#Jedlo je základom na prežitie. Či už si sa rozhodol prepadnúť zdravému stravovaniu s príchodom nového roka, alebo si dlhodobým fanúšikom zdravého životného štýlu, týka sa to každého. Pokiaľ sa tejto téme venuješ, tak určite vieš, že dôležitý je denný kalorický príjem, nie čas jednotlivých jedál. Existuje však nová štúdia, ktorá túto poučku čiastočne vyvracia.
Čas jedenia
Spomínaná štúdia hovorí o zaujímavých výsledkoch. Podľa nej by mali neskoré večerné nájazdy na chladničku ovplyvňovať regulovanie tvojej hmotnosti. Ako sme už v úvode spomínali, záleží na celkovom kalorickom príjme, respektíve deficite… Alebo nie?
Podľa vedcov totiž ľudské telo dokáže ukladať tukové zásoby rôznymi spôsobmi. Vďaka tomu tvoje telo dokáže balansovať medzi mierou hladu a množstvom spálených kalórii.
Výskum kvôli obezite
Do spomínaného experimentu sa vedci pustili vzhľadom na zvýšenú mieru obezity v celkovej svetovej populácii. Ako uvádza ScienceAlert, podľa mnohých názorov by sa dala miera tohto novodobého ochorenia znížiť úplne jednoducho. Ľuďom by malo postačiť, ak by svoju porciu večerného jedla skonzumovali s časovým predstihom.
Predošlé štúdie, na ktoré naviazala táto najnovšia, už v minulosti uvádzali súvislosti medzi neskorším nočným jedením a nárastom hmotnosti. Čo je príčinou tohto javu? Veď telo predsa nemôže vedieť, či zješ svoju večeru o piatej alebo jedenástej večer…
Vedecké vysvetlenie
„Chceli sme otestovať mechanizmy, ktoré môžu vysvetliť, prečo neskoré jedenie zvyšuje riziko obezity. Predchádzajúce výskumy od nás a iných ukázali, že neskoré jedenie je spojené so zvýšeným rizikom obezity, zvýšeným telesným tukom a zhoršeným úspechom pri chudnutí. Chceli sme pochopiť prečo,” uviedol výskumník Frank Scheer.
Výskumu sa zúčastnilo 16 dobrovoľníkov, ktorých BMI sa pohybovalo v číslach nadváhy až obezity. Každý zo zúčastnených sa podrobil sérií dvoch experimentov. V priebehu dvoch cyklov po šesť dní výskumný tím prísne monitoroval ich spánok a stravovanie.
Počas prvého experimentu dostávali jedlo v bežnom čase obsiahnuté do troch bežných porcii. Druhý experiment, ktorý prebehol po niekoľkých týždňoch, mal už trošku iné podmienky. Namiesto klasického cyklu „raňajky – obed – večera“ sa účastníci dočkali prvého jedla až na obed, neskôr večerali dokonca dvakrát.
Čo zistili?
Počas experimentu im odoberali krv, aby si boli čo najviac istí výsledkom, ktorý sa snažili odčítať z hladiny hormónu zvaného leptín. Ten tvojmu mozgu dáva signál, že si už sýty.
Merania hladiny u účastníkov boli nízke, čo znamená, že mohli pociťovať väčší hlad. Tento stav však nebol priaznivý. Ukázalo sa, že prijaté kalórie ich telá spaľovali pomalšie.
Ďalším prekvapivým odhalením bolo, že systém ukladania telesného tuku sa zvyšoval, tvorili sa nové tukové tkanivá a absentovala lipolýza, ktorej procesy dokážu rozkladať tukovú vrstvu v tele.
„Tieto účinky sme izolovali kontrolou mätúcich premenných, ako je kalorický príjem, fyzická aktivita, spánok a vystavenie svetlu, ale v reálnom živote môžu byť mnohé z týchto faktorov ovplyvnené načasovaním jedla,” dodal Scheer.
Záver štúdie je prekvapivý
Stravovanie sa v neskorých večerných hodinách teda definitívne môže vyplývať na priberanie, prípadne náročnú redukciu hmotnosti. Avšak, aj napriek tomu je obmedzenie večernej konzumácie jedla tou najjednoduchšou možnosťou, ak hľadáš spôsob na chudnutie a diéty či hodiny vo fitku nefungujú.
Mal by si teda zabudnúť na klišé, ktoré o tom všetkom vieš. Je rozdiel zjesť objem denných kalórií priebežne počas celého dňa, než hladovať a „doháňať resty“ večer. Maj na pamäti to, že ak jesť zdravo a pravidelne, takýto problém, pravdepodobne, riešiť nemusíš.
Zdieľať na