Veľký objav na obzore: Archeológovia odhalili zaujímavé fakty z doby ľadovej

Niektoré časti Európy však ponúkli zaujímavé odhalenie (Zdroj: Freepik/wirestock)

#Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že už je všetko zo staršej histórie preskúmané, nie je tomu tak. Vedci sa rozhodli opätovne preskúmať problematiku Doby ľadovej v rámci Európy. Zistili, že naprieč celým kontinentom mohlo existovať až 9 rôznych kultúr a spoločenstiev, ktoré za sebou zanechali aj zhmotnenú historickú stopu. Týka sa to aj nášho Slovenska?

Prípad Doba ľadová

Podľa portálu ScienceAlert štúdia sa zaoberá predmetmi, ktorých pôvod sa odhaduje na obdobie pred 34-tisícmi rokov. Výskumníci tvrdia, že mohlo existovať až 9 rôznych kultúr spomedzi lovcov a zberačov, pričom každá zo skupín preferovala iný štýl a zvyky.

Hlavný autor štúdie, Jack Baker, sa pre Scientific American k prípadu vyjadril takto: „Výskumom sme zistili, že existovali dve odlišné genetické skupiny ľudí, ktoré skutočne zdieľali jednu kultúru“.

Objavené šperky

Záľuba v nosení ozdôb sa podľa výskumu v Európe v tom čase rozšírila rýchlosťou svetla. „Toto je moment, keď osobné ozdoby nadobúdajú stupeň rozmanitosti, čo umožňuje výskumníkom presnejšie skúmať ich úlohu v rámci kultúrnych znakov,“ uvádza Baker so svojim tímom. Skúmané ozdoby pochádzali z vyše stovky miest naprieč celou Európou. Vedci spomedzi nich odhalili rôzne materiály na výrobu šperkov – od zvieracích kostí a zubov, cez mušle a rôzne kamene.

Vzhľadom na náležitosti, ktoré sú známe, ich vekovo ohodnotili na približne rovnaké historické obdobie. Kultúra takzvaného gravettiernského spoločenstva bola medzi populáciou veľmi rozšírená. Ich kultúru ti môže priblížiť napríklad Moravanská venuša, ktorá je tiež jej súčasťou.

Mixovanie štýlu

V spoločnosti to malo fungovať tak, že sa skupiny navzájom inšpirovali svojim štýlom. Niečo podobné ako dnešní trendsetteri a influenceri. „Zistenia narážajú na fakt, že aj počas bezútešných dôb ľadových naši predkovia vyrábali a vyrezávali krásne prívesky, aby si uctili svojich ľudí a odlíšili sa od ostatných,“ povedal Baker.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Sú ľudské roboty budúcnosť? Tieto bytosti majú potenciál, jedno však nedokážu

Niektoré časti Európy však ponúkli zaujímavé odhalenie. Napríklad v Belgicku či vo Francúzsku našli rôzne genetické stopy, no rovnaké ozdoby v oboch oblastiach, pričom v iných kútoch Európy nachádzali len po jednej kultúrnej skupine. Ako to v skutočnosti bolo sa už s istotou nedozvieme, ale musíme uznať, že odhady vedcov sú zaujímavé.

Sleduj náš TikTok

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame