Všetko, čo potrebuješ vedieť o čipoch Apple M: Čo ich robí výnimočnými a prečo porazia bežné Intely?

Čipy M nájdeš v MacBookoch

Čipy M nájdeš v MacBookoch (Zdroj: Unsplash.com/Mia Baker)

#Na svetovom trhu s počítačmi aktuálne dominujú spoločnosti Intel a AMD. Každý rok vyvinú nový typ procesorov, ktoré predávajú tretím stranám do počítačov. Avšak, najlepšou možnosťou pre výrobcu, ako vyrobiť počítač, je spojiť jednotný hardvér so softvérom – teda komponenty aj operačný systém (alebo aplikácie) dodá jeden dodávateľ. Intel už začína vyrábať vlastné notebooky, ale ani zďaleka nemá taký úspech ako konkurenčné Apple.

Americká spoločnosť s odhryznutým jabĺčkom v logu už dva roky dominuje na trhu spoločného hardvéru a softvéru. Táto kombinácia vie zaručiť skvelý výkon, tichý chod, nízku spotrebu batérie a dlhoročnú záruku kvalitu. Ako je možné, že malý čip dokáže poraziť aj parametrovo silnejšie komponenty tretích strán a v čom sa líšia aktuálne dve generácie procesorov M?

M2 čip od firmy Apple
Čipy M2 sú novou generáciou hardvéru firmy Apple (Zdroj. Apple)

 

História čipov  /  Benchmark  /  Čip M1  /  Čip M2  /  Zariadenia s čipom M

 

Vznik čipov M

Čip M je sériou hardvéru pre počítače spoločnosti Apple, ktoré kombinujú CPU (central processing unit – procesor) a GPU (graphic processing unit – grafická karta). Ich súčasťou je navyše aj takzvaná unified memory, pod ktorou si môžeme predstaviť RAM. Tento jednotný čip vie nahradiť viaceré komponenty v počítači, vďaka čomu dokáže zmenšiť veľkosť aj váhu zariadenia.

Prvý z čipov, teda M1, predstavila spoločnosť Apple v novembri 2020. Išlo o sériu notebookov Macbook Air a Macbook Pro s touch barom. V roku 2021 boli nasledované verziami M1 Pro a M1 Max, o rok neskôr aj verziou M1 Ultra. Nedávno Apple predstavil druhú generáciu, čipy M2, ktoré sa miesto výkonu  zamerali skôr na lepšie šetrenie batérie.

Medzi zariadeniami s týmto čipom nájdeš všetky väčšie produkty od Apple – Macbooky (notebooky), iMac (all-in-one), Mac Studio (stolné počítače), Mac mini (jeho menšia verzia) a už aj iPady (tablety). Všetky si môžeš kúpiť spoločne s operačným systémom macOS, resp. iPadOS, ktoré taktiež vyvíja a dodáva Apple. Kým na Intel procesoroch v MacBooku si vedel zameniť macOS za Windows, na procesoroch M to už nie je možné.

Spojenie všetkého dohromady

Ako sme spomínali, myšlienkou série Apple M je spojiť dohromady tri komponenty a nahradiť ich jednotným čipom – procesor, grafiku a RAM (teda pamäť). Základom čipov je 8-jadrový procesor, aký dnes bežne nájdeš na výkonnejšom Inteli či AMD. Podporou mu však je aj základná 7-jadrová grafická karta a 8 GB spoločnej operačnej pamäte.

Toto je len základný model čipu M1, ktorý nájdeš v tých najlacnejších zariadeniach. Aj tie však výkonom vedia prekonať Intely, na ktorých produkty od Apple kedysi fičali. Až do roku 2020, kým bol predstavený čip M, obsahovali MacBooky a podobné Apple zariadenia procesory od Intelu a grafickú kartu od AMD. Samozrejme, našiel si aj iné kombinácie, ale táto bola najčastejšia.

Mať zjednotené komponenty ponúka aj isté nevýhody. Tou najväčšou je nemožnosť výmeny jednotlivých položiek. Ak budeš chcieť časom zväčšiť operačnú pamäť, musíš si kúpiť nové zariadenie, pretože pamäť sa viaže na čip a samá o sebe sa vymeniť nedá.

Benchmark

Poďme sa pozrieť na benchmark. Ide o testovanie rôznych procesorov počas rovnakých podmienok. Test je spojený s najnáročnejšími úlohami, ktoré môžeš procesorom zaťažiť – napríklad renderovanie kvalitného video obsahu či hranie náročných hier. V prípade hrania ide o plynulosť animácii, dokresľovanie, dohľadovú vzdialenosť a podobne. Na renderovaní je najdôležitejšia rýchlosť.

Môžeš si všimnúť, že pokiaľ ide o výkon jedného jadra z možných 8 (v základných modeloch), vedie tohtoročný M2 procesor. Nasledujú ho silnejšie typy M1 a napokon aj ostatné zo série. Procesory M však porážajú aj 8- či 10-jadrové Intely 10. série, ktoré Apple používal do roku 2020. Pri porovnaní procesorov z toho istého roku si všimneš, že M proste vedie nad Intelom. A nezáleží na tom, či ide o procesory i7 alebo dokonca i9.

Benchmark single core
Benchmark single core (Zdroj: screenshot geekbench.com)

Ako je to však s prácou všetkých jadier? Tu už M2 nevedie ako v prípade jedného jadra. To potvrdzuje, že miesto výkonu sa Apple stará skôr o šetrenie batérie. Až na profesionálny Intel Xeon (ktorý samotný stojí dve tisícky), v Macoch Pro znova vedie M nad Intelom. Neporáža ho síce tak suverénne ako v prípade jedného jadra, no sila spoločných komponentov vo väčšine prípadov porazí konkurenčné spoločnosti.

Benchmark multi-core
Benchmark multi-core (Zdroj: screenshot geekbench.com)

Je rýchlejší a navyše šetrí batériu

Čipy M sú napríklad od Intelov z rovnakého roku výroby takmer 4-krát rýchlejšie. Je to jednak vďaka tomu, že majú viac jadier, 5nm technológiu (aká sa dnes používa aj vo výkonných mobiloch), ale aj lepší zápis na SSD. Navyše, tento výkon vedia dosiahnuť za oveľa nižšej spotreby energie. Aj to je dôvod, prečo MacBooky dokážu výkonne pracovať celý deň, zatiaľ čo bežný Windows treba pri záťaži neustále nabíjať.

Rýchlejšia je aj grafická karta – a to až 6-násobne oproti integrovanej karte na Intel i7 10th. Už v základnom modeli M má totiž až 7 jadier. Samozrejme, počítače majú dedikované grafická karty, no to viac komplikuje celý prenos dát, viac zahrieva zariadenie a taktiež ho aj zväčšuje a zaťažuje. Ekvivalentom základnej grafickej karty v čipe M je Nvidia GeForce GTX 1050.

Uprednostňuje appky

Operačný systém macOS je jednoducho iný. Oproti tradičnému Windowsu nemáš prístup k mnohým nastaveniam. Skladá sa zo spodnej a vrchnej lišty. Spodná slúži len na pripnuté aplikácie, vrchná na úkony v appkách a základné nastavenia. Oproti Windowsu zaberá macOS menej dát v úložisku, a to zhruba o polovicu.

Miesto náročných programov a zaťažovania procesoru funguje ekosystém Apple pomocou aplikácií. Žiadny kalendár v prehliadači, náročný video editor či sociálne siete na Chrome. Nie. Na všetko je appka, ktorá sa rýchlejšie otvára, rýchlejšie reaguje a vždy ju máš poruke na spodnej lište. To docieli, že samotná operačná pamäť nemusí byť obrovská na to, aby dokázala spracovať všetky požadované úlohy.

Napríklad 8 GB pamäte v Macoch sa výkonom vyrovná 16 GB RAM s Intel procesorom. MacOS je skôr ako väčší mobil než počítačový softvér. Náročné programy ako Premiere Pro však bez problémov podporuje.

Ekosystém navyše funguje aj v iPhonmi skvele. Ak vlastníš iPhone a plánuješ si kúpiť notebook, ani neuvažuj a choď do MacBooku. Synchronizácie cez iCloud a AirDrop, ktorými si prenášal všetko od poznámok, cez fotky, podujatia, históriu prehliadaní a podobne, fungujú bez problémov. Apple má v zariadeniach s čipom M aj spoločnú Magic Keyborad klávesnicu a TrackPad (alebo Magic Mouse) s dotykovými gestami, ktoré uľahčujú prácu.

Typy čipov

Apple predstavil v lete druhú generáciu čipov, teda M2. Priblížme si všetky typy týchto čipov kvôli lepšiemu porozumeniu. Korý je pre teba najvhodnejší a ktorý budeš na svoju prácu potrebovať?

M1 – Pro, Max a Ultra

Základný čip M1: maximálne 8-jadrové CPU, 7- alebo 8-jadrové GPU, maximálne 16 GB jednotnej pamäte
Čip M1 Pro: maximálne 8- alebo 10-jadrové CPU, 14- alebo 16-jadrové GPU, maximálne 32 GB jednotnej pamäte
Čip M1 Max: 10-jadrové CPU, 24- alebo 32-jadrové GPU, maximálne 64 GB jednotnej pamäte
Čip M1 Ultra: 20-jadrové CPU, 48- alebo 64-jadrové GPU, maximálne 128 GB jednotnej pamäte

M1 čipy
M1 čipy porovnanie (Zdroj: Apple)

M2

Základné modely M2 majú síce lepšie parametre ako základné M1, no ich výkon nie je drasticky lepší. Tieto modely chceli ešte viac znížiť spotrebu batérie, na samotnom výkone až tak nezáležalo. Ten príde až počas budúceho roka, keď sa očakávajú rovnaké Pro, Max a Ultra modely druhej generácie, ktoré prinesú spomínaný vyšší benchmark aj pri využití všetkých jadier.

Čip M2: maximálne 8-jadrové CPU, 8- alebo 10-jadrové GPU, maximálne 24 GB pamäte

V akých zariadeniach nájdeš Apple M?

Najviac zariadení aktuálne obsahuje základný M1 čip, ktorý je maximálne vhodný na náročnejšiu kancelársku prácu. Nájdeš ho v MacBookoch Air aj Pro, iPadoch od 5. generácie, 24-palcovom iMacu z roku 2021 (po redizajne) a v Macoch mini. Pre väčší výkon odporúčame zvoliť 16 GB pamäte miesto 8 GB.

Čip M1 Pro je už pre skutočných profesionálov, napríklad tvorcov videí. Dokážeš ním bez problémov editovať 4K video v reálnom čase a bol špeciálne vyvinutý pre MacBooky Pro z roku 2021.

Čo sa týka čipu M1 Max, hovoríme už o riadnom dele s jednotnou operačnou pamäťou 64 GB. Disponujú ním MacBooky Pro 2021 (na výber máš Pro alebo Max alternatívu) a Mac Studio, ktoré je veľkým bratom Macu mini. Ide o škatuľu veľkú ako kniha, ktorú napojíš na externý monitor.

Model Ultra sa nachádza len v Mac Studiu a stojí v priemere 6-tisíc eur. Je určený na profesionálnu prácu, napríklad vytváranie vizuálnych efektov pre filmy, ale tiež editovanie videí v 6K na troch monitoroch zároveň.

No a najnovší model M2 nájdeš zatiaľ len v MacBookoch Air a Pro z roku 2022. Tento rok by k nim mali pribudnúť aj iPady a budúci rok ostatné produkty.

Využívaš produkty od Apple?


Chceš byť nonstop v obraze?

Zdroj: hashtag.sk, apple.com, geekbench.com, cnet.com
Odporúčame