Tvoja milovaná Kofola vznikla z núdze: Nemali sme americké nápoje, uvarili sme si vlastný!

Čapovaná Kofola

Kofola je najobľúbenejší nealkoholický nápoj Slovákov (Zdroj: Wikimedia)

#Kofola je stálicou na trhu, ktorú nájdeš snáď v každom (lepšom) podniku. V niektorých predávajú síce aj jej napodobeniny, avšak originál je len jeden. Čo sa skrýva za úspechom nášho najznámejšieho nealkoholického nápoja?

Na začiatku bol sirup

Aj keď sa originálna Kofola začala vyrábať až v roku 1950, nápad na výrobu sirupu s obsahom extraktu semien kolovníka sa zrodil už v roku 1887. Stál za ním lekárnik Gustav Hell, ktorý okrem cukroviniek vyrábal aj sirup Hell (Syrupus Colae compositus). Zaujímavosťou je, že pôvodne sa sirup s obsahom koly používal predovšetkým na terapeutické účely. Jeho pozitívny účinok na zdravie však dosvedčili viaceré štúdie. Ale poďme sa posunúť v čase k samotnému zrodu milovanej Kofoly.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Prague Urban Adventures (@pragueurbanadventures),

Receptúru vymýšľali 2 roky

Zatiaľ, čo sa v zahraničí tešili z Pepsi či Coca-Coly, vo vtedajšom Československu neexistovala žiadna alternatíva k týmto podpultovým nápojom. Preto v roku 1957 z najvyšších miest vyšiel jasný pokyn: Vytvoriť kolový nápoj, ktorý by dokázal konkurovať zahraničiu. Nešlo to však jednoducho. Samotná receptúra je zahalená rúškom tajomstva a vedeckému tímu na čele s docentom Blažekom to trvalo 2 roky, kým sa im podarilo vytvoriť unikátnu chuť Kofoly. Mimochodom, tá pôvodne niesla názov sirup Kofo a farmaceut Blažek receptúru vytváral v malom kastróliku na elektrickom variči.   

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Przepis na trening (@przepisnatrening),

Prísne strážené tajomstvo

Počas komunizmu Kofole naozaj išla karta. Nápoj sa tešil veľkej obľube a stal sa „našou“ alternatívou ku Coca-Cole, ktorá sa dala kúpiť len v Tuzexe. Kofole, ktorú vyrábala opavská firma Galena, sa dokonca darilo tak dobre, že koncom šesťdesiatych rokoch sa minuli ingrediencie Tie sa museli dovážať zo zahraničia. Samozrejme, len zo spriatelených krajín. A z čoho sa skladá? Toto tajomstvo pozná len 6 ľudí. Jedným z nich je Jaroslav Knap, ktorý prezradil, že Kofola okrem iného obsahuje karamel, výťažky listov jahôd, malín a černíc.

Za 60 rokov sa receptúra Kofoly takmer nezmenila, len sa upravila technológia výroby. Listy a semená nahradili prírodné silice, čo uľahčilo celý proces. Od roku 2004 uzreli svetlo svetla nové príchute, ako napríklad Kofola Citrus, Kofola Škoricová, Kofola Višňová, Kofola Bez cukru, Kofola Vanilková a ďalšie. Niektoré z nich sa objavili ako limitované edície, zatiaľčo z iných sa stali stálice.

Narozdiel od najväčších zahraničných konkurentov, Kofola neobsahuje kyselinu fosforečnú, má až o 30 percent menej cukru ako Coca-Cola, no na druhej strane má vyšší obsah kofeínu (15 mg/100 ml).

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Moritz | 2️⃣2️⃣ | Austrian 🇦🇹 (@moritz_aurelius),

Vzostupy a pády

V 70. rokoch Kofola zažívala doslova boom, ročná produkcia dosiahla takmer 180 miliónov litrov. Napriek tomu po roku 1989 nastali pre ňu ťažké časy. Pád komunizmu spôsobil, že Pepsi a Coca-Cola sa stali prístupnejšie aj pre našincov a záujem o Kofolu značne poklesol. Práve v tomto období sa začali vyrábať rôzne nápoje, ktoré ju chuťovo pripomínali, čo taktiež veľmi nepomohlo.

Našťastie v roku 1993 prišla záchrana. Spoločnosť Santa nápoje, ktorá vyrábala Kofolu, kúpila grécka rodina Samarasovcov. Odvtedy sa firme postupne začalo dariť. Mnohých z nás získala nielen vynikajúcou chuťou, ale aj skvelými reklamami. Notoricky známa je napríklad táto vianočná, ktorá nás tak skoro neomrzí.

Zdroj: kofola.sk, poradca.sk, cas.sk
Odporúčame