasti vedy a technológie. Uvidíme, čo prinesie našej budúcnosti…

Fyzikálny úspech

O mechanickom spomalení svetla sa špekuluje už dlhšie. Doposiaľ však vedci nepoznali spôsob ako na to. Nová štúdia, ktorú zverejnil portál ACS Publications uvádza, že bola nedávno objavená zaujímavá fyzikálna metóda, ktorá dokáže spomaliť rýchlosť svetla. Údajne má ísť až o 10 tisíc násobné spomalenie oproti normálnemu stavu.

Špeciálna metóda

Rýchlosť svetla vo vákuu sa odhaduje približne na 299 792 kilometrov za sekundu. Vplyvom elektromagnetických polí je možné jeho rýchlosť za dodržania určitých konkrétnych podmienok znížiť. Dilemou bolo, ktorý materiál to dokáže. Pri bežných materiáloch nie je výsledok taký ohromujúci, aby dokázal vysvetliť tento fyzikálny jav.

Za predpokladu, že svetlo dokážu spomaliť aj priehľadné materiály, vedci používali na pokusy rôzne kryštály či kvantový plyn. Pri experimente využili vplyv laserov, pomocou ktorých manipulovali s plynom a menili ho na priezračný. Testovaný laser ním prešiel, no podľa meraní bol spomalený.

Ako uvádza portál ScienceAlert, pri procese došlo k veľkým stratám, ktoré sa nedali nahradiť ničím iným. Vedci sa pokúsili straty kompenzovať metódou, ktorá pozostávala z aplikácie tenkých vrstiev kremíka. Pokus priniesol zistenie, že sa nielen podarilo spomaliť svetlo o viac ako 10 tisíc násobok, ale metóda dokázala znížiť svetelné straty o päťnásobok!  

Čomu pomôže tento objav?

Takýto významný pokrok vo vede je naozaj dobrou správou. Môže pomôcť napredovať nielen samotnej vede, ale aj jej (najmä technologicky zameraným) odvetviam. Vlastnosti svetla sa používajú nielen pri optike, ale aj pri distribúcii internetu či ako súčasť kvantových počítačov.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Neskoré nájazdy na chladničku sa ti môžu vypomstiť: Vedci zistili, prečo kvôli tomu priberáš

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame