6 netradičných romantických destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť vo dvojici

Dvojica sediaca na streche pri sviečkach pozoruje mesto

Objavuj menej známe romantické destinácie (Zdroj: Nathan Dumlao/Unsplash)

#Romantika sa bezprostredne spája s destináciami, ako sú Paríž, Toskánsko či Maldivy. No svet je plný ďalších miest, ktoré sú pre zamilované páry ako stvorené. My ti ponúkame zoznam romantických zákutí, ktoré ti rozšíria obzory. A možno sa s polovičkou vyberieš na nový výlet.

Levanduľové Provensálsko

Oblasť v juhovýchodnom Francúzku, známa tiež ako Provence, svojich návštevníkov očarí prekrásnou prírodou, historickými uličkami, dobrým vínom a samozrejme aj úžasnou kuchyňou. Všadeprítomný vidiecky štýl, ktorého neodmysliteľnými prvkami sú biely nábytok a levanduľové motívy, vytvára obraz ako z romantického filmu.

Určite sa tu oplatí navštíviť najhlbší kaňon Európy – Grand canyon du Verdon, tyrkysové Azúrové pobrežie (Cote d´Azur) a preslávené levanduľové polia. Poprechádzaj sa naprieč malebnými dedinkami a mestami, ktoré sú plné unikátnej architektúry.

Zastavte sa s polovičkou na pohár vína, šálku kávy a provensálske špeciality. Tie sú okorenené domácimi bylinkami, ako rozmarín, tymián, či šalvia, ktorých pestovanie je pre túto oblasť typické. Z miestnej kuchyne sa oplatí ochutnať bujabéz, teda vývar z plodov mora, alebo tradičný pokrm ratatouille.

Západ slnka nad levanduľovým poľom
Levanduľové polia v Provensálsku vytvárajú romantickú atmosféru (Zdroj: Leonard Cotte/ Unsplash)

Dych berúca Afrika

Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale Botswana je považovaná za jednu z najromantickejších destinácií na svete. Veď aj princ Harry s vojvodkyňou Megan tu strávili svoju prvú spoločnú dovolenku. Ubytujte sa s partnerom v luxusnom alebo jednoduchšom kempe s útulnými chatkami uprostred divočiny a o zážitok máte postarané.

Piesočnaté púšte, dych berúca príroda, prehliadka lákavého safari. Tú môžete absolvovať pešo, alebo si zarezervovať auto, ktoré z kempov vyrážajú na obhliadky už za úsvitu. Ďalšou alternatívou sú aj romantické plavby loďou. Národné parky tvoria až 38 percent územia.

Po akčnom dennom programe si doprajte večernú pohodu pri sviečkach pod africkým nebom, pozorujte západ slnka a dokonca si užijete aj nočné kúpanie či spánok priamo pod hviezdami.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Učebnice patria do skrine! Vymeň ich za koláče a najlepšie knižné oddychovky

Na letenku si budeš musieť našetriť, ceny sa pohybujú od 600 eur vyššie. Zážitok však stojí za to.

Strom a krovie odrážajúce sa vo vode
Botswanská divočina berie dych (Zdroj: Andy Robson/Unsplash)

Hrejivý chlad

Ak zatúžiš pre zmenu okúsiť dovolenku v chladnejšom počasí, Island je skvelou voľbou. Čo už len môže byť romantickejšie ako kúpanie v horúcich prírodných prameňoch a popri tom sledovať tancujúce svetlá na oblohe. Viac o polárnej žiare a kedy je ideálne obdobie na jej pozorovanie na Islande nájdeš v článku tu.

Ikonickým miestom, ktoré sa tu oplatí navštíviť, je čierna piesočnatá pláž Reynisfjara. Jej unikátnu krásu a mocné vlnobitie si užijete v intímnej atmosfére aj medzi stovkami ďalších návštevníkov. Určite nevynechajte ani lagúnu Jokulsarlon, kde sa na vodnom povrchu vynímajú úchvatné ľadovce. Najideálnejším časom na návštevu je skoré ráno, keď si môžete vychutnať krásny východ slnka.

Medzi ďalšie známe miesta patria vodopády Seljandsfoss, Diamantová pláž, kaňon Fjadrargljufur, či Krištáľová ľadová jaskyňa. Zaručene je tu čo vidieť. A ak sa na tieto miesta vyberiete vždy zavčas ráno, užijete si so svojou polovičkou čarovné chvíle osamote.

Ľadovcová lagúna s horami v pozadí
Ľadovcová lagúna (Zdroj: Donna Elliot/Unsplash)

Zakvitnuté Kjóto

Vydať sa za celkom odlišnou kultúrou do Japonska sa oplatí najmä v jarných mesiacoch. Bývalé hlavné mesto v tomto ročnom období len tak srší romantikou. Atmosféru vytvárajú najmä všadeprítomné ružové kvety Sakury. Dokonalý výhľad poskytuje obľúbený most Togetsukyo, miestna botanická záhrada alebo plavba po rieke Shirakawa.

Ak si poverčivý a k tomu ešte aj beznádejný romantik, medzi svoje zastávky v Kjóte zaraď chrám Jishu. Nachádzajú sa v ňom kamene lásky – Koiuranai no Ishi. Povráva sa o nich, že ak prejdete vzdialenosť dvoch metrov od jedného k druhému poslepiačky, budete mať šťastie v láske.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Ak si vášnivý cestovateľ, priprav sa na nové trendy: Podľa odborníkov bude tento rok plný zmien!

Na nočné prechádzky je ideálna ulica osvetlená lampiónmi – Pontocho, kde si pochutnáte na rôznych lokálnych špecialitách, nakúpite suveníry alebo sa môžete zúčastniť na tradičných divadelných predstaveniach.

Nevynechajte ani návštevu Bambusového lesa, Cisárskeho paláca či Chodníka filozofov. V neposlednom rade tu je k dispozícii aj romantická cesta vlakom Sagano. Je to priam dokonalý program na rande, počas ktorého si vychutnáte príjemný vánok a výhľad na tie najkrajšie scenérie mesta.

Chdník uprostred bambusového lesa
Bambusový les (Zdroj: Marek Piwnicki/ Unsplash)

Idylický anglický vidiek

Ak túžiš po výlete niekam bližšie, vyskúšaj Veľkú Britániu. Cotswolds je malebná časť Anglicka, ktorá prechádza piatimi okresmi, no všetky sú charakteristické množstvom zelene a zvlnených kopcov. Celá oblasť pôsobí priam rozprávkovo a nie nadarmo sa o nej hovorí ako o srdci Anglicka. Ak ste s partnerom milovníkmi histórie, tu ste na správnom mieste. Kamenné domčeky, mnohé ešte so slamenou strechou a pastviny hemžiace sa ovečkami vás vrátia o niekoľko storočí späť.

Je len na vás, v akom duchu sa bude niesť váš pobyt. Možnosti ubytovania sú nekonečné. Od prenajatia chatiek, cez stanovanie v kempingu až po vidiecke hotelíky, či pobyt v kaštieli. Súčasťou ubytovacích balíčkov sú tradičné anglické raňajky, popoludňajší čaj a ochutnávky vín.

Ubytovať sa môžete aj pri jednom z mnohých jazier Cotswoldsu, kde rozkošné chatky ponúkajú vírivky s výhľadom na okolitú prírodu. Ak vás voda omrzí, zababušte sa na terase do deky s hrnčekom horúcej čokolády a romantika je na svete.

Bola by škoda nevydať sa aj na nejakú tú prechádzku kamennými dedinkami a romantickým vidiekom, ktorý prilákal už aj mnohých filmárov. Natáčal sa tu napríklad Harry Potter, film Prázdniny či seriál Downton Abbey. Toto prostredie vám zaručene navodí atmosféru magických príbehov od Rowlingovej, aj historických romancí od Jane Austinovej.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Ak si vášnivý cestovateľ, priprav sa na nové trendy: Podľa odborníkov bude tento rok plný zmien!
Kamenné radové domy obklopené zeleňou
Kamenné domy v Cotswoldse (zdroj: George Ciobra/Unsplash)

Farebný Marakéš

Orientálny výlet do červeného kráľovského mesta je ako z iného sveta. Na miestnych trhoch – soukoch, či v neďalekej púšti to pripomína rozprávku Aladin. Nechaj sa vtiahnuť do ruchu mesta a trhov, kde určite vyskúšaj zjednávanie cien. Je to naozaj autentický zážitok.

Ak s partnerom patríte k akčnejším typom, táto destinácia je plná možností ako sa zabaviť. Zarezervujte si aktivity ako jazda na ťavách alebo štvorkolkách po dunách okolitej púšte. K tomu patrí aj spoznávanie berberských dedín a oddych pri šálke marockého čaju. Originálnym zážitkom je let teplovzdušným balónom, z ktorého sa vám naskytne výhľad na nekončiacu púšť.

Pre turistov je ako stvorená výprava k divokým vodopádom Ouzud, ktoré sa nachádzajú v oblasti pohoria Atlas. Túru môžete zakončiť osviežujúcim kúpaním v rieke ako z filmu Modrá lagúna.

Milovníkov kávy naopak zaujme reštaurácia Café de France, kde si na terase s výhľadom na námestie Jema el-Fnaa môžete dopriať za šálku tekutého životobudiča. Nepohrdnite ani návštevou Jardin de Majoralle, botanickej záhrady, za ktorú si hrdo pripisuje zásluhy módny návrhár Yves Saint Lauren. V takomto prostredí sa fantázii medze nekladú a dokonca si môžete pripadať ako sultán so svojou princeznou v kráľovských záhradách.

Vysoká veža uprostred námestia v Marakéši
Námestie Jema el-Fnaa v Marakéši (Zdroj: Mehdi El Marouazi/Unsplah)

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame