Umelecké dielo alebo skutočné zábery z vesmíru? Poriadne sa priprav, tieto fotky ti vyrazia dych!

vesmír

Tieto fotky z vesmíru ti vyrazia dych (Zdroj: Unsplash/Aldebaran S)

#Zábery z vesmíru asi nikdy neprestanú udivovať. Ľudské videnie je síce obmedzené na špecifický rozsah vlnových dĺžok, ale to neznamená, že nikdy nepochopíme celú zložitosť svetla v našom vesmíre. Moderné prístroje môžu nahliadnuť do kozmu v režimoch, ktoré sú inak našim očiam neviditeľné, a ukážu nám nielen dynamiku hviezd, ale aj ich absolútne úžasnú krásu.

Práve takéto zábery sa objavili v novej zbierke z röntgenového observatória Chandra, ktorá kombinuje svoje údaje s inými nástrojmi pre pohľady na viacerých vlnových dĺžkach. Pretože rôzne vlnové dĺžky svetla majú rôzne energie, tieto obrázky nám môžu ukázať dynamiku kozmických objektov od nízkej energie po vysokú. To môže pomôcť vedcom odhaliť mechanizmy, ktoré stoja za dokonalou svetelnou šou.

Čo nájdeme na snímkach?

Na jednej zo snímok je viditeľný úkaz s názvom R Aquarii, ktorý mômžeme vidieť v röntgenovom žiarení z prístroja Chandra (fialová) a v blízkej infračervenej a optickej oblasti z Hubbleovho vesmírneho teleskopu (červená a modrá), je dvojica hviezd uzavretá v násilnom tanci smrti 650 svetelných rokov od Zeme. Jednou z hviezd je červený obor, známy ako premenná hviezda Mira, na samom konci svojej životnosti. Hviezdy tohto druhu už stratili najmenej polovicu svojho materiálu a keď pulzujú, dosahujú jasnosť tisíckrát vyššiu ako Slnko.

Druhá hviezda je biely trpaslík – „mŕtva“ hviezda, ktorá vyčerpala svoje jadrové palivo – a tiež sa toho veľa deje. Keď červený obor vyvrhne materiál, biely trpaslík ho zhltne. Materiál, ktorý „zožerie“ z červeného obra, sa hromadí na jeho povrchu a občas spustí obrovský termonukleárny výbuch, ktorý vymrští materiál do vesmíru. Táto násilná interakcia vytvára v hmlovine okolo dvojhviezdy oblaky prachu a plynu, ktoré sú rozvírené ich gravitačnými interakciami a výbušnými rázovými vlnami.

Budúcnosť hviezd v našej galaxii

Na snímkach môžeme vidieť množstvo ďalších vesmírnych úkazov, ktorých podrobnejšiu charakteristiku nájdeš tu. Namerané rôzne vlnové dĺžky môžu odhaliť, čo sa v skutočnosti deje v rozpínajúcom sa oblaku, ktorý pozostáva z vnútorností mŕtvej hviezdy.

Z kombinácie všetkých údajov sú vedci schopní identifikovať rôzne prvky v rámci výbuchu. Samotné údaje Chandra odhalili, že explodujúca hviezda odpálila 10 000 hmôt síry zo Zeme; 20 000 hmotností Zeme kremíka; 70 000 zemských hmotností železa; a 1 milión zemských hmotností kyslíka.

Toto je dôležitá informácia, pretože nám hovorí o tom, aké prvky boli prítomné vo hviezde, keď zomrela. Na druhej strane môžu vedci tieto údaje použiť na to, aby sa dozvedeli viac o hviezde, keď ešte horela. Môžu tak predpovedať budúcnosť podobných hviezd v našej galaxii.


Buď s nami aj na Instagrame a dozvieš sa o každom novom článku ako prvý!

Zdroj: hashtag.sk, sciencealert.com
Odporúčame