Dá sa oddialiť menštruácia a je to vôbec bezpečné? Opýtali sme sa vzťahovej a sex koučky

kalendár

Je oddialenie menštruácie bezpečné? (Zdroj: GettyImages)

Zdravím,

dá sa oddialiť menštruácia alebo zmeniť môj cyklus? Chystáme sa na náročnejšiu turistiku a nechcem riešiť vložky a tampóny. Aké mám možnosti? A nie je to nebezpečné?

Barbora


#Okolo menštruácie prevláda ešte stále veľké tabu, čo osobám s maternicami rozhodne nepomáha pri budovaní zdravého vzťahu k vlastnému telu a k pozitívnemu postoju k menštruácii a jej prežívaniu na psychickej a fyzickej úrovni. Prvá osoba, ktorá spomenula a vyslovila nahlas slovo perióda v národnej televízii, bola Courtney Cox (Monika zo seriálu Priatelia), a to v roku 1985. Áno, menštruácia tu bola už pred rokmi, len sa o nej nehovorilo.

Našťastie, veci sa pomaly menia, avšak stále máme niekde zakódované, že sa o tom nehovorí, že je to hanba, že by sme nemali robiť určité činnosti počas menštruácie.

Poznaj svoje možnosti

Dnes existujú rôzne pomôcky, ktoré sú nielen ekologické v porovnaní s bežnými tampónmi alebo vložkami, ale aj bezpečné a bránia pretečeniu menštruačnej tekutiny.

Menštruačný kalíšok alebo menštruačné nohavičky

Sú možnosti, ktoré majú schopnosť absorpcie až 12 hodín. Kalíšok má kapacitu 15-50ml (okolo 10 čajových lyžičiek), nohavičky okolo 15ml. Výhoda pri používaní kalíšku je, že obsah stačí vyliať do prírody, toalety, záleží, čo máme po ruke a následne umyť pomocou fľaše s vodou alebo na toalete, ak je nablízku a kalíšok je pripravený znova k použitiu. Pri správnom zavedení ho nie je cítiť.  

Sleduj si svoj cyklus

A následne podľa toho plánuj. Ak sa cítiš nekomfortne plávať/dlho chodiť s tampónom alebo kalíškom, sledovanie cyklu vie predísť týmto situáciám a naplánovať si aktívnejšie činnosti mimo menštruácie. Ak je menštruácia nepravidelná a nepredvídateľná, čo je bežné v dospievajúcom období, sledovanie cyklu tiež pomôže pri akýchkoľvek problémoch, ktoré sa vedia odhaliť včas a následne môžu riešiť s gynekologičkou/gynekológom. Takisto sa dá sledovať aj sila prietoku, prípadná bolesť, nálady či rôzne variácie v cykle, informácie dôležité pre odborníka. Sledovanie cyklu pomôže pochopiť, čo je normálne pre tvoje telo.

V dnešnej dobe na sledovanie cyklu máme veľa možností či je to už klasický denník, appka (odporúčam Flo/Clue), alebo lunárny kalendár. Normalizujeme menštruáciu aj tým, že sa o nej budeme otvorene rozprávať s priateľmi, na štýl: Ten týždeň budem mať menštruáciu, môžeme výlet naplánovať o týždeň neskôr?

Ak máš partnera/partnerku, zdieľaj menštruačný kalendár s ním/s ňou. Pomáha to nielen pri plánovaní rande, ale zároveň druhá strana vie, kedy príde obdobie, keď nás ovládnu hormóny, keď potrebujeme viac nehy, súcitu, pochopenia. Ak sa spolu pravidelne hádate raz do mesiaca, rozhodne zdieľaj kalendár.

Ešte k bolestiam, ak ich máš, ber ich vážne. Vsugerovalo sa nám, že menštruáciu musíme “prežiť”, že sa s tým nedá nič robiť, lenže na tvojej bolesti záleží. Bolesť v panvovej oblasti, v oblasti krížov, v podbrušku môžu poukazovať na menštruačné poruchy a treba sa poradiť s odborníkom či je všetko v poriadku. Silná bolesť alebo krvácanie, ktoré spôsobujú, že vynechávaš pravidelné činnosti ako škola/práca, cvičenie (správne cvičenie pomáha uvoľňovať svaly a tým pádom zmierňuje bolesti pri menštruácii), nie sú normálne a dajú sa liečiť.

A čo hormóny?

Náš menštruačný cyklus sa riadi našimi hormónmi. Fyzická skúsenosť s menštruáciou, ako je krvácanie, kŕče, emočné výkyvy, plné prsia, toto všetko závisí od množstva hormónov, ktoré naše telo v danom okamihu uvoľňuje. A cyklus diktujú najmä dva hormóny.

Estrogén stimuluje rast výstelky maternice, zatiaľ, čo progesterón tento rast reguluje. Nájdenie správnej antikoncepcie pre tvoje telo môže chvíľu trvať, a preto treba sledovať akékoľvek nežiaduce zmeny a konzultovať ich s gynekologičkou/ gynekológom, aby sa mohla antikoncepcia správne nastaviť. 

Ako to funguje

Tradičné metódy antikoncepcie, vrátane antikoncepčných tabletiek, antikoncepčnej náplasti a vaginálneho krúžku, boli navrhnuté tak, aby sa používali spôsobom, ktorý napodobňuje prirodzený menštruačný cyklus. Tradičné balenie tabletiek obsahuje štyri týždne, 28 piluliek, ale iba prvé tri týždne obsahujú hormóny, ktoré aktívne potláčajú plodnosť. Tabletky na štvrtý týždeň sú neaktívne. Krvácanie, ku ktorému dôjde v týždni, keď užiješ neaktívne tabletky, sa nazýva krvácanie z vysadenia, čo nie je to isté, čo bežná menštruácia. Toto je reakcia tela na zastavenie hormónov.

Ak berieš antikoncepciu, vieš si ju relatívne bez problémov oddialiť alebo dokonca stopnúť tak, že budeš po 21 dňoch jednoducho pokračovať v užívaní piluliek. Menzes nastúpi, až, keď si spravíš plánovanú prestávku. Všeobecne sa neodporúča vynechávať dlhšie obdobie, ale všetko závisí od tela a je nutné to konzultovať s lekárom/lekárkou.

Druhou možnosťou sú gestagénové hormonálne tablety, ktoré začneš brať po dohode s gynekológom/ gynekologičkou niekoľko dní pred predpokladaným prvým dňom menštruácie. Menštruácia sa tak dá posunúť približne o dva týždne. Tento spôsob však vie viac rozhádzať cyklus alebo zosilniť predmenštruačný syndróm.

Bezpečnosť na prvom mieste

Ak tvoj lekár/-ka povie, že je pre teba v poriadku užívať hormonálnu antikoncepciu, pravdepodobne je bezpečné ju použiť aj na oddialenie menštruácie. Táto téma je však kontroverzná a odporúča sa konzultácia pred plánovaním oddialením, aby sa určilo, ktorá možnosť je pre teba najvhodnejšia. 

Sex počas menštruácie

Sex počas menštruácie je úplne v poriadku a posilňuje pozitívny vzťah k vlastnému telu, ako aj k menštruácii. Sex je chaotický. Rob to, čo je pre teba a tvojho partnera/tvoju partnerku príjemné. Menštruačný cyklus je prirodzená súčasť života. Začni si všímať zmeny, ktoré sa dejú v tele počas celého cyklu z fyzickej a emocionálnej stránky. Pomáha to prijať cyklus a samotnú menštruáciu a budovať k nim zdravý postoj.   


Ak máš otázku, prípadne hľadáš podporu pri riešení problému týkajúceho sa sexuality, intimity a vzťahov, kontaktuj vzťahovú a sex koučku Simonu. Pokojne sa jej ozvi priamo na e-mail hello@simonamacorova.com, cez Instagram, alebo Facebook.

Zdroj: hashtag.sk, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, healthline.com
Odporúčame