Foodbloger Čiližrút prezradil, kde si pochutíš: Menučka do gastronómie nepatria, za 4 eurá sa kvalitne najesť nedá

čiližrút

Foodbloger Čiližrút kedysi vlastnil reštauráciu (Zdroj: Instagram/cilizrut)

#Foobloger a influencer Čiližrút má na svojom Instagrame pár tisíc sledovateľov a má perfektný prehľad, kde ti bude chutiť. Si fanúšikom dobrého jedla? Tak sa pozri, ako vyzerali začiatky jeho koníčku, aké reštaurácie by rozhodne odporučil, a aké chce ešte len navštíviť.

Pre všetkých foodies máme tiež dobrú správu. Na Hashtag.sk sa môžete tešiť na pravidelné tipy zo slovenskej gastro scény v podaní Čiližrúta. My osobne sa na túto spoluprácu extra tešíme!

Mnoho ľudí netuší, že ešte predtým, než si sa stal foodblogerom, si mal vlastnú reštauráciu. Kde sme sa u teba mohli najesť?

Bola to menšia reštaurácia na okraji Starého mesta na konci Grosslingovej, kde teraz vzniká nový downtown. Volala sa Simply Fresh a snažili sme sa priniesť lokálne suroviny a celkovo také moderné poňatie gastronómie, chutí a textúr a k tomu kvalitné vína a klasické cocktaily.

Čo ťa viedlo k takémuto rozhodnutiu, samozrejme, okrem vášne k jedlu? Kde si zbieral skúsenosti?

Od malička, kedy som v 6 rokoch piekol koláčiky čarodejnice Magicky z knižky receptov káčera Donalda, cez skvelú maminu kuchyňu, študijné pobyty v USA a UK, kde som mukloval v kuchyniach a na place 5* hotelov v centre Londýna, až po nezabudnuteľnú 3 mesačnú stáž u ikony slovenskej gastronómie Jarda Žideka v hotely Albrecht v roku 2015. Naivne som nadobudol pocit, že môžem viesť reštauráciu.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Prečo to nakoniec nevyšlo? Bol to moment, kedy si si povedal, že budeš jedlo radšej ochutnávať a užívať si ho ako zákazník?

Bola to kombinácia viacerých faktorov. Čo som strašne rád, že to nebola nespokojnosť zákazníkov, alebo zlé hodnotenia. Kto už si cestu k nám našiel sa poväčšine aj vrátil. K druhej časti otázky – zatiaľ určite áno, ale nikdy nehovor nikdy.

Čiližrút, lebo máš rád štipľavé?

Milujem tú bolesť. Ale našťastie mám chuťové bunky nastavené tak, že aj popri smrteľnom bičovaní tisícok žiletiek zákernej carolina reaper na mojom jazyku cítim aj všetky ostatné chute jedla.

Spomenieš si ešte na prvý podnik a jedlo, ktoré si ako Čiližrút ochutnal? Chutilo?

Jasné, bol to Green Buddha na Zelenej. Skvelá Ázia, ktorá, bohužiaľ, zatiaľ od začiatku Covidu neotvorila.

Ako dnes jedia Slováci? Sme teraz viac ochotní priplatiť si za kvalitu, alebo sme stále v dobe menučiek za 4 eurá?

Menučká sú samostatná téma a môžeme si za ňu my sami, konzumenti, a podľa mňa do gastronómie nepatria. Ale našťastie áno. Veľa nás už začína chápať, sledovať udržateľnosť, pôvod a kvalitu surovín, ako aj ich konečné spracovanie a prezentáciu. A toto sa dosiahnuť za 4 € nedá.

Čo aktuálne hýbe slovenskou gastro scénou? Máme za sebou hype burgrov aj streetfoodu, kde sme teraz?

Streetfood tu už ostane zrejme navždy, ale bude sa postupne obmieňať a vyvíjať, a to napríklad mňa veľmi baví. Čo je ale teraz trend, ale zároveň aj akýsi návrat ku koreňom, je práca so surovinami nám blízkymi, ktoré boli vždy bežne na našom území využívané. Práca či hra s variáciami na klasické jedlá, kombinovanie textúr a surovín tak, aby bolo jedlo zážitkom. A nemusí to byť len z drahých, luxusných či nedostupných surovín.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Máš aktuálne top tri podniky, ktoré by si odporučil? A prečo?

Toto je strašne ťažké, nakoľko sa snažím skoro stále jesť niekde inde. Aj keď pár takých, kde chodím častejšie, alebo sa na ich návštevu obzvlášť teším, isto je. Medzi ne patria napríklad Bistronomy, Iasai, FACH, Otto, Gašperov Mlyn, či Slávia Košice. Ale, našťastie, skvelých miest je stále viac a viac.

Aké reštaurácie sú na tvojom wish liste

Doma sa mi zatiaľ stále nepodarila Žilinská TOP Restaurant, Ohnisko Fire dining a piváreň Blue Bell v Košiciach či Sympl. v Banskej Bystrici. V zahraničí si tento týždeň splním Entree v Olomouci excentrického Přemka Forejta, na čo sa strašne teším. Na wishliste ostanú a verím, že ich postupne navštívim: Hiša Franko v Slovinsku, Dánska legenda NOMA, ale aj novší hyperzaujímavý koncept Alchemist a môj asi najväčší sen reštaurácia bratov Rocovcov v Girone El Cellar de can Roca. No a potom všetko Toskánske, sedieť a piť Chianti a jesť všetko, čo Toskánsko ponúka.

Máš nejaký foodblogerský vzor? A ako celkovo vnímaš foodie scénu na Slovensku?

O vzore by som veľmi nehovoril, lebo myslím, že u nás to všetci robíme veľmi subjektívne, a tak, ako to máme radi. Jasné, že viacerých sledujem a páči sa mi ich content – ČOJE Bratislava, foo.destination, Food Tips Košie, s ktorými občas debatujeme, alebo sa stretneme.

Venuješ sa foodblogovaniu full-time, alebo je to skôr koníček? Kto si, keď nie si Čiližrút? 

Jasné, že to je len koníček. Normálne som normálny chlap, ktorý miluje svoju rodinu, úžasnú manželku Simi a nádhernú 9 mesačnú Dorotku. Mám rád dobré jedlo, víno, rád o ňom rozprávam a píšem, a ak sa to niekomu páči, alebo pozitívne pomôže vo výbere reštaurácie, tak je to veľké plus a vždy ma to poteší.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)


Utekaj sa pozrieť, kde sa môžeš najlepšie najesť, alebo si vyraziť na rande. Všetky chutné príspevky, tipy a rady Čiližrúta nájdeš na jeho Instagrame.

Zdroj: hashtag.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť