Ako študent môžeš podnikať aj pracovať a štát ti zaplatené dane vráti: Čo treba urobiť, aby si peniaze získal späť?

vrátenie daní študentom

Ako študent môžeš podnikať aj pracovať (Zdroj: Unsplash/brooke-cagle)

#Podľa posledných prieskumov pracuje popri štúdiu na strednej či vysokej škole takmer 75 % študentov. Oplatí sa viac privyrábať si popri škole na dohodu či živnosť? A ako štát pošle späť do tvojho vrecka časť daní, ktoré ti strháva z výplatnej pásky?

Tri typy dohôd

Ako študent môžeš pracovať na plný či skrátený úväzok na 3 typy zmlúv. Počet hodín, ktoré chceš odpracovať, v princípe rozhodne o tom, ktorý druh dohody ti vyhovuje najviac.

  • dohodu o vykonaní práce
  • dohodu o brigádnickej práci študentov 
  • dohodu o pracovnej činnosti

Podpísaním dohody o brigádnickej práci študenta môžeš odpracovať až 20 hodín týždenne. Keďže do Sociálnej poisťovne ťa prihlási aj odhlási zamestnávateľ, prakticky neriešiš žiadne administratívne povinnosti. Zmluvu jednoducho podpíšeš a hotovka.

Výhodou je, že ak ako dohodár zarobíš mesačne do 200 eur, štátu necvakáš žiadne odvody! Zamestnávateľovi však musíš odovzdať vyplnené a podpísané Oznámenie a čestné vyhlásenie k dohode o brigádnickej práci študenta. Ak máš takéto brigády tri, výnimku z odvodov si môžeš uplatniť len na jednu z nich!

Všetko, čo zarobíš nad 200 eur, už podlieha povinnému 7 percentnému zdaneniu (3 % na starobné, 4 % na invalidné poistenie).

Dohoda o pracovnej činnosti ti umožní pracovať maximálne 10 hodín týždenne, no a pri dohode o vykonaní práce môžeš pokojne makať aj nárazovo, avšak nie je viac ako 350 hodín v jednom kalendárnom roku!


Úspešná Slovenka rozbehla vlastný biznis: Všetko začalo jednou fotkou na Facebooku!


Živnosť ako alternatíva

Ak to s prácou a zarábaním myslíš vážne, jednou z možností je aj zriadiť si živnosť. Na vybavenie potrebných záležitostí so slovenskými úradmi si vyhraď pár popoludní, no na konci dňa sa ti živnosť môže skutočne oplatiť.

Ako študent budeš totiž prvé dva roky plne oslobodený od platenia zdravotných odvodov a čo sa týka sociálnych odvodov – tie budeš cvakať až v druhý rok podnikania a aj to iba v prípade, že si počas prvého roku zarobil viac ako 6 552 eur. Ak to bolo menej, aj druhý rok podnikania máš daňové prázdniny. Navyše, ako študent-živnostník máš pracovnú dobu prakticky neobmedzenú!

Ako nepreplácať dane

Ak chceš, aby ti štát vrátil všetky dane, ktoré ti ako študentovi patria, musíš ho o to požiadať. Stačí, ak si raz do roka podáš daňové priznanie (DP). Povinnosť podať DP ti vzniká automaticky, ak tvoje zdaniteľné príjmy uplynulý rok prekočili hranicu 2 255,72 eur.

Na Slovensku je našťasie nezdaniteľné minimum 4 511,43 eura, takže ani pri vyššom príjme o svoje preddavky na dani z príjmu neprídeš.

Ak ešte stále študuješ a pracuješ, odborníci odporúčajú podať daňové priznanie aj v prípade, že tvoje príjmy za uplynulý rok neprekročili sumu 2 255,72 eur. Podanie daňového priznania je vtedy dobrovoľné, no ak ho úradom nepošleš, štát ti sám od seba daňový preplatok nevráti!

Zdroj: Hashtag.sk
Odporúčame