Sú už aj v ľudskom tele: Mikroplasty si vedia nájsť cestu aj k tebe, no sú až tak nebezpečné?

Mikroplasty sú aj na dne Mariánskej priekopy či na vrchole Mount Everestu (Zdroj: pexels.com/Alexander Grigorian)

#Záujem o ekológiu sa v posledných rokoch rapídne zvýšil, no s ním pribúda aj množstvo obyvateľov a drobné snahy ako instagramové výzvy typu #NoPlasticChallenge jednoducho nestačia. Dokazujú to aj mikroplasty nachádzajúce sa v našom tele. Možno sú aj v tvojom a ak chceš odpovede na otázky, tak čítaj ďalej!

Ryby si to odniesli ako prvé

Nejde o žiadny mýtus! Mikroplasty boli pred niekoľkými rokmi objavené v telách rýb a iných morských živočíchov a zistilo sa, že milovníci morských plodov (obzvlášť mäkkýšov) môžu ročne skonzumovať až 11 000 plastových čiastočiek!

Mikroplasty sa dokážu trieštiť až tak, že sa z nich stanú vlákna menšie ako ľudský vlas a ľahko sa potom dostanú do vzduchu. Výskumníci zo Spojeného kráľovstva porovnali množstvo plastov, ktoré do tela dostaneme morskými plodmi a vdychovaním, a zistili, že viac plastov prijmeme vdychovaním (do ovzdušia sa dostávajú z oblečenia či kobercov). Takže pred nimi nie si v bezpečí, ani vtedy, keď sa vyhýbaš konzumácii rýb.

Predpokladá sa, že až 700 druhov živočíchov, vrátane vtákov či potkanov, je ovplyvnených plastami a do 50 rokov ich podľa predpovedí budú jesť všetky druhy morských vtákov na planéte. 

Potrvá roky, pokým sa zbavíme už vyprodukovaných plastov (Zdroj: Pexels.com/Ron Lach)

Objav v ľudských pľúcach a krvi!

Len minulý rok objavili vedci v „dvoch“ častiach ľudského tela mikroplasty. Boli to pľúca a krv, ktorú získali od anonymných darcov. Krvou sa potom môžu tieto častice dostať do iných orgánov v tele, vrátane mozgu. Ďalšie výskumy preukázali prítomnosť mikroplastov v placentách nenarodených detí, čo dokazuje, že tieto častice môžu byť také drobné, že sa dostanú až do ľudských buniek.

Škodlivé sú najmä toxíny

Ukázalo sa, že toxíny uvoľňujúce sa z mikroplastov môžu u človeka vyvolať alergické reakcie, súvisieť s rôznymi pľúcnymi chorobami, vrátane astmy či rakoviny.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Koľko krokov by si mal denne urobiť? Zisti, ako môžeš z chôdze vyťažiť maximum benefitov

Telo sa externých častíc snaží zbaviť hneď po prijatí (najčastejšie vykašlaním), no niektoré mikroplasty ostanú usadené v orgánoch a nikdy sa ich nezbavíme. Je neuveriteľné, že lekári pri pitve našli v pľúcach mŕtveho plastový úlomok veľký až 2 mm.

V praxi je ale ťažké jednoznačne odhaliť, aké škody môžu mikroplasty v tele človeka spôsobiť, pretože vykonávanie pokusov je v tejto oblasti veľmi obmedzené a ťažko realizovateľné.

Sleduj náš TikTok

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame