#Donáška jedla a polemiky o tom, či to je vhodný spôsob servisu, boli odjakživa témou v gastre. Nemalo by ísť jedlo na tanier priamo po uvarení? To už ani nehovorím o tom, že aj samotný tanier by mal byť nahriaty, že obrovskú rolu pri zážitku hrá obsluha a pod. Existuje vhodný obal, v ktorom jedlo neutrpí? Ako ho dodať zákazníkovi efektívne a rýchlo? Ako ho naložiť, aby aj vyzeralo?
Toto všetko síce boli témy oddávna, ale nikto ich veľmi neriešil, pretože donáška bola v zásade len z núdze cnosť obmedzená na pizzu a „čínu“, keď sa nám nechcelo ísť von. Neskôr začali vznikať portály na doručovanie jedla, ktoré chceli prelomiť bariéru logistiky, ale prevádzky zamerané na kvalitné jedlo, suroviny či zážitok ostávali naďalej mimo a sústredili sa na servis zákazníkovi v reštaurácii.
Zmenil to covie, lockdowny a nutnosť prispôsobiť sa a hľadať riešenia. Veľa prevádzok prepadlo do depresie a nadávania na celý svet. To je čiastočne pochopiteľné, ale podmienky sa zmenili pre všetkých rovnako a každý mal rovnaké možnosti. Či už na zmenu myslenia, či komunikáciu na sociálnych sieťach, ktorá je tak mocným nástrojom na získanie zákazníka. A možno sa práve začal čistiť trh.
Iní sa rozhodli hľadať riešenie a zo dňa na deň zmenili fungovanie. Menili sa lístky, ponuka sa prispôsobovala donáške. Zrazu sa začalo rozmýšľať, ako sa dostať k zákazníkovi aj v takejto situácii. Pomaličky sa prichádzalo na to, že aj donáška sa dá robiť vkusne, lákavo a kvalitne. Nové druhy obalov, ktoré umožnili doručiť jedlo pekne naservírované a v pomerne vysokej kvalite, či prispôsobenie lístka jedlám, ktoré donáškou príliš neutrpia. Za toto patrí všetkým veľká vďaka.
A každý z nás môže v týchto časoch podporiť svoj obľúbený podnik. Ten vďaka tomu a svojej snahe prispôsobiť sa dokáže prežiť túto dobu a cítiť našu podporu. Objednávajme, označujme na sociálnych sieťach a hovorme priateľom, čo dobré a odkiaľ sme jedli. Nie je to hanba podeliť sa s fotkou a označením podniku – práve naopak, je to ocenenie ich veľkej snahy. Aj vďaka tomu sa podniky nemusia spoliehať na neefektívnu a skoro neexistujúcu pomoc od štátu a môžu nám naďalej variť chutné jedlá.
Ázia
Panázijská fúzia, teda spojenie ázijských a európskych chutí z tých najkvalitnejších možných surovín. A kopec hravosti a umenia. To je Iasai. Aj tu sa prispôsobili donáškovej dobe a zvládajú ju perfektne. Ich moderné prevedenia gyoz, sushi či tatarákov z rôznych rýb, alebo extrémne chutné dezerty sú vždy nevšedný zážitok. Rozhodne treba skúsiť padrone papričky, gyozu s údenou repou či dnes už legendárne matcha veterníky.
Toto je pre mňa asi najlepšia India v Bratislave. Jedlá sa na nič nehrajú a sú presne tým, čo od nich očakávaš. Chute sú autentické a len málo prispôsobené Európanovi. Ich jahňací madrasi mutton v kokosovej pálivej omáčke a butter naan je absolútné indické nebo.
Jednoduché a autentické kórejské jedlá. Občas pri zapojení štipky fantázie spozoruješ podobnosť so slovenskou kuchyňou. Či už je to kvasená kapusta, či mleté hovädzie. Rozhodne odporúčam nevynechať bibimbap – miska s hovädzím mäsom a jaeyuk – bravčové mäso v omáčke pripomínajúcej lečo.
Jeden z mála zástupcov tak málo známej a tak chutnej blízkovýchodnej kuchyne. Kopec krásnych korenín a skvelé jedlá. Toto ponúka malé rodinné bistro kúsok od centra. Hummus, shawarma a fantastický dezert katayef sú jedlá, ktoré si tu rozhodne užiješ.
Zopár ďalších tipov:
17 tipov na výborné raňajky v Bratislave podľa foodblogera Čiližrúta: Vyberieš sa na ochutnávku?
Známe chute, lokálne suroviny
Aj jedna z najlepších slovenských reštaurácií sa prispôsobila dobe a ponúka take-away. Donáška od nich je oslava gastronómie Každé jedlo je premyslené, perfektne do vhodného obalu naservírované. Ich doménou sú lokálne suroviny a známe chute v modernom šate. A robia to neskutočne dobre. V „logdánovej“ dobe zaradili aj burgre a okamžite sa zaradili medzi tie najlepšie, čo sa dajú dostať. Lístok sa mení skoro stále, ale vždy stoja za ochutnanie jedlá s hľúzovkou, bezmäsité variácie či parádne dezerty.
Podnik s hravým rukopisom talentovaného a vždy usmiateho sympoša Petra Slačku. Asi ako prvý v BA začal s modernizovaním slovenských chutí do hravých, farebných a nekompromisne chutných kreácií. Počas lockdownov tiež zaradili dnes už ikonický Slačka burger, ktorý neslobodno vynechať. Ak ešte bude možnosť, za pozornosť stojí kombinácia halászlé, krevety a držky – BUM.
Táto bratislavská inštitúcia, vývarovňa s návykovým jedlom na stojáka taktiež nezaspala dobu a začala s donáškou. Jedlá ako od babičky v tej najlepšej možnej kvalite a zároveň v tej najprostejšej a najčistejšej verzi. Držková a „francuzáky“ sú kombo, na ktoré sa nezabúda.
Už názov prezrádza, že na tomto mieste v historickej budove na pešej zóne sa robí poctivé remeslo. Kuchárske, pekárske či cukrárske. V bistre sa pripravujú jednoduché jedlá v jemne severskom štýle. Sú zamerané na zero waste, fermentovanie, lokálne suroviny a krásne, výrazné chute. Pečú neskutočné chleby a sladké pečivo. Za mandľovým croissantom či škoricovým drdolom sa oplatí merať aj dlhšia cesta. Juice shop zas vyrába najrôznejšie kombinácie štiav a zeleninovo-ovocných šotov, sendviče či bezmäsité obedy. Za objednávku stojí aj hovädzí sendvič či výborné tekvicové curry.
Zopár ďalších tipov:
Pizza e pasta
Domáce cestoviny, talianskym šmrncom lákavé jedlá a skvelá pizza. To je miesto na Palisádach, odkiaľ sa rozhodne oplatí objednať a ochutnať. Za pozornosť rozhodne stojí jedno z najlepších aglio olio, aké som jedol.
Toto je príklad, ako sa robí prispôsobenie dobe. Chalani v tomto stánku mali úspešné NYC Corner hotdogy. Tie fičali najmä na festivaloch, ktoré sú, samozrejme, pasé. Porozmýšľali, testovali a prišli s kváskovou pizzou. Má fantasticky jemne chlebovú chuť, chrumkavé okraje a skvelé kombinácie na vrch. Klasika pre mňa je diavola a výborné je aj ich tiramisu.
Chlapci prišli v máji, uprostred zúriacej pandémie, s prvým pizzatruckom u nás. A vzali to z ostra. Pec na drevo na 500⁰C, vymakané cesto, špičkové suroviny a najlepší paradajkový základ v BA. Pizza je neapolského typu s veľkými, nadýchanými a chrumkavými okrajmi. Určite treba ako prvú dať Di Bufala.
Zopár ďalších tipov:
San Marten Bar & Restaurant, Antica Toscana, Gatto Matto, Con Forchetta, I Nonni Cremeria, Pane & Olio
Guilty pleassure/Americké chute
Dlhodobo jeden z najlepších burgrov v Bratislave, ktorý udáva trendy. Vymakané mäso, vždy ružové a šťavnaté, skvelá brioška, bombové omáčky a fantastická nakladaná zelenina. Môže toto nefungovať? Asi ťažko. K tomu chrumkavé hranolky, ktoré prežijú aj donášku, a už len sa poriadne zašpiniť. Tip – Bluecheese – veľká prasárna.
Autentické mexické chute. Buritá, tacos a quessadillas. O toto sa u fellas už pár týždňov stará rodený Mexičan, sympoš Roberto. A robí to sakra dobre a chutne. Používa mexické suroviny, postupy a srdiečko a je to poznať. Ak bude v ponuke, tak odporúčam klasiku tacos al pastor, pecka!
Zopár ďalších tipov:
Grizzly tacos, Smoking Bob, Quinsboro, Carioccas, Mäso od Romana, El Gaucho, Daj Si! – ToastHouse, Fat Louis Burger
Chutné misky
Pre mňa jeden z prototypov jedla vhodného na donášku. Miska nabitá chuťami a farbami. Ryža, kuskus alebo ich kombinácia ako základ. Na to mäso a neskutočné množstvo kombinácií príchutí. Ale nielen tak hocijakých. Kombinujú sa tu zeleniny s ovocím, chute a textúry, často sa používa môj obľúbený kel. Toto rozhodne potrebuješ skúsiť.
Lokal okrem parádnych burgrov a skvelých raňajok a kávy robí aj fantastické mäsové aj nemäsové ryžové misky. A tá najdokonalejšia je hovädzia. Kombinácia mäsa, arašidovej majonézy, nakladanej mrkvy a červenej kapusty je neodolateľná. Mňam.
Zopár ďalších tipov:
Extra
Fine dining na donášku od jednej z top 1 000 reštaurácii sveta vedenej jedným z najskromnejších a najtalentovanejších šéfkuchárov na Slovensku znie ako utópia. A presne do toho sa už 3-krát počas pandémie pustil Gašperov mlyn. Od Tatier až k Dunaju do Bratislavy doručili krabicu s rozloženým 8-chodovým menu aj s nápojmi. Podľa videonávodu si dokončíš jedlá ako šéfkuchár, ale pritom extrémne blbuvzdorne. Pritom playlist špeci pripravený na Spotify a cítiš sa ako v Michelinskej reštike. Odporúčam ich sledovať a nabudúce si toto tiež objednať, ak taká šanca ešte bude.
Street food pod vedením Mickeyho Konráda robí tie najjemnejšie bao žemličky, ktoré sú totálna návykovka. K tomu varia neskutočnú Áziu, skvelé kari, krevety či dokonalú laksu. Čo ale rozhodne stojí za objednanie, keď raz za čas majú, je pekingská kačica. Je to niečo ako kačacie hody pre dvoch na ázijský spôsob. Malá žemlička, na ktorú sa natrie jemná paštéta z foie gras, na to kúsky šťavnatej kačky, čerstvá zelenina a celé namočiť do omáčky a odpadnúť blahom.
Zdieľať na
Zdieľaní