#Každá krajina má svoje osobité zvyky a pravidlá, preto by si sa pred cestou do zahraničia mal dobre uistiť o tom, aké potraviny si vo svojej destinácii budeš vedieť zohnať. V mnohých krajinách totiž majú v oblasti gastronómie vlastné štandardy a zákony, ktorými sa vlády snažia podporovať zdravý životný štýl a upravovať stravovacie návyky.
Možno ťa prekvapí, že niekde si nebudeš môcť kúpiť obyčajné žuvačky, inde je ale v prípade núdze dovolené kradnúť. Poď sa s Hashtagom pozrieť na tie najzvláštnejšie pravidlá týkajúce sa potravín v rôznych krajinách, ktoré ale majú celkom logický základ!
1. V Taliansku je dovolené ukradnúť jedlo
Už Victor Hugo poukázal vo svojej knihe Bedári (1862) na nespravodlivosť právneho systému, ktorý kriminalizuje chudobu a to, k čomu môže doviesť utrápených a vyhladovaných ľudí. V Taliansku sa rozhodli s týmto problémom rázne pohnúť a od roku 2016 sa hladujúci ľudia, ktorí ukradnú malé množstvo jedla, potrebného na prežitie, nemusia obávať väzenia.
V historicky prvom prípade, ktorý zmenil talianske súdnictvo, bol z ukradnutia syra a klobásy obvinený bezdomovec. Súd ale prihliadol na to, že muž sa zmocnil len množstva potravín, nevyhnutného na jeho okamžité prežitie, a že v danej chvíli bol skutočne v stave núdze, preto mu za krádež neudelil žiaden trest.
2. Durian nemôžeš v Singapure jesť na verejnosti
Kráľ ázijského ovocia je známy svojím extrémne výrazným aromatickým zápachom, ktorý môže byť pre mnohých takmer neznesiteľný. Napriek jeho svetovej popularite sa v Singapure rozhodli zakročiť v prospech tých, ktorým zápach durianu prekážal. Vychutnať si ho teda môžeš len v súkromí, pretože na verejných priestranstvách a vo verejnej doprave je jeho konzumácia zakázaná.
3. Vo Francúzsku bojujú proti kečupu
Stravovacie návyky si osvojujeme už v ranom detstve, a preto je dôležité, aby sme si budovali pozitívny vzťah ku zdraviu prospešným potravinám. Vo Francúzsku sa preto rozhodli bojovať proti konzumácii kečupu, ktorý je známy ako nesmierne sladká korenina, ktorá navyše kazí chuť mnohým skvelým špecialitám.
Najjednoduchším krokom, ako sa postupne zbavovať kečupu, bolo zakázať ho v školských jedálňach. Schválila sa však len jedna výnimka a ňou je podávanie tohto druhu paradajkovej omáčky s hranolkami, a to maximálne raz do týždňa.
4. Obaly cereálií bez maskotov
Mnohí si pri predstave konkrétnych cereálií vzápätí vybavujeme aj ich maskotov, od hnedého zajaca či psa v žltom tričku, po smejúce sa škoricové štvorčeky. Kreslené postavičky sú skutočne skvelou reklamou, hlavne si dieťa v obchode túži domov vziať každú z tých krásnych farebných postavičiek, bez ohľadu na to, či má vlastne chuť na cereálie. Tie častokrát obsahujú nesmierne množstvo cukru, ktorého konzumácia preukázateľne súvisí s obezitou.
V Čile sa proti vysokému výskytu tohto ochorenia u detí rozhodli bojovať nekonvenčným spôsobom. Spoločnostiam zakázali uvádzať na krabiciach s cereáliami maskotov, v nádeji, že produkt bude pre deti menej lákavý. K podobnému kroku len pred pár rokmi pristúpilo aj Mexiko, no zákaz by nemusel ostať len pri týchto krajinách.
5. M&M’s konkurovali domácej špecialite
Predaj pestrofarebných cukroviniek M&M’s je vo Švédsku zakázaný z pomerne zábavného dôvodu. Dizajn ich loga „m“ je totiž veľmi podobný tomu, aké má národná pochúťka Marabou, no ľahko zameniteľné sú aj vďaka žltej farbe obalu.
6. V Singapure zakázali predaj žuvačiek
Singapur chcel týmto zákonom zrejme skoncovať s problémom lepkavých a nehygienicky vyzerajúcich žuvačiek, ktoré mnohí turisti, ale aj domáci obyvatelia, hádzali na chodníky. V roku 1992 preto zákonodarcovia zakázali predaj a samotný dovoz žuvačiek do krajiny. V roku 2004 došlo k miernemu uvoľneniu a tento tovar sa mohol predávať na lekárske účely, napríklad v podobe nikotínových žuvačiek.
7. Francúzske bagety nesmú obsahovať konzervanty
Taliani nedajú dopustiť na svoju tradične pripravovanú pizzu, no a Francúzi si potrpia na chrumkavé bagety. Tie sa stali akýmsi symbolom ich kuchyne, a preto si dávajú záležať aj na ich kvalitnej príprave. Francúzsko v roku 1993 zaviedlo dekrét, ktorý upravuje postup pri príprave a predaji tohto pečiva.
Tradičné bagety sa podľa neho musia vyrábať v rovnakých priestoroch, akých sa následnej predávajú. Zároveň ich zloženie musí pozostávať len zo 4 ingrediencií, a tými sú pšeničná múka, voda, droždie a soľ. Pravá bageta nesmie byť v žiadnej svojej fáze mrazená a obsahovať konzervačné látky. S vysokou pravdepodobnosťou tak dôjde ku jej znehodnoteniu už do 24 hodín.
8. Staré pečivo nesmieš hádzať holubom
Benátky sa rozhodli upraviť zákony týkajúce sa stravovania aj pre zvieratá, a to tie, ktorými je talianske mesto postihnuté najviac. Holuby sa zvyknú zhromažďovať na veľkých námestiach, kde znečisťujú sochy, chodníky a parky. Ich populáciu sa Benátky rozhodli znížiť zákazom kŕmenia, takže za hádzanie pečiva po dátume spotreby vtáctvu, by ti v meste hrozila pokuta.
Zdieľať na