Prasknutá guma aj orál môžu byť problém: Rozprávali sme sa s doktorkou na sexuálne ochorenia, čo pomôže okrem kondómu a celibátu?

Sexuálne prenosné choroby

Petra Milko sa zaoberá liečbou sexuálne prenosných ochorení (Zdroj: Unsplash/Deon Black)

#Poznáš ju ako Doktorkou z lásky. Petra Milko vypomáhala počas štúdia na strednej škole v hospici. Skúsenosť s ľuďmi v poslednom štádiu umierania ju motivovala k štúdiu medicíny.

Zakotvila pri dermatovenerológii, teda kožnom lekárstve, pod ktoré spadá aj liečba sexuálne prenosných ochorení (STD). Pani doktorky sme sa pýtali na to, ktoré sexuálne aktivity môžu byť nebezpečné, či ako riešiť prípadné podozrenie na pohlavnú chorobu. Ak vás zaujíma, či okrem celibátu a kondómu existuje iná efektívna forma prevencie, čítajte ďalej.


Julián založil výnimočný projekt, ktorý ťa veľa naučí: Čo majú spoločné sexuálna výchova a pápež?


Pri ktorých konkrétnych aktivitách možno infikovať partnera sexuálne prenosným ochorením?
Sexuálne prenosné ochorenia sa prenášajú akoukoľvek formou pohlavného styku – vaginálny, análny a orálny styk. Vo vzácnych prípadoch môže k prenosu dôjsť aj z kontaminovaných sexuálnych hračiek (sperma, vaginálny sekrét) pri ich priamom styku so sliznicami. Tiež je nutné dodať, že napr. HIV či žltačka sa prenášajú aj infekčnými ihlami pri aplikácii drog, poranení ihlou a pod. Možný je aj prenos z tehotnej matky na dieťa.

Čím všetkým sa možno nakaziť aj počas orálneho sexu?
V podstate väčšina chorôb STD sa dá preniesť aj orálnym stykom. Najčastejšie vidíme gonokokovú infekciu hrdla – kvapavku. Možná je i nákaza syfilisom či HIV pri poškodení sliznice v ústnej dutine (popraskané pery, afty, ranky a pod). To je vstupná brána pre infekcie. Orálnym sexom sa možno nakaziť aj herpesom, HPV či inými chorobami.

Ktoré sexuálne prenosné ochorenie možno považovať za nejnebezpečnejšie a prečo?
Nebezpečné je každé sexuálne prenosné ochorenie, najmä ak sa dlhodobo nerieši a nelieči. Ide o nepríjemné bakteriálne, vírusové a iné ochorenia, ktoré majú negatívny dopad na naše zdravie. Pri niektorých ochoreniach je liečba kratšia, jednoduchšia, s rýchlou rekonvalescenciou a bez väčších následkov — najmä, ak sa podchytí v počiatočnom štádiu.

Pri iných, ako sú napríklad syfilis či HIV, má liečba dlhodobejší charakter a môže mať nepríjemné následky. Pacientov treba dlhodobo sledovať a kontrolovať ich zdravotný stav, dynamiku a priebeh infekcie.

Podľa posledných štatistík prenášajú slovenskí muži skôr syfilis, ženy zase chlamýdiové choroby. Čo môžu tieto ochorenia spôsobiť v prípade, že sú neliečené?
Napríklad chronické zmeny na vnútorných orgánoch, postihnutie nervového systému, významné oslabenie imunity, zápalové procesy, sepsu až smrť.

Ktorá forma ochrany je pri STD najúčinnejšia? Existuje vôbec niečo iné okrem prezervatívu a celibátu?
Okrem prezervatívu a sexuálnej abstinencie je najúčinnejšia prevencia rozumné sexuálne správanie a monogamia, čiže nestriedanie sexuálnych partnerov. Najrozumnejšie je ísť sa otestovať vždy pred začatím nového vzťahu a pred prvým sexom, aby ste mali obaja čistý štít. Toto je samozrejme v ideálnom svete, ktorý neexistuje. Môžeme sa o to však pokúsiť.

Čo ak kondóm počas sexuálneho styku praskne? Za akých okolností môže hroziť nebezpečenstvo prenosu STD?
Tieto situácie sa stávajú, ak si nedáme pozor na expiráciu prezervatívu. Prípadne sa stáva, že ho ľudia veľmi dlho nosia v peňaženke, čo nie je najšťastnejšie miesto. Môže sa totiž znehodnotiť, napríklad mechanicky, teplom, atď.

Poškodenie kondómu môže nastať pri nesprávnej manipulácii či otváraní balenia. Treba si na to dať pozor, nerobiť nič v rýchlosti a pred použitím prezervatív skontrolovať. Ak sa už stane, že kondóm sa roztrhne, riziko nákazy závisí od veľkosti a miesta trhliny. Riziko prenosu je tam však vždy.

Ak chápem ako laik liečbu STD správne, všetky choroby okrem HIV sú liečiteľné. Mýlim sa?
HIV je v súčasnosti tiež dobre liečiteľné, samozrejme, ak liečba začne včas. Nefunguje to však tak, že užijem liek a choroby sa zbavím, ako je to u iných chorôb STD. HIV však nevieme úplne vyliečiť. Ide o doživotnú liečbu a jej cieľom je, veľmi zjednodušene povedané, zníženie množstva vírusu v krvi a s tým súvisiace dopady na zdravie. Aj HIV pozitívny človek však môže vďaka adekvátnej a včasnej liečbe žiť dlhý a plnohodnotný život.

Vírus HIV sa považuje skôr za problém homosexuálov. Do akej miery ohrozuje slovenské heterosexuálne páry?
Je pravda, že väčšina prípadov sa vyskytuje u mužov (podiel žien je len 10 – 15 %). Podľa dostupných údajov väčšina HIV infekcií bola do roku 2021 na Slovensku zaznamenaná v skupine mužov, ktorí mali sex s mužmi. Získanie nákazy homosexuálnym stykom bolo v 70 % prípadov. Heterosexuálnym stykom bolo prenesených 20 % infekcií. 

Ako často by sa mal mladý človek testovať na sexuálne prenosné choroby?
Ako som už povedala, v ideálnom svete pred začatím nového vzťahu, ešte pred prvým stykom. Inak je to veľmi individuálne. Ak ste mali styk s niekým, koho ste poznali len pár hodín, testy s odstupom aspoň 8 týždňov po tomto tzv. rizikovom správaní sú určite vhodné. Skôr sa infekcia syfilis a HIV v krvi neprejaví a výsledok môže byť falošne negatívny. Inak, samozrejme, hneď pri prvých príznakoch ochorenia, medzi ktoré najčastejšie patria výtok, vyrážka, bolesť alebo svrbenie. Ľudia, ktorí často striedajú partnerov, by sa mali testovať pravidelne.

Čo by mali mladí urobiť v prípade, že majú podozrenie na infekciu sexuálne prenosnou chorobou?
Kontaktovať čím skôr svojho lekára. Ženy gynekológa, muži urológa. Tiež sa môžete obrátiť na dermatovenerologickú ambulanciu.

MUDr. Petra Milko (Zdroj: archív PM)

Dal by si sa pred každým novým vzťahom automaticky otestovať na sexuálne prenosné choroby?

 


Chceš byť nonstop v obraze?

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame