Čo potrebuješ na ťaženie kryptomeny a kedy vyťažia posledný bitcoin? Máme návod aj odpovede!

bitcoin

Na svete sa zrodil nový krypto filantrop (Zdroj: Freepik/pvproductions)

#O základných princípoch, na ktorých funguje ťažba bitcoinu, sme už písali. Ako však ťažiť kryptomeny v praxi a čo všetko na to budeš potrebovať?

Výkonný stroj

V prvom rade si budeš musieť zadovážiť ťažobný stroj. Kedysi sa dali bitcoiny a ďalšie kryptomince ťažiť aj na obyčajných počítačoch a neskôr pomocou grafických kariet, aktuálne si s jedným ani druhým riešením neškrtneš. Okej, síce niečo vyťažíš, ale pôjde o zanedbateľné množstvo a bude to trvať dlho. Ťaženie dnes beží na komplikovaných špecializovaných strojoch, ktoré sú určené iba na túto činnosť — teda ťažbu bitcoinu alebo iných mien fungujúcich na rovnakom algoritme.

Tento špecializovaný hardvér sa volá ASIC (Application-Specific Integrated Circuit chips) a je pomerne drahý, zato veľmi rýchly. Pri správnom výbere zariadenia treba hľadieť hlavne na výkon, cenu a spotrebu elektrickej energie.

Výkon ASIC, teda hash rate, určuje, koľko pokusov na vyriešenie krypto-bloku stroj zvládne za sekundu. Tie najrýchlejšie mašinky zvládnu dnes aj viac ako 1000 pokusov za sekundu (!) a stoja tisíce eur. Každú chvíľu sa na trh dostávajú čoraz rýchlejšie stroje, no dopyt je naozaj veľký a rátať treba aj s ďalšími výdavkami a aspektami ťaženia.

Kľúč, ktorý nechceš stratiť

Druhým krokom v tvojej virtuálnej baníckej kariére je založenie peňaženky pre kryptomenu, ktorú budeš ťažiť. Niekam predsa tie zarobené mince treba uložiť, no nie? Keďže samotné mince sú technicky súčasťou block-chainu, peňaženka plní funkciu tvojho krypto-bankového účtu a vďaka nej možno s vyťaženými mincami manipulovať. Každú odomyká takzvaný privátny kľúč. Spravidla ide o dlhočiznú unikátnu kombináciu znakov, napríklad 5Kb8kLf9zgWQnogidDA76MzPL6TsZZY3. Takýto kľúč si treba starostlivo uchovať, pretože ak ho stratíš, k svojmu virtuálnemu bohatstvu sa už nikdy nedostaneš!


Krypto a ekológia: Zistili nečakanú pravdu o dopadoch ťažby kryptomien na životné prostredie


Zváž spoluprácu

Keď budeš mať stroj a peňaženku, príde na rad otázka, či chceš krypto ťažiť sám alebo budeš spolupracovať s inými ťažiarmi v takzvaných mining pooloch. Vec sa má tak, že kryptomeny ako bitcoin sa dnes ťažia v domácich podmienkach ťažko. Okrem teba totiž v sieti pôsobia stovky tisíc, ak nie milióny ďalších ASIC mašiniek. O ťažobných farmách si už tiež asi niečo počul. Ak nie, prinajmenšom už vieš, že existujú.

Mining pool preto môže byť riešením. Ťažiari takto znásobujú svoj výkon a v prípade získania bitcoinu si zárobok delia podľa množstva výkonu, ktorý každý ťažiar poskytol. Príjem kryptomincí je nižší, ale zato pravidelný. Nevýhodou môže byť povinnosť odvádzať prevádzkovateľovi poolu poplatky. Štandardne ide o jednotky percent.

Správny softvér

Posledným krokom je výber softvéru, ktorý ťa pripojí k block-chainovej sieti. Program monitoruje tvoju ťažiarsku aktivitu a zdieľa tieto údaje s ďalšími účastníkmi procesu.

Ťažobný stroj strč do zásuvky, prepoj s kompom, nainštaluj ťažobný softvér a hurá do práce! Ak ti vŕta v hlave otázka, kedy bude vyťažený posledný bitcoin a čo sa bude diať potom – aj na tú máme odpoveď. „Odhaduje sa, že približne v roku 2140 bude vyťažený posledný bitcoin,“ hovorí bitcoin edukátor Dušan Matuška. Čo bude potom? „Ťažba bitcoinu nie je len o tvorbe bitcoinu, ale hlavne o zoraďovaní transakcií a zabezpečovaní siete. Proces ťaženia bude pokračovať, pričom mineri nebudú odmenení novými bitcoinami, ale transakčnými poplatkami.“

Zdroj: Hashtag.sk
Odporúčame